Kashan

Kashan

Gelegen tussen Tehran, Isfahan en Yazd, in de provincie Isfahan, is Kashan de ideale tussenstop tijdens je reis in Iran. Deze spectaculaire oase stad heeft een aantrekkelijke ligging aan, enerzijds de centrale woestijnen van Iran, en anderzijds het Karkas Gebergte. De stad dankt haar charme dan ook voor een groot deel aan het contrast tussen droog en weelderig en groen en zanderig. Verder bruist de 9000 jaar oude stad met luxe mansions, UNESCO Werelderfgoed en oud Perzisch architectuur en archeologische stukken die je tot wel 9000 jaar terug in de tijd brengen.

Bezienswaardigheden in Kashan

Kashan is al eeuwenlang het populairste vakantieoord van Iran’s elite. Rijke handelaars en leden van koninklijke families lieten hier hun enorme traditioneel Perzische landhuizen bouwen. Het grootste deel hiervan is verwoest door de aardbeving (18e eeuw) maar een aantal zijn onaangeraakt gebleven en vormen vandaag de dag de populairste bezienswaardigheid van Kashan als museums. De must-see’s zijn het Tabatabaei huis, het Ameri huis en het Abbasi huis.

De Bazaar van Kashan is een historisch gebouw dat van buiten gebouwd is uit klei en modder en van binnen een indrukwekkend kunstzinnige interieur heeft, bestaande uit geel en blauw gekleurde mozaïeksteentjes. De restaurantjes en winkeltjes hier zijn al honderden jaren van generatie op generatie doorgegeven en hebben zo hun authentieke sfeer behouden.

Ontdek de 7000 jaar oude overblijfselen van een grote ziggoerat die door het Sialk volk is gebouwd; de Tapeh Sialk. Legendes doen ons geloven dat dit de oudste stad ter wereld is. Een wandeling hier is dan ook een zeer unieke ervaring.

Gebouwd in de 16e eeuw draagt Baghe Fin (Fin Tuin) de titel de oudste tuin van Iran te zijn. Door de eeuwen heen is de tuin door verschillende heersers en handelaars onderhouden en aangepast tot wat het vandaag de dag is. Het is een spectaculair park dat is opgenomen in de UNESCO Werelderfgoedlijst en dat verschillende architectuur toont uit verschillende historische periodes van de Perzische geschiedenis.

Het Sultan Amir Ahmad badhuis is een overblijfsel van de roem en glorie van Kashan als vakantieoord voor de elite en als handelsstad. Dit schitterende badhuis heeft volgens velen een van de mooiste tegelwerkjes van Iran en straalt pure historie en luxe uit. Woorden kunnen de schoonheid niet omschrijven.


KashanHistorie

De wortels van het westelijk gelegen Kashan brengen ons +- 9000 jaar terug in de tijd, naar de Neolithische tijden, oftewel: de nieuwe steentijd. Kashan is een van de oudste nederzettingen ter wereld en er worden geregeld sporen gevonden van het leven in het jaar 7000 v.C.!

In de 12e en 14e eeuw ontwikkelde de stad zich tot een van de belangrijkste handelsgebieden van het land maar om onduidelijke redenen trok de stad hierna langzaamaan leeg. Vervolgens werd het een populair vakantieoord voor koninklijke families met een smaak voor luxe. Indrukwekkende gebouwen en magnifieke tuinen versierden al gauw de straten van Kashan. Aan het einde van de 18e eeuw werd de stad opgeschrokken door een aardbeving die een groot deel van het koninklijke Kashan vernietigde en vele slachtoffers en doden achter liet. De kleine populatie is nu uitgegroeid tot 250.000 en Kashan is populairder dan ooit. Het is tegenwoordig de hipste vakantiespot voor Iran’s elite, waarvan velen hier vakantiehuisjes bezitten.

Geografie

Kashan is in twee delen op te splitsen, namelijk de woestijn en het gebergte.

Het oosten van Kashan is waar de stad haar hedendaagse roem aan dankt. Dit is waar de stad overloopt in de centrale woestijn van Iran. Met name de Maranjab woestijn en de Caravanserai (aan het zoute meer) trekken ieder weekend weer grote groepen Iraanse toeristen. Ook internationale toeristen beginnen deze bestemming beetje bij beetje te ontdekken.

Het westen van Kashan is genesteld tussen het Karkas Gebergte, tegen de bergen aan die de twee hoogste punten van het gebergte herbergen, de Ardehaal berg en de Gargash berg. De Ardehaal berg is waar het Karkas Gebergte eindigt en op de Gargash berg vind je het nationale observatorium van Iran en de grootste astronomische telescoop van het land.


Kashan


Kashan


Hoe kom ik er?

Kashan heeft een eigen treinstation en heeft verbindingen met onder andere de hoofdstad en Yazd, vanuit die stad is het een rit van vier uur.

De snelste bus vanuit Teheran doet er ruim twee uur over. Er zijn ook bussen die meer tussenstops maken en er tot vier uur over doen.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.