Qeshm

Qeshm

Helemaal in het zuiden van Iran, in de Perzische Golf, ligt het eiland Qeshm. Buiten mooie stranden om vind je hier een nieuwe cultuur, een compleet ander klimaat, en totaal andere mensen dan in de rest van het land. Het zuiden van Iran staat deels bekend om de extreme hitte, wat een reden is voor veel Iraniërs om hier in de winter op vakantie te gaan. In de zomer is het op Qeshm zo warm dat je bijna niet naar buiten wilt, maar in de winters is het een van de weinige plekken waar het niet zo koud wordt.

Bevolking

Een groot deel van de inwoners van Qeshm komen vanuit Pakistan, en zien er heel anders uit dan wat je van andere plekken in Iran gewend bent. De vrouwen zijn vaak gehuld in shadors of andere kleding met onwijs mooie patronen en kleuren, en ook de mannen zien er vaak wat fleuriger uit. Een ouderwets accessoire wat nog steeds veel gebruikt wordt is een oogkapje voor vrouwen. De ogen zijn uitgesneden, maar worden omlijst door prachtige creaties in verschillende kleuren, versierd met glitters en patronen. De originele modellen zijn echter alleen zwart of bruin en zijn gemaakt van een harder materiaal. De oorsprong van de maskers komt van eeuwen geleden, toen ze bedoeld waren om de vijand te laten denken dat ze tegenover een man stonden. De maskers hebben namelijk een vorm die iets weg heeft van een snor. Het religieuze aspect wat er nu bij komt kijken is dat de niqab groeit in populariteit, maar het goedkoper is om een masker te kopen en een standaard hoofddoek.


Qeshm


Water activiteiten

Bij de Iraniërs is het enorm populair om met een bootje dolfijnen te gaan kijken vanaf Qeshm. Hiervoor moet je echter wel een beetje geluk hebben, want vaak vertikken ze het om zich te laten zien. Je kunt dit proberen vanaf het plaatsje Kandaloo, vanaf waar je eventueel ook met de boot naar Hengam kunt, een eiland niet ver van Qeshm af. Ook kun je met een bootje door het Hara Park heen varen om mooie planten en dieren te spotten. Op Qeshm kun je ook makkelijk mooie stranden vinden om uit te rusten of om te zwemmen. Als je wilt zwemmen zonder volledig bedekt te zijn kan dit in principe ook, zoek dan wel een strand op waar geen anderen zijn, en welke uit het zicht is van wegen of huizen.

Hormuz

Een dagtrip die leuk is om te maken vanaf Qeshm is naar het eiland Hormuz. Als je alles rustig aan doet kun je hier een paar dagen blijven, maar als je goed plant kun je ook makkelijk de leukste dingen in één dag bekijken. Op Hormuz vind je onder andere een oud kasteel wat de moeite waard is, en een groep bergen in allerlei verschillende kleuren. Daarnaast zijn er meerdere stranden die je niet kunt missen. Zo is er een strandje waar de rotsen eruitzien als dieren, en is er een strand met glimmend, zilver zand. Een ander strand heeft donkerrood zand.Overnachten op Qeshm

Op Qeshm kun je makkelijk goedkope hotels vinden. Omdat er op Qeshm nog niet heel veel toerisme is zullen de meeste hotels je niet meer vragen dan ze Iraniërs vragen. Als je niet bij mensen thuis slaapt is dit dus ook een goede optie.

Hoe kom ik er?

Om op Qeshm te komen moet je de boot pakken vanaf Bandar Abbas. Deze boot vertrekt meerdere keren per dag en hoef je niet van tevoren te reserveren. Je kunt in de stad vast vragen wat de actuele vertrektijden zijn zodat je niet te lang op de haven hoeft te wachten. Als je een kaartje koopt kun je meteen een retourticket kopen, wat ietsje goedkoper is dan twee enkele reizen. Bij Bandar Abbas kom je makkelijk met de bus vanuit de meeste andere steden in Iran.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.