Visum Iran

Visum Iran

Hoe lang je ook naar Iran gaat, je hebt altijd een visum nodig om dit mooie land binnen te komen. Er zijn drie manieren om je ‘toegangsbewijs’ tot Iran te bemachtigen. Wij zetten de aanvraagmogelijkheden voor je op een rijtje.

Online visum

Je kunt ook van tevoren eenvoudig zelf je visum voor Iran via de website van de Iraanse regering. Dit is een gemakkelijke manier, maar zorg er wel voor dat de foto van jezelf die je uploadt niet groter is dan 500 KB. Je kunt je bestaande foto’s bijvoorbeeld kleiner maken met online compressors. Ondanks dat je op deze manier niet aan een balie formulieren hoeft in te vullen, moet je ook voor een online aanvraag diverse documenten bij de hand hebben: je reisschema, je cv en een digitale foto en je moet een foto van je paspoort uploaden.

Een bijkomend voordeel van dit e-visum is dat je geen stempel in je paspoort krijgt. Met stempel kom je bijvoorbeeld de Verenigde Staten niet meer in. Daar hoef je je nu gelukkig geen zorgen meer om te maken.


Visum Iran


Visum bij aankomst

Als je van tevoren geen tijd hebt om een visum aan te vragen, kun je naar Iran reizen zonder visum op zak en kiezen voor een visa on arrival. Deze manier is eigenlijk alleen een optie wanneer je via de luchthavens van Teheran, Shiraz en Isfahan het land binnenkomt, want hier is het een geaccepteerde manier van inreizen. Bereid je wel voor op een wachttijd, want er moet behoorlijk wat papierwerk worden verricht op het vliegveld voor je je felbegeerde visum binnen hebt. Er wordt bij aankomst gevraagd naar je verzekeringspapieren, dus zorg ervoor dat je een uitdraai meeneemt met een Engelstalige verklaring van je zorgverzekering. Als dit goedgekeurd is moet je na het invullen van formulieren wachten tot je naam omgeroepen wordt, en je je paspoort met visum terugkrijgt. Wanneer je verzekeringspapieren niet goedgekeurd worden, ben je verplicht ter plaatse een tijdelijke Iraanse verzekering af te sluiten. Dit kost je meer tijd in een aparte rij. Vergeet vooral niet voldoende geld, een bewijs van je overnachtingen en pasfoto’s mee te nemen. Je paspoort moet minimaal nog zes maanden geldig zijn, gerekend vanaf de dag waarop je Iran weer verlaat.

Visumbureau

Wanneer je alle zorgen omtrent je visum uit handen wil geven, kun je ook de hulp van een visumbureau inschakelen. Het hele proces wordt dan voor je geregeld. Het nadeel van een visumbureau is de extra toeslag op je visum. Wanneer je visum aanvraagt volgens de ‘gewone’ procedures kost het je 75 euro, via een visumbureau kost een visum minimaal 90 euro.

Visum verlengen

Het is mogelijk om je visum te verlengen, met nogmaals dertig dagen. Een duidelijk proces is dit echter niet. Het komt regelmatig voor dat de aanvraag voor verlenging wordt afgekeurd om onduidelijke reden.

Lees verder over Iran