Mashad

Mashad

Mashad is qua inwonertal de tweede stad van Iran en daarnaast de meest heilige stad van het land. De graftombe van Imam Reza trekt jaarlijks miljoenen pelgrims naar Mashad en dit heiligdom is ook nog prachtig om te zien.

Bezoek het complex van Imam Reza’s graftombe

Mashad is een van de belangrijkste steden voor moslims, omdat Imam Reza hier begraven ligt. Ali ar-Rida – zijn echte naam – was een afstammeling van de profeet Mohammed en de achtste sjiitische Imam van de Twaalf Imams, die gezien worden als de opvolgers van Mohammed. Wanneer je het grote moskee complex rondom het heiligdom binnengaat, bemerk je meteen de grote betekenis die deze plaats heeft. Iedereen die hier binnenkomt, maakt een buiging in de richting van de tombe. Verschillende gebouwen hebben blinkende gouden koepels en zijn gedecoreerd met prachtige tegels van keramiek. Geprezen om de sierlijke decoraties en bijzondere architectuur, en gerekend tot de mooiste bouwwerken in Iran. Bovendien is dit qua oppervlak de grootste moskee ter wereld.

In het complex bevindt zich eveneens een tapijtenmuseum en een algemeen museum, met relieken uit alle eeuwen van het bestaan van de moskee. Het gebouw waarin de graftombe zich bevindt, is alleen toegankelijk voor moslims.


Mashad


Shoppen in een bazaar

Bazar-e Reza is een van de leukste plekken in Mashad om op zoek te gaan naar een aandenken aan Iran. Deze overdekte markt heeft twee verdiepingen, waar onder meer het kostbare saffraan verkocht wordt. Daarnaast kun je hier souvenirs, juwelen en kleurrijke, traditionele tapijten uit Mashad kopen.

Bezoek een historisch badhuis

Mahdi Gholi Beyk staat bekend als het Badhuis van de Koningen en is een van de grootste hammams in Iran. Het oudste deel van het Mahdi Gholi Beyk badhuis bestaat al sinds de 16e eeuw. De hammam heeft typische kenmerken van een historisch badhuis, zoals openingen in de daken voor natuurlijk licht en koperen potten waarin het badwater opgewarmd werd door middel van een haardvuur. Je kunt hier geen bad meer nemen, maar wel de opvallende architectuur en traditionele muurschilderingen bewonderen. De gedetailleerde tegels in het interieur zijn met name voor kunstliefhebbers het bekijken waard.

Naast het Imam Reza complex en Mahdi Gholi Beyk valt er niet veel te zien in Mashad. Hierdoor is de stad meer geschikt als korte tussenstop op reis door Iran dan een bestemming op zichzelf.


Mashad


Hoe kom ik er?

Vanuit Nederland bereik je Mashad per vliegtuig, met een overstap in Istanbul, Dubai of Doha. Binnen Iran kun je vanuit Teheran, Isfahan en Shiraz rechtstreeks naar Mashad vliegen. Bekijk onze tips over het boeken van vliegtickets naar Iran.

Er gaan treinen vanuit Teheran naar Mashad. Afhankelijk van het type trein dat je kiest, duurt een rit acht tot veertien uur.

Je kunt Mashad per bus bereiken vanuit de grote steden van Iran, zoals Teheran en Isfahan.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.