Beste reistijd Palestina

Beste reistijd Palestina

Palestina is een land in het verre westen van Azië, dat verspreid is over twee delen: de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever. Palestina heeft diverse interessante bezienswaardigheden, zoals de ruïnes van Hisham’s Palace in Jericho en het stadje Bethlehem. Lekker weer is tijdens je trip door Palestina mooi meegenomen en daarom geven wij je hier een overzicht van de seizoenen, plus tips voor de beste reistijd.

Regenseizoen / droog seizoen

Hoewel Palestina opgedeeld is in twee verschillende gebieden, zijn er behoorlijk wat overeenkomsten betreffende de seizoenen. De meeste neerslag valt in de wintermaanden, tussen november en februari. Zomers zijn over het algemeen erg droog, met geen spatje regen van juni tot augustus.

Gazastrook

De Gazastrook is het kustgedeelte van Palestina, dat grenst aan de Middellandse Zee, Egypte en Israël. Doordat de Gazastrook naast de zee en de Sinaï Woestijn ligt, heeft het een bijzonder woestijnklimaat. In het noorden valt vrij veel regen, met name in de winter. Het is in de Gazastrook – voor Nederlandse begrippen – vrijwel het hele jaar door warm. Ook in december en januari zakt de temperatuur zelden onder de 15 graden. De Gazastrook kent een lange zomer; van april tot september is het vrijwel altijd minimaal 25 graden. In juni, juli en augustus ligt de piek vaak tussen de 30 en 40 graden.

Westelijke Jordaanoever

Het klimaat op de Westelijke Jordaanoever is koeler en natter dan dat in de Gazastrook. De zomertemperatuur ligt hier rond de 30 graden in juli en augustus, terwijl je voor een trip in de winter zelfs je winterkleding kunt inpakken. Bethlehem krijgt ieder jaar zelfs te maken met enkele dagen sneeuw, maar normaal tikt de thermometer 5 tot 10 graden aan van december tot februari. Wanneer je buiten de zomermaanden naar de Westelijke Jordaanoever gaat kun je het beste wat waterdichte kleding meenemen, want de jaarlijkse regenval komt aardig in de buurt van het Nederlands gemiddelde.

Bethlehem

Maand Oordeel Graden Regen
Januari 10 ºC 116 mm
Februari 11 ºC 105 mm
Maart 14 ºC 92 mm
April 17 ºC 23 mm
Mei 21 ºC 5 mm
Juni 23 ºC 1 mm
Juli 25 ºC 0 mm
Augustus 25 ºC 0 mm
September 23 ºC 1 mm
Oktober 21 ºC 10 mm
November 15 ºC 54 mm
December 11 ºC 101 mm

Beste reistijd Palestina

De Gazastrook is voor toeristen niet te bezoeken, dus dit gebied nemen we ook niet mee in de beste reistijd voor Palestina. De zomer is het prettigst op de Westelijke Jordaanoever, wanneer de regenval afwezig is en je met een aangenaam zonnetje van de bezienswaardigheden kunt genieten.

Hoogseizoen / laagseizoen

Van een echt hoog- en laagseizoen is in Palestina nauwelijks sprake. Er komen namelijk niet zoveel toeristen naar Palestina toe. In de zomer komen de meeste toeristen op de Westelijke Jordaanoever af, wanneer het weer prettig genoeg is om de bezienswaardigheden in de buitenlucht te verkennen. De herfst en winter zijn een stuk minder populair.