Beste reistijd Mongolië

Beste reistijd Mongolië

Mongolië staat bekend als het land van de blauwe lucht. Een terechte naam als je bedenkt dat het land gezegend is met gemiddeld 250 zonnige dagen per jaar. De klimaten en temperaturen verschillen echter wel van gebied tot gebied. Zo kunnen temperaturen dalen tot -40 in de winter en oplopen tot 50 graden in de zomer. Zo kent ieder gebied haar eigen temperaturen, klimaten en dus ook ideale reistijden. Wij hebben de klimaten van de populairste gebieden voor je uitgestippeld om de beste reistijd Mongolië voor je te bepalen.

De Mongoolse graslanden

De Mongoolse graslanden beslaan een groot deel van het land, van het centrale deel tot het oostelijk gelegen deel, met een omweg rondom de Gobi woestijn. De centraal en noorderlijker gelegen gebieden kampen in juli en augustus met hevige regenval die zo haar voor- en nadelen heeft. De grootste nadelen zijn de toename in de hoeveelheid muggen en de eventuele overstromingen die het reizen belemmeren. De regenval gaat echter ook gepaard met het voordeel van levendige groene kleuren die het gehele land doen oplichten.

Heb je een voorkeur voor een drogere periode? Kies dan voor de herfst, waarin de rood, geel en oranje gekleurde bossen zorgen voor een spectaculair landschap.

De meest gedenkwaardige activiteit in Mongolië is het verblijven bij Nomaden in de graslanden om voor even deel uit te maken van the nomad life van het land. Ontwijk een bezoek aan de graslanden in maart en april aangezien het vee (en dus de voeding, het vervoer en de werktuigen van de bevolking) nog flink moeten bijkomen van de winter.

Karakorum

Karakorum was ooit de hoofdstad van het oude Mongoolse Rijk en herbergt dus veel van de oude ruïnes. Ga jij op ontdekking pad om het oude Mongoolse Rijk te ontdekken? Plan jouw bezoek dan tussen april en oktober om temperaturen ver onder het vriespunt te ontwijken. In juni en augustus wil er nog wel eens een regenbui plaatsvinden maar de zonovergoten dagen vormen alsnog de meerderheid.

Gobi woestijn

Een bezoek aan de uitgestrekte en droge Gobi Woestijn gaat gepaard met vele uren op de achterbank van een Russisch busje om vervolgens in yurts en tenten te overnachten. De woestijn kenmerkt zich met extreme weersomstandigheden. Van -40 in de wintermaanden (december, januari en februari) tot maar liefst 50 graden in juli en augustus. Wij raden aan de woestijn in juni of september te bezoeken, vlak voor of na de extreme hitte.

Maand Oordeel Graden Regen
Januari -12 ºC 1 mm
Februari -7 ºC 1 mm
Maart 3 ºC 2 mm
April 14 ºC 3 mm
Mei 23 ºC 8 mm
Juni 28 ºC 15 mm
Juli 29 ºC 28 mm
Augustus 28 ºC 29 mm
September 21 ºC 9 mm
Oktober 12 ºC 6 mm
November -1 ºC 2 mm
December -10 ºC 1 mm

Hövsgöl Nuur

Het op een na grootste en diepste meer van het land wordt als heilig beschouwd en is een ware trekpleister. Gelegen aan de grens van Russisch Siberië begint het water hier in november te bevriezen en langzaamaan weer te ontdooien in mei. Het laatste ijs smelt echter pas in juni. Juli en augustus zijn de warmere maanden waar temperaturen in ieder geval boven het vriespunt schommelen en zelfs kunnen oplopen tot 18 graden.

Ulaanbaatar

De Mongoolse hoofdstad Ulaanbaatar kent een vergelijkbaar klimaat met de Gobi woestijn. In de winter wordt het hier echter nog wat kouder, terwijl in de zomer de temperaturen minder ver oplopen. Ook valt er hier iets meer regen, maar van veel regen is geen sprake.

Maand Oordeel Graden Regen
Januari -16 ºC 1 mm
Februari -11 ºC 1 mm
Maart 0 ºC 3 mm
April 11 ºC 7 mm
Mei 17 ºC 13 mm
Juni 23 ºC 45 mm
Juli 26 ºC 70 mm
Augustus 23 ºC 72 mm
September 17 ºC 28 mm
Oktober 8 ºC 7 mm
November -5 ºC 5 mm
December -14 ºC 3 mm

Beste reistijd Mongolië

De zomermaanden zijn fijne maanden om Mongolië te bezoeken, als het lekker warm is. Ook de lente en herfst zijn prima, dan wordt het ook niet zo warm dat het minder fijn is om rond te lopen. In de winter is het voor de meeste onder ons veel te koud in Mongolië.