Teheran

Teheran

Genesteld aan de voet van het Alborz Gebergte ligt Iran’s meest liberale, moderne en onvergankelijke stad: Teheran. Neem je tijd om de hoofdstad te verkennen en je komt er al gauw achter dat de stad meer is dan het in eerste instantie lijkt; een chaotische betonnen jungle, bedekt door een laag smog. Dit is namelijk het dynamische kloppende hart van het land en de place to be om het moderne (en misschien wel toekomstige) Iran te ontdekken. Een ontdekkingsreis door deze metropool brengt je door 250 jaar aan geschiedenis. Van het fabelachtige Golestan paleis tot de traditionele Grand Bazaar doolhof, traditionele theehuizen, 800 serene parken, de schitterende Azadi toren en het beruchte ‘spionnennest’. Dit is de stad waar je de veelzijdigheid van een metropool in het Midden-Oosten ontdekt.

Bezienswaardigheden

De populairste en meest bezochte bezienswaardigheid van Teheran is de voormalige ambassade van de Verenigde Staten, oftewel: het ‘Spionnennest’ (Den of Espionage). Hier werden 52 Amerikaanse diplomaten voor meer dan een jaar gegijzeld. Tegenwoordig is het gebouw bezaaid met propaganda tegen de V.S..

Bezoek de 10 km lange Grand Bazaar van Teheran en je bevindt je in de kern van alles dat de Iraanse cultuur vormt. In deze exotische doolhof aan chaos, geurige specerijen en thee, Perzische tapijten en onderhandelende kopers en verkopers heerst namelijk een 1001 Nachten sprookjesachtige vibe.

Het Golestan Paleis is een complex dat bestaat uit verschillende wonderschone gebouwen die een magnifieke tuin omringen. De paleizen hebben allen hun eigen indrukwekkende versieringen, patronen en mozaïektegeltjes die bijdragen aan de schitterende architectuur van het complex.

De Azadi Toren is in 1972 gebouwd om het 2500 jarige jubileum van Iran als staat te vieren en is sindsdien het symbool van Iran. Het indrukwekkende gebouw is 45 meter hoog en volledig uit marmer gekerfd. Bovendien is ook het museum in de kelder van de toren een bezoek waard.

In een stad met 15 miljoen inwoners en een buitengewone constante aanwezigheid van smog zijn de vele groene parken van Teheran ware oases in de grauwe stad. Het de ideale plek om bij te komen na een dag de stad te hebben verkend en de ideale manier om het dagelijkse leven van de inwoners van Teheran te observeren.


Teheran


Teheran


Traditioneel vs. modern in Teheran

Bezoek je een plek als Qom, dan zal je voornamelijk volledig in het zwart gesluierde vrouwen en bebaarde mannen zien, toegewijd aan hun geloof. Bezoek je de bergdorpjes of afgelegen steden van Iran, dan zal je in aanraking komen met de oud-Perzische en de nomadencultuur van Iran. Maar Teheran heeft haar eigen unieke cultuur. Teheran is de stad waar dit alles samenkomt. Waar (achter gesloten deuren) jongeren geheime feestjes houden, alcohol wordt geschonken, Hollywood films en series worden gekeken, internationale muziek wordt beluisterd en waar de grenzen van de verplichte kledingdracht zo ver mogelijk wordt verlegd. De gesprekken met de jongeren van Teheran zullen je ogen openen en je verwelkomen in de onverwachts moderne wereld van de hoofdstad.

Teheran, de V.S. en het ‘Spionnennest’

Een bezoek aan de populairste bezienswaardigheid van Teheran schept iets meer kennis over en begrip voor de huidige wrijving, sancties en onenigheden tussen het Westen en Iran. Zowel van binnen als van buiten is de voormalige ambassade van de V.S. bezaaid met negatieve propaganda jegens de V.S.. Maar waarom is dit?

In dit gebouw vond in 1979 (net na de islamitische revolutie) een gijzeling plaats waar 52 Amerikaanse diplomaten en burgers 444 dagen lang werden vastgehouden door aanhangers van de revolutie. De huidige sancties en onenigheden tussen Iran en het Westen horen, bijna 40 jaar later, bij de nasleep hiervan.

Tegenwoordig is het gebouw geopend voor publiek en kun je hier zelfs een tour nemen om meer te weten te komen over de gijzeling en de nasleep. Let wel op, het Spionnennest kent nog geen duidelijke openingsdagen en –tijden. Informeer dus vooraf.


Teheran


Darband

Darband is een gebied in Teheran dat buiten het centrum ligt maar nog wel onder het district valt. Het is het beginpunt van de populaire wandelroute die je het Alborz Gebergte in brengt. Hier wandelen mensen de Tochal berg op die waakt over de stad. Voor de minder actieve backpackers is er ook de optie om met de kabelbaan omhoog te komen terwijl de stad langzaam onder je voeten verkleint. Dit is de plek waar de Teherani’s bijkomen van de drukte en chaos van de stad.

Het startpunt van de trekking is 250 meter lang en brengt je langs populaire cafeetjes, theehuizen en restaurantjes die in de ochtend openen en pas rond 1 uur in de nacht sluiten. Dit is waar in de avonden de menigte (locals en toeristen) bijeen komt om te genieten van de gezellige sfeer.

De route brengt je verder door een groen landschap en langs kleine semi-traditionele dorpjes. De combinatie van het schitterende berglandschap, de vele aroma’s van waterpijp en gegrild vlees en de levendige cafeetjes en theehuizen zorgen voor de ideale get-away van de drukte van de stad.

Hoe kom ik er?

De meeste reizigers beginnen hun reis door Iran in Teheran en doen dit door naar de hoofdstad te vliegen. Er zijn goede verbindingen met andere landen in de regio en redelijke verbindingen met meerdere Europese steden. Bekijk ook onze tips over het boeken van vliegtickets naar Iran.

Binnen Iran reis je het goedkoopste en makkelijkste met de bus. Teheran is vanuit het hele land goed bereikbaar.

Ons oordeel
7/10

Teheran is een hectische maar interessante stad, met een aantal bezienswaardigheden die zeker de moeite waard zijn.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.