8 dingen om te doen op het Filipijnse surfmekka Siargao

8 dingen om te doen op het Filipijnse surfmekka Siargao

Het eiland Siargao mag dan dé surfhoofdstad van de Filipijnen worden genoemd – het lijkt qua drukte in werkelijk niets op Filipijnse topbestemmingen als El Nido en Coron. Het eiland is dan ook de perfecte plek om te ontsnappen aan het massatoerisme, terwijl er toch genoeg te beleven is – óók voor niet-surfers. Acht dingen die je er kunt doen.

1. Ontdek de surf shops en resorts van General Luna

Het dorpje General Luna telt een groot aantal hippe surfresorts en hostels en daarmee is het dé toeristenhotspot van het eiland. Langs de hoofdweg vind je een hoop hippe winkeltjes waar je zink en ander surfspul op de kop kunt tikken, maar er zijn ook genoeg lokale ondernemers. De resorts in General Luna zijn vrijwel altijd volgeboekt, maar je kunt er overdag alsnog heerlijk relaxen en eten. Tips: Bravo en Kermit.2. Verken het eiland per scooter

Siargao is bij uitstek een eiland om te verkennen per scooter; de wegen zijn relatief goed en het is er niet druk. Bovendien zijn de routes omringd door miljoenen palmbomen, die ervoor zorgen dat je tijdens het rondrijden je ogen uitkijkt. Handig om te weten: in General Luna zijn doorgaans niet veel automatische scooters te huur, wel een hoop handmatige. Als je dat niet prettig vindt, doe je er goed aan er vroeg bij te zijn.

3. Voor de hand liggend, maar: ga surfen

Bij de beroemde surfplek Cloud 9 kun je ter plekke een surfinstructeur aanspreken die jou meeneemt in het water. Het nadeel: het is nogal druk op de beginnersplek. Een andere goede beginnersoptie is Secret Beach. Een stukje rijden, maar je komt terecht op een fantastisch strandje dat alleen te bereiken is via een jungletocht te voet (daarvoor al de moeite waard). Het is het slimst om er naartoe te gaan met een surfschool waarbij vervoer inbegrepen zit. Meer ervaren surfers kunnen bij talloze spots terecht, zoals Cemetery, Daku en Pacifico.4. Bekijk de zonsondergang op Cloud 9

Cloud 9 is de bekendste surfspot van Siargao, maar de plek is misschien wel net zo bekend om de grote pier. Daarop kun je overdag naar alle surfers kijken, maar ’s avonds ook naar een fantastische zonsondergang.

5. Eilandhop naar de mooiste plekjes

Voor de kust van Siargao liggen drie kleine eilanden; Naked Island, Daku Island en Guyam Island. De drie parels liggen niet ver van elkaar en zijn daarom snel te bereiken per boot. Het water is er superhelder en het zand spierwit. Je kunt een eigen bootje huren bij de haven, maar er zijn ook voldoende tours te boeken bij de resorts in General Luna.6. Zwem in de Magpupungko pools

Op het strand Magpupungko, een uurtje rijden vanaf Cloud 9, vind je de tidal rock pools, een soort natuurlijk zwembad die zichtbaar wordt bij laagtij. Je kunt er zwemmen, rondklimmen op de rotsen en er is zelfs een kleine cliff jump. Let wel op: je mag het natuurverschijnsel alleen in als het eb is – bij vloed is het te gevaarlijk. Check dus van te voren het getij voordat je op de scooter stapt.

7. Neem een duik in de Sugba Lagoon

Als je Siargao wel eens hebt ingetikt op Google heb je ‘m ongetwijfeld langs zien komen; de Sugba Lagoon. Een immens groot meer middenin een grote mangrove, waar je onder meer kunt suppen, bambooraften en een duik kunt maken van de veel gefotografeerde springplank. Te boeken als dagtrip vanuit General Luna, een half uurtje per boot vanuit de plaats Del Carmen.8. Doe iets terug voor de lokale gemeenschap

Siargao doet zijn keiharde best om het eiland schoon te houden, ook vanwege het groeiende toerisme. Daarom zijn er meerder wekelijkse beach clean-ups waar je aan deel kunt nemen. Bijvoorbeeld die van SEA Movement, elke zaterdag.

8. Leer wakeboarden in de jungle

Voor de echte avonturiers is er sinds kort het gloednieuwe Siargao Wakepark. Zowel beginners als gevorderden kunnen er wakeboarden. Lessen duren negentig minuten en omdat het park net open is kost een les nu maar 1.000 pesos (circa €16 euro). Vooraf boeken via de website is noodzakelijk.


Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Siargao Wakepark (@siargaowakepark) op


Reisgids Filipijnen