Geld Oezbekistan

Geld Oezbekistan

De nationale munteenheid van Oezbekistan is de Oezbek sum. Voor een euro krijg je momenteel ruim 12.000 sum terug. Er zijn bankbiljetten van 1 tot en met 5.000 sum. Tot voor kort werd er aangeraden je geld te wisselen op de zwarte markt om de beste exchange rate te krijgen. Dit is echter niet meer van toepassing en je zal dus je geld bij de banken moeten wisselen.

Pinnen in Oezbekistan

Al wordt het steeds makkelijker om je geld te pinnen is het niet iets waar je best op rekent. Neem best een grote som contant geld mee om te wisselen en een extra zak om met al je geld rond te lopen. Je zal er misschien uit zien als een gangster uit de films, maar het is wel zo handig. In Oezbekistan is het niet noodzakelijk om een tip achter te laten.


Geld Oezbekistan


Budget backpacken in Oezbekistan

In Tashkent, Samarkand en Bukhara zijn er enkele optie voor hostels maar op andere plaatsen is dit zo goed als onmogelijk. Er zijn namelijk hoge taksen in Oezbekistan dus verwacht niet altijd om goedkope accommodatie te vinden. Een hostel start vanaf acht euro/nacht, een goedkoop hotel zal starten vanaf €15 tot €20 per nacht en een goed hotel zal al snel €50 per nacht kosten.

Uit eten gaan daarentegen zal je amper iets kosten, zelf als je een beter gewaardeerd restaurant gaat eten zal je meestal niet meer dan €25 kwijt zijn. Fast food en street food kost je tussen €1 en €3.

In het algemeen kosten activiteiten en bezienswaardigheid niet veel geld. Zo kosten de meeste sites en musea tussen de €2 en €3. Religieuze sites zijn daarentegen zo goed als altijd gratis om te bezoeken. In Khiva kan het echter wel gebeuren dat je wordt gevraagd om inkom te betalen voor de oude stad en bovenop nog eens een fotopermissie.

In de onderstaande tabel geven we een globaal overzicht van het budget per dag dat je nodig hebt om te backpacken in Oezbekistan. Uiteraard verschilt dit enorm per persoon. We hebben daarom de kosten opgedeeld drie groepen;
> Backpacker – reist rond met een beperkt budget en bespaart waar mogelijk.
> Flashpacker – let op de kosten, maar is bereid om af en toe wat meer uit te geven.
> Luxere toerist – wilt het met name zo leuk mogelijk hebben en kijkt nauwelijks naar de kosten.

Budget Backpacker Flashpacker Luxer
Overnachten € 9 € 12 € 18
Vervoer € 6 € 9 € 12
Eten en drinken € 4 € 7 € 10
Activiteiten € 6 € 8 € 10
Totaal € 25 € 36 € 50

Creditcard Oezbekistan aanvragen

Voor sommige accommodaties is een creditcard noodzakelijk. Wij adviseren daarom altijd een creditcard mee te nemen tijdens je backpack reis. Ook om geld te pinnen heb je op sommige locaties een creditcard nodig. Als je een vliegticket wilt kopen is een creditcard vaak een must. Voor noodgevallen is een creditcard natuurlijk ook erg handig.

Van tevoren geld wisselen

We raden aan om altijd voordat je een land bezoekt alvast wat lokale valuta te bemachtigen. Je hele reisbedrag is zeker niet nodig, maar een euro of 50 in de lokale valuta is wel zo prettig. Het komt namelijk regelmatig voor dat pinautomaten op vliegvelden niet werken. Dan is het wel zo handig om genoeg geld op zak te hebben om naar het hostel te komen. Geld wisselen op het vliegveld is echter ontzettend duur, je betaalt veel commissie. Dit kun je voorkomen door online je buitenlands geld te bestellen. Dit kun je het beste doen via GWK Travelex. Hier ben je het goedkoopste uit en je kunt je geld makkelijk ophalen bij een van de vele afhaalpunten, ook op Schiphol.

Lees verder over Oezbekistan