Ramallah

Ramallah

Ramallah – het bruisend culturele hart van Palestina. Dit brengt een relaxte maar toch levendige vibe met zich mee, waardoor de stad wordt gezien als een van de hoogtepunten van het gebied.

Over Ramallah

Geniet in deze stad vooral van de vele restaurantjes, koffietentjes en de enthousiaste, outgoing bevolking. Een aanrader is bijvoorbeeld Stars & Bucks – gelegen aan het Mangerplein, een van de hoofdpleinen van de stad – of de Snowbar, een relaxte plek met zwembad, waar inwoners van Ramallah in hun vrije tijd graag naartoe gaan. En zo zijn er nog vele andere plekjes om in de stad te ontdekken; vooral in het weekend ook een goede plek om uit te gaan.


Ramallah


Hoogtepunten

Het Yasser Arafat mausoleum is de plek waar de Palestijnse verzetsstrijder begraven ligt. In 2004 kwam hij om het leven, waarna een aantal jaren later dit mausoleum en museum ter nagedachtenis voor hem gebouwd is. Je vindt hier veel informatie over de Palestijnse kijk op deze man, die vanuit Israëlisch oogpunt vaak juist gezien wordt als terrorist.
Een andere politiek geladen middag besteding is het bezoeken van een vluchtelingenkamp in Ramallah. Hierbij wordt een tour gegeven door de kampen die al decennialang bestaan en waar families al generaties lang wonen. Het is niet vergelijkbaar met een vluchtelingenkamp zoals je deze kent van recente gebeurtenissen, maar het lijkt meer op een dorp, door de lange tijd dat deze al bestaan. De tours worden aangeboden om te laten zien wat het Israël-Palestina conflict te weeg brengt en om zo een idee te geven voor mensen buiten Palestina.

Sjabbat

In Ramallah is niets te merken van de Sjabbat – enkel het vervoer naar en van Arad of Beer Sheva kan problemen met zich meebrengen. Een goede plek om tijd te spenderen in het weekend dus, vooral als je zin hebt om het nachtleven in deze stad te ontdekken.


Ramallah


Overnachten in Ramallah

Er zijn een aantal hotels en hostels in de stad, waarvan Area D Hostel centraal gelegen is en goede tours aanbiedt door de West Bank en door de stad zelf. Een aanrader!

Hoe kom ik er?

Vanaf Jeruzalem is de stad te bereiken met een Palestijnse vervoersmaatschappij vanaf de Damascuspoort, wat ongeveer dertig minuten duurt. Als je binnen de Westelijke Jordaanoever naar een andere stad wilt reizen, zijn er shared taxi’s beschikbaar.