Hamadan

Hamadan

Hamadan is de hoofdstad van de gelijknamige provincie. Er wordt gedacht dat dit een van de oudste steden van Iran is. De stad ligt wat meer in de bergen, en wordt gekenmerkt door de 3.574 meter hoge berg Alvand. Deze berg kun je op lopen, of je kunt met een kabelbaantje omhoog om te genieten van het uitzicht over de stad en de omliggende bergen. Daarnaast zijn er enkele andere leuke dingen te zien en doen in en rondom Hamadan.

Bezienswaardigheden in Hamadan

In de binnenstad van Hamadan kun je eindeloos rondstruinen in de bazaars, en in de avond de straatmarkt in Buali Sina street bekijken. Verder staat Hamadan vol met monumenten. Deze kun je vinden op bijna alle rotondes in de stad. Een van de bekendste monumenten is Avicenna. Dit monument is gemaakt ter herinnering van Avicenna, een van de bekendste geleerden van Iran. Zijn specialiteit lag in medicijnen en filosofie, waar je veel van terug ziet in de tombe.


Hamadan


Lalejin

Een stukje van Hamadan af vind je het dorpje Lalejin. Hier komt bijna al het aardewerk in Iran vandaan, wat duidelijk te zien is zodra je hier arriveert. De straten worden gevuld door winkels met aardewerk. Waar je ook kijkt zie je kopjes, schalen, borden, beeldjes, theekannen, en noem het maar op. Naast dat je hier kunt zien hoe het gemaakt wordt, is het ook de goedkoopste plek om deze dingen te kopen. Als je op zoek bent naar originele souvenirtjes zal je hier niet snel de plank misslaan.

Ali-Sadr Cave

De grootste watergrot ter wereld is te vinden op een uurtje rijden van Hamadan. De Ali-Sadr Cave is 14 kilometer lang en werd waarschijnlijk zo’n 12.000 jaar geleden al gebruikt, hoewel hij herontdekt is in 1963. De grot is alleen te bezoeken per boot, waarbij je stukjes zelf kan lopen om de schoonheid op je eigen tempo in je op te nemen. Als toerist zijnde kan je te maken krijgen met het probleem dat niemand Engels spreekt, maar er wordt vooral veel uitgelegd over het ontstaan van stalactieten en stalagmieten, welke je hier in overvloed tegen zal komen. Terwijl je in de boot zit zal de gids je wijzen op verschillende vormen en wegen die te zien zijn in de wand. Dit uitje zal vooral zitten en bewonderen zijn.


Hamadan


Overnachten in Hamadan

Hamadan heeft een aantal hotels en hostels waar je uit kunt kiezen. Bij de hotels kan het zo zijn dat je als toerist zijnde meer betaald dan wat je online gevonden hebt, dus als je zeker wilt zijn van de prijs kun je ze het beste even bellen van tevoren. Verder is Hamadan een leuke stad om te couchsurfen. Hierdoor kom je meer in contact met de lokale levensstijl en bevolking en heb je een plekje om gratis te vertoeven.

Hoe kom ik er?

Vanaf de meeste grotere steden in Iran gaan er regelmatig bussen naar Hamadan. Zo kan je er met een directe bus komen vanuit Teheran, Isfahan en Sanandaj. Bussen zijn online of in de stations zelf te boeken. Om van Hamadan naar de andere stadjes te komen is het het handigst om een taxi of Snapp! te regelen, of op zoek te gaan naar een korte-afstand bus.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.