Overnachten Iran

Overnachten Iran

Als backpacker reken je over het algemeen al gauw op hostels als overnachtingsmogelijkheid. Nu doorstaat toerisme in Iran een behoorlijke groeispurt die gepaard gaat met de komst van hostels, maar deze zijn vooralsnog vrij zeldzaam. Gelukkig zijn er voldoende andere opties om al backpackend dit magnifieke land te verkennen.

Couchsurfing

Als de Iraanse cultuur in één woord omschreven moet worden dan zullen de meeste mensen kiezen voor: gastvrij. Het is dan ook niet vreemd dat Couchsurfing de populairste optie is voor backpackers in Iran die op zoek zijn naar overnachtingsmogelijkheden. Zo vind je alleen in Iran al meer dan 40.000 hosts. Bovendien is dit de gemakkelijkste manier om de beroemde Iraanse gastvrijheid te ervaren en de authentieke cultuur te ontdekken via de locals. De verhalen van terugkerende couchsurfers zijn over het algemeen zeer lovend. Zo heeft backpacker Stephan Orth na terugkomst uit Iran het boek “Couchsurfing in Iran – Mijn reis achter verzegelde deuren” geschreven. We raden je dan ook aan dit boek te lezen om een goed idee te krijgen van de Couchsurfing-gemeenschap en -ervaringen in Iran.

Let op! Couchsurfing wordt algemeen geaccepteerd in Iran maar vergeet niet dat dit officieel illegaal is volgens de Iraanse wet. Wees dus discreet.

Mosaferkhaneh’s en Mehmanpazir’s

In Iran kent men geen hostels maar mosaferkhaneh’s (reizigers huizen) komen hier het meeste dichtbij. Dit is een vorm van basisovernachting waar je in een slaapzaal of zeer simpele kamer met gedeelde badkamers slaapt voor een lage prijs. Hier overnacht je in een sjofel en rumoerige kamer met meerdere mannen. Mosaferkhaneh’s en mehmanpazir’s worden namelijk hoofdzakelijk bezocht door mannen die onderweg zijn (denk bijvoorbeeld aan vrachtwagenchauffeurs). Wij raden vrouwelijke backpackers dan ook niet aan voor deze overnachtingsmogelijkheid te kiezen.

In sommige steden kan het zijn dat buitenlanders en toeristen worden geweigerd in de mosaferkhaneh’s en mehmanpazir’s te overnachten omdat hier strengere controle voor is door de lokale politie. In de meeste gevallen un je dan binnen tien minuutjes schriftelijke goedkeuring regelen bij het dichtstbijzijnde plaatselijke politiekantoor.

Hotels

Heb je liever wat meer privacy dan een Couchsurfing-ervaring of een mosaferkhaneh je kunt geven? Dan zijn er alsnog voldoende budget hotels waar je voor een laag bedrag nog een warme douch, airconditioning en verwarming krijgt.