Ein Bokek

Ein Bokek

Ein Bokek is een dorp in Israël dat ligt aan de Dode Zee. Ondanks de naam waaronder het wereldwijd bekend staat, is dit grote, zoute water eigenlijk een meer. Vanuit de Jordaan rivier stroomt het water het meer in, en stroomt hierna nergens heen. Door het kleine oppervlakte en de ligging van het water, zorgt de snelle verdamping ervoor dat er enorm veel zout achterblijft in het water. En dat maakt weer dat wij op het water kunnen drijven. De kust van de Dode Zee is het laagste stuk land op aarde. Het water kent geen leven als vissen en planten, die door het zoutgehalte simpelweg niet kunnen leven.

Stranden rondom de Dode Zee

Er zijn zowel betaalde stranden als openbare stranden te vinden. Een van de openbare stranden aan de dode zee is het strand van Ein Bokek. Ook Ein Gedi strand is gratis en populair, waar aan de zuidkant van het strand ook een plek is met natuurlijk modder uit de Dode Zee. Deze modder staat bekend om haar werkende heling voor artritis, haarverlies, cellulitis en rimpels. De beste stranden zijn enkel te vinden in andere gebieden rondom de Dode Zee, enkel zijn deze niet publiekelijk bereikbaar. Zo heb je in het Noorden Kalia Beach, Mineral Beach en Neve Midbar Beach.


Ein Bokek


Masada

Dicht bij de Dode Zee is het plaatsje Masade te vinden. Deze staat vooral bekend om het fantastische uitzicht met zonsopgang. Via het ‘Snake Path’ kun je deze berg omhoog klimmen, wat een tocht van anderhalf tot twee uur is. Wanneer je de tocht ongeveer een uur voor zonsopgang begint, zit je goed voor de mooiste uitzichten. Er is ook een kabelbaan te vinden die je omhoog kan krijgen, maar deze is pas na zonsopgang te gebruiken.

Ein Gedi

Voor andere mooie hikes raden we aan om naar Ein Gedi te gaan. Er zijn hier hikes van verschillende levels, die door ontzettend groene gebieden, maar ook door woestijngebieden lopen. Ook vind je hier watervallen, wadi’s (droogstaande riviertjes) grotten, wilde ibex en wolven. Zeker de moeite waard om hier wat tijd te spenderen als je van hiken houdt dus!


Ein Bokek


Dode zee tijdens Sjabbat

Zolang je niet naar de Dode Zee hoeft te reizen op Sjabbat, is er in de omgeving zelf genoeg te doen. Ga hiken of geniet van een relaxed dagje aan het water. Ook vele voorzieningen in Masada en Ein Gedi zijn geopend.

Doorreizen naar Jordanië

Ten noorden van Ein Bokek ligt een grensovergang naar Jordanië. Een goede optie als je dit leuke buurland ook wilt bezoeken. Vanaf de grensovergang reis je verder naar de hoofdstad Amman of de Jordaanse kant van de Dode Zee.

Overnachten in Ein Bokek

Rondom de Dode Zee zijn veel hotels te vinden, dus ga ervan uit dat je een relatief hoge prijs betaalt om hier te overnachten. We raden je aan om dit redelijk ver vooruit te boeken, zodat je niet voor grote verrassingen komt te staan.

Hoe kom ik er?

De Dode Zee ligt op ongeveer drie uur afstand van Tel Aviv en een halfuur tot een uur vanaf Jeruzalem, afhankelijk van de locatie. Vanaf Eilat duurt het meer dan vier uur om bij de Dode Zee te komen.