Tel Aviv

Tel Aviv

Tel Aviv – ook wel het nieuwe Berlijn genoemd door velen, is een bruisende stad aan de westkust van Israël. Het is een van de oudste steden ter wereld. In de weekenden kan je er goed feesten, waarna een bezoekje aan het strand om de hoek is. Vergeet niet om een account te nemen op één van de step-verhuurders, om als een echte inwoner van Tel Aviv door de stad te crossen.

Het oude Jaffa

Voor 1950 waren Jaffa en Tel Aviv twee aparte steden. Door de groei van Tel Aviv, werd Jaffa in dat jaar als district van de stad opgenomen. Tegenwoordig is dit deel van de stad een bezienswaardigheid, omdat de gebouwen nog in oude staat verkeren. De betekenis van Jaffa (‘Yafo’) is mooi – wat begrijpelijk is wanneer je dit deel van de stad bezoekt. Breng vooral een bezoek aan de vlooienmarkt,


Tel Aviv


Carmel Market – Shuk Hacarmel

Voor alles wat je zoekt – of juist nooit zal zoeken – moet je op Carmel Market zijn. Dit is de grootste markt van de stad, en kan overdag ontzettend druk en warm zijn. Je kunt er prima één tot twee uur vertoeven. Probeer hier Jachnun, een Israëlische delicatesse, koop hier kleding of allerhande hebbedingetjes, of vind een van de verscholen koffietentjes om je te midden van alle drukte even terug te trekken.

Strand

Eigenlijk kun je Tel Aviv niet verlaten zonder een bezoekje te hebben gebracht aan het strand. De bekendste stranden zijn Gordon Beach, Hilton Beach en Banana Beach, maar eigenlijk vind je langs de gehele westkust van de stad genoeg zand (dertien kilometer!) om je handdoekje neer te leggen en een verfrissende duik te nemen.


Tel Aviv


Neve Tzedek

Deze wijk in het zuidwesten van de stad is populair om de kunst en architectuur. Hier kun je jezelf onderdompelen in allerhande boetiekjes, galerijen en knusse straatjes. ‘s Avonds gaan veel barretjes open; zeker een aanrader om hiervan een aantal te bezoeken voor een drankje. Ook voor een lekker diner ben je in deze wijk aan het juiste adres.

De naam van de wijk betekent ‘Oase van gerechtigheid’, en is ontstaan als tweede Joodse wijk van Tel Aviv – na Jaffa. De wijk wordt over het algemeen gezien als een fijne ontsnapping aan het drukke centrum.

Tel Aviv tijdens Sjabbat

Tel Aviv is een van de meest toegankelijke steden tijdens Sjabbat. Veel grote clubs, cafés en restaurants zijn gewoon open. Daarentegen rijdt het openbaar vervoer niet, maar mocht je echt vervoer nodig hebben en is het op de step of op de fiets te ver, dan kun je altijd een taxi nemen – bijvoorbeeld naar het vliegveld. Over het algemeen is het op zaterdag wel rustiger dan op andere dagen, maar mocht je een plek zoeken om te verblijven, is dit een van de plekken die wij aan zouden raden.


Tel Aviv


Vervoer in Tel Aviv

Het openbaar vervoer in de stad is goed geregeld. Je kunt makkelijk los je tickets kopen voor het openbaar vervoer, maar ook de ‘Rav Kav’ kaart is geldig.

Overnachten in Tel Aviv

In Tel Aviv zijn voldoende hostels te vinden en hoef je ook niet ver vooruit te boeken voor een fijne plek. We raden aan om in het centrum dichtbij het strand te overnachten; zo zit je overal redelijk dichtbij.

Hoe kom ik er?

Het grootste vliegveld van Israël ligt dichtbij Tel Aviv, het Ben Gurion vliegveld. Vanaf het vliegveld ben je in een half uurtje ben je met de trein of met de taxi in de binnenstad. Bekijk ook onze tips over het boeken van vliegtickets in Israël.

Jeruzalem is een uur weg van Tel Aviv met bus, Haifa zo’n tweeënhalf uur en Ein Bokek nabij de Dode Zee ongeveer drie uur.