Sanandaj

Sanandaj

Sanandaj is de hoofdstad van Iraans Koerdistan, en wordt momenteel nog niet heel druk bezocht door toeristen. Hoewel Sanandaj makkelijk te bereiken is, en je vanuit hier gemakkelijk de bekende Koerdische dorpjes in kunt, slaan veel mensen deze plek over. Kijkend naar wat er echt te doen is in de stad is dit misschien ook niet heel vreemd, maar het tijd doorbrengen met de Koerdische bevolking is iets wat volgens ons zeker bij je Iran reis moet horen. Juist omdat het toerisme nog niet zo groot is, zullen mensen eerst versteld staan door het zien van een buitenlander, en daarna alleen maar nieuwsgierig zijn en willen weten wat je daar doet en hoe je denkt over de mensen en over de cultuur.

Koerdistan

Helaas hebben Koerden het momenteel nog steeds heel moeilijk in Iran, en ook in de andere landen waar delen van Koerdistan zich bevinden. De Koerden worden nog altijd als een aparte groep gezien, wat hun wil om weer een eigen staat te creëren alleen maar groter maakt. In Koerdistan is onwijs veel geheime politie te vinden, dus als je het gevoel hebt dat je achtervolgd wordt kan dit best wel eens echt zo zijn. Buitenlanders worden overal in Iran ervan verdacht dat ze spionnen zijn, maar op dit soort plekken is dit meer omdat ze het toerisme niet gewend zijn.


Sanandaj


De lokale bevolking

In Sanandaj is het leuk om allereerst een beetje door de straatjes rond te lopen. Je zult al snel zien dat er veel dingen anders zijn dan bij de Perzen. Zo eten ze bijna alleen maar traditionele Koerdische maaltijden, behalve natuurlijk de overal populaire kebab. De mensen zien er weer anders uit, de taal is anders, en de cultuur is zo mogelijk nog warmer dan die van de Perzen. Als je mensen met grote ogen naar je wilt zien staren, en met ontblote tanden wilt zien lachen, is het leuk om een paar woordjes Koerdisch te leren. De mensen praten ook Perzisch, maar zijn hier eigenlijk op tegen, en praten dus veel liever in hun moedertaal tegen iedereen. Koerdisch lijkt een beetje op Perzisch, maar heeft ook aardig wat weg van Turks en Arabisch.

Bezienswaardigheden in Sanandaj

Verder kun je in de stad een aantal musea bezoeken, waaronder het Sanandaj museum, waar je veel te leren komt over Koerdistan en haar geschiedenis. Als je echt meer te weten wilt komen over de cultuur en de historische gebeurtenissen kun je echter beter met de locals in gesprek gaan, zij vertellen je met alle liefde alles over hun land.


Sanandaj


Uitzicht

In Sanandaj kun je verder een berg beklimmen vanaf het Amiriye Park. Dit park is erg populair onder de locals, en wordt in de avond ook vaak bezocht om te picknicken of gezellig met familie of vrienden rond te hangen. Als je de berg helemaal op klimt krijg je een mooi uitzicht met bijna de hele stad aan de ene, en een berglandschap aan de andere kant. De klim duurt ongeveer twee uur en kan de hele dag gemaakt worden. In de zomer kan je natuurlijk het beste zo vroeg mogelijk gaan om de warmte te vermijden. Op de top zit een klein tentje waar je thee en wat lekkers kunt halen voor een momentje rust of voor de terugweg.

Overnachten in Sanandaj

Het leukste is om in Sanandaj een plekje te vinden bij locals thuis. Op deze manier kom je echt in aanraking met de Koerdische cultuur en hun leefwijze. Als je vragen hebt kun je alles aan hen stellen en zal je bijna altijd uitgebreid antwoord krijgen. Ook is het op deze manier makkelijker om de lokale gerechten te eten en om een beetje van de taal te leren. Mensen zijn onwijs gastvrij en zullen er alles aan doen om je verliefd te laten worden op Koerdistan. Als je echt je privacy wilt zijn er altijd wel hotelletjes te vinden in de stad.

Hoe kom ik er?

Sanandaj is redelijk makkelijk te bereiken met de bus. Vanaf veel steden kun je een directe bus vinden, en soms zal je een keertje moeten overstappen. Reizen binnen Koerdistan is heel makkelijk, maar als je naar een andere provincie wilt kan het dat je er wat langer over doet dan je gewend bent.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.