Lorestan

Lorestan

De provincie Lorestan en haar hoofdstad Khorramabad liggen zo’n 400 kilometer ten zuidwesten van Teheran. Met haar groene lentes, witte winters, en rode herfsten, is Lorestan bijna het hele jaar lang een goed idee om te bezoeken. Het berglandschap en de cultuur die hieruit voortkomt is in groot contrast met de grote steden in Iran en is hierdoor een interessante afwisseling.

Khorramabad

Khorramabad is de grootste stad in Lorestan en staat vooral bekend om het Falak Ol Aflak kasteel. Dit meer dan 1800 jaar oude kasteel is te vinden op een heuvel midden in de stad. Zoals de meeste steden in Iran heeft Khorramabad ook een grote, oude bazaar die een bezoekje waard is. Midden in de bazaar zit een theehuis op de plek waar vroeger de openbare toiletten waren. Dit theehuis heeft een hele bijzondere architectuur en is een aanrader om even een kijkje te nemen. Vergeet vooral niet het dak op te gaan om de oude bouwstijl goed te kunnen bekijken. Omdat de stad niet heel groot is zullen de prijzen in de bazaar van Khorramabad lager liggen dan in grotere steden, en tegelijkertijd steun je met je aankoop de lokale producenten. In de avond kun je van het uitzicht genieten op het dak van Khorramabad. Hier kun je in alle rust genieten van de verlichte stad. Natuurlijk is dit uitzicht ook de moeite waard overdag, maar de meeste mensen hebben een voorkeur voor het avondtafereel. Rondom Khorramabad zijn onwijs veel mooie bergen, watervallen, rivieren, en boerderijen te vinden. De meeste weekenden stroomt het hier vol met families die de natuur in gaan voor een picknick, maar als je de kans hebt om dit op een doordeweekse dag te doen kun je heerlijk verdwalen in de rust van Lorestan.


Lorestan


Lorestan


Borujerd

Na Khorramabad is Borujerd de grootste stad in Lorestan. In Borujerd zijn de belangrijkste plekken de Jameh moskee en de Soltani moskee. De Jameh moskee van Borujerd is de oudste in het westen van Iran, en is gebouwd op de overblijfselen van een oude vuurtempel.

Dorpen

Als je echt weg wilt van de bewoonde wereld is het niet verkeerd om ergens in de bergen van Lorestan je tentje op te zetten. De meeste bergen in Lorestan zijn zo goed als uitgestorven, op een paar boerderijen en schapenstallen na. Volledig weggestopt in de bergen zijn kleine dorpjes te vinden. Deze dorpjes zijn vaak onwijs arm, en hebben geen goede verbinding met de grotere steden. Vaak proberen de inwoners volledig onafhankelijk te leven, maar hierdoor zijn de meeste kinderen ondervoed, en is het lastig voor hen om goede educatie te krijgen. Als je op jezelf door Lorestan reist is het beter om deze dorpjes te laten voor wat ze zijn, behalve als je denkt dat je ze iets kunt bieden om hen te ondersteunen.


Lorestan


Overnachten in Lorestan

In de grotere steden in Lorestan kun je verschillende hotels vinden. Deze zullen vaak laag in prijs lijken, maar kunnen vele malen meer vragen voor toeristen. Zoals op de meeste plekken in Iran is kamperen en couchsurfen een goedkopere en vaak cultureel leukere optie.

Hoe kom ik er?

Vliegen is een optie. Als je op tijd boekt kun je een ticket op de kop tikken vanaf ongeveer €15. Bekijk ook onze tips over het boeken van vliegtickets in Iran.

Vanaf Teheran zijn verschillende bussen richting Lorestan.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.