Tabriz

Tabriz

Tabriz is een cultuurrijke stad in het noordoosten van Iran, niet ver van de grens met Azerbaijan. Als voormalige hoofdstad van Iran en traditioneel handelscentrum heeft Tabriz veel te bieden op het gebied van cultuur en geschiedenis.

Blauwe Moskee

Hoewel de Blauwe Moskee in Tabriz kleiner is dan de naamgenoot in Istanbul, is dit indrukwekkende staaltje architectuur een van de bekendste bezienswaardigheden van de stad. Hoewel de moskee deels verwoest werd tijdens een aardbeving in 1778, is deze gerestaureerd. Het resultaat is oogverblindend en al bij de hoofdingang doet de moskee zijn naam eer aan. Op de meeste muren is prachtig blauw mozaïek aangebracht. Eenmaal binnen valt het oog op de enorme koepel, die volledig van bakstenen gemaakt is. Weelderige poorten, het gekleurde mozaïek en de sfeervolle verlichting geven de moskee een mysterieuze uitstraling. Laat je niet leiden door het grauwe uiterlijk van de moskee van een afstand.


Tabriz


Nobar badhuis

In het hartje van Tabriz vind je Nobar, een historisch badhuis dat voorheen al binnen de oude stadsmuren lag. Van de buitenkant kun je al de stenen koepels zien die kenmerkend zijn voor de hammams in deze regio. Het interieur van de hammam bestaat uit sierlijke gewelven, gebrandschilderde ramen en imposante zuilen. Ook kom je hetzelfde stijlvolle tegelwerk tegen als in de Blauwe Moskee, wat een extra reden is om Nobar te bezoeken. Sinds 1994 is dit helaas geen publiek badhuis meer, maar je kunt wel rondwandelen in het prachtig gedecoreerde gebouw. Tegenwoordig zijn een restaurant en theehuis gevestigd, zodat je in een schitterend decor kunt genieten van een maaltijd en een Iraans kopje thee.

Struin over de Tabriz Bazaar

De Tabriz Bazaar is bekend tot ver buiten de stadsmuren en is verreweg de grootste overdekte markt van Iran. Door zijn lange historie en unieke karakter is de Tabriz Bazaar terug te vinden op de erfgoedlijst van UNESCO. Deze plek was tijdens de periode waarin men handel dreef via de Zijderoute al een bruisend economisch centrum. Wandel door de toegangspoorten een doolhof van winkeltjes en gangen binnen, en verbaas je over het eindeloze aanbod aan goederen en voedsel. Alle muren binnen de bazaar gemaakt van fijne bakstenen en witte kozijnen in de winkeltjes, wat zorgt voor een bijzondere sfeer in dit gigantische overdekte koopjesparadijs.


Tabriz


Het Azerbaijan Museum

Tabriz ligt in de provincie Oost-Azerbaijan, en zo kan het dat je in deze Iraanse stad het Azerbaijan Museum aantreft. Binnen is een grote collectie te vinden met voorwerpen die de rijkdom van deze regio representeren, zoals juwelen, goud- en zilverwerk en keramiek tot 5000 jaar oud. Ook heeft het museum een afdeling met potten en tapijten uit een latere periode, tot de 20e eeuw.

Hoe kom ik er?

Tabriz heeft een eigen vliegveld en is daardoor per vliegtuig Tabriz uitstekend bereikbaar vanuit grote steden in de regio, zoals Teheran, Baku, Tbilisi en Istanbul. Bekijk onze tips over het boeken van vliegtickets naar Iran.

Er gaan dagelijks treinen vanuit de Iraanse hoofdstad Teheran naar Tabriz. De rit duurt ongeveer 12 uur.

Tabriz heeft busverbindingen met de belangrijke steden in het land, zoals Teheran, Urmia en Ardabil.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.