Persepolis

Persepolis

Ga jij backpacken in Iran? Dan staat een bezoekje aan Persepolis hoogstwaarschijnlijk op jouw planning. Tijdens een wandeling door deze millennia oude nederzetting kun jij je gedachten de vrije loop laten om je te wanen in de magnifieke tijden van oppermacht en de desastreuze tijden van nederlaag in het grote Perzische Rijk. Dit is waar decoratieve hiërogliefen, historische tombes, monumentale trappenhuizen en een magnifiek paleizencomplex samenkomen om het hart te vormen, en je het verhaal te vertellen, van het ooit zo machtige Perzische Rijk.

Geschiedenis

Als we de archeologische opgravingen mogen geloven brengt de historische nederzetting van Persepolis ons terug in de tijd naar de 6e eeuw. Tussen 516 en 518 v.C. koos de Perzische keizer Darius I er namelijk voor om de hoofdstad van het Rijk te verplaatsen van Pasargadae (waar Cyrus de Grote het Rijk oprichtte) naar Marvdasht, een kleine stad, gelegen op een afstand van 56 kilometer van Shiraz. Zijn navolgers Xerxes I en Artaxerxes I hebben zijn werk voortgezet en de nederzetting gemaakt tot wat het vandaag de dag is.

Persepolis is niet de Perzische maar de westerse benaming die de nederzetting van de Grieken heeft gekregen. Uit het Grieks vertaalt Persepolis zich letterlijk naar ‘Stad der Perzen’. De originele oud Perzische benaming is echter Parsa en de hedendaagse Iraniër heeft het over Takhte Jamshid; de Troon van (de legendarische koning) Jamshid.


Persepolis


Bezienswaardigheden in Persepolis

Persepolis is niet één bezienswaardigheid. Het is een complex van paleizen, tombes, trappenhuizen, poorten en meer. De volgende bezienswaardigheid zijn onze favorieten.

De Poort van alle Naties, tevens bekend als de Poort van Xerxes, vormt de poort naar het Persepolis paleizencomplex. Koning Xerxes was de tweede koning die vanuit Persepolis regeerde en liet dit graag weten door zijn naam in drie verschillende talen in de poort te graveren. De poort wordt bewaakt door de wereldberoemde bebaarde en gevleugelde stieren die de belichaming vormen van het oud Perzische Rijk.

Een archeologisch hoogtepunt in Persepolis is het Apadana Paleis. Dit is waar buitenlandse delegaties door de koning werden ontvangen en vermaakt. Het ware meesterwerk hier is echter de Apadana Trap en de muur die de wand van de trap vormt. De reliëfs en hiërogliefen hier nemen je mee terug in de tijd naar de een tijdperk van heersers, veroveraars en gasten van het Perzische Rijk.

De Zaal van 100 Zuilen huisvestte ooit 100 pilaren die ieder even hoog waren als een 10-verdiepings appartement. Veel van deze kolommen zijn overgebracht en geplaatst in musea en instituten over de hele wereld (o.a. het Louvre in Parijs, het Britse Museum in Londen en de Oriental Institute in Chicago) maar tijdens een wandeling door de ruïnes van dit paleis kun je alsnog de nodige foto’s schieten met de resterende indrukwekkende zuilen.

Kom dichter bij de ooit zo machtige heersers van het Perzische Rijk met een bezoek aan de tombes. In oud Perzische tijden waren de heersers en koningen zelf verantwoordelijk voor het klaarmaken van hun tombe tijdens hun levensjaren om hier vervolgens eeuwig in te rusten na hun dood. Zo hebben koningen als Darius I en II, Xerxes I en II en Artaxerxes I hun eeuwige rust gezocht in de Nagshshe Rostam Tombes. Cyrus de Grote en Cambyses II hebben echter Pasargadae uitgekozen als hun poort naar het hiernamaals.

Algemene informatie

Tussen november en maart is Persepolis 08.00 – 17.00 geopend en tussen april en oktober 08.00 – 19.00. De entreekosten zijn 200.000IR per persoon.

Bereid je goed voor met comfortabele schoenen, voldoende drinkwater en een opgeladen camera en trek naar het hart van het oud Perzische Rijk en de oud Perzische beschaving die de hedendaagse cultuur en bevolking heeft gevormd tot wat het vandaag de dag is.


Persepolis


Persepolis


Dagtrip

Hoe kom je bij Persepolis? De dichtstbijgelegen grote stad is Shiraz, van waar je een dagtrip kunt maken door een taxi te nemen naar Perspolis. Houdt er rekening mee dat de taxirit terug een stuk duurder zal zijn. Voor je terugreis ben je namelijk afhankelijk van de beschikbare taxichauffeurs waardoor er flink gespeeld wordt met de prijzen. De voordeligste manier van reizen is het delen van een taxi met andere reizigers en de chauffeur een extraatje te betalen om op je te wachten en je weer terug te brengen naar de stad.

Hoe kom ik er?

Als je liever met het openbaar vervoer reist kun je kiezen voor de minibus naar Persepolis die vanaf het Ali Ibn Hamze Terminal in Shiraz vertrekt. Ben je op doorreis? Dan is Persepolis een ideale stop tussen Shiraz en Yazd.

Ons oordeel
7/10

Je hebt Persepolis vrij snel gezien, maar het is wel een leuke plek om mee te pakken tijdens je reis.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.