Hebron

Hebron

Hebron is een stad in Palestina, die regelmatig voor onrust zorgt in het Israël-Palestina conflict. Er worden verschillende tours in deze stad georganiseerd, zowel door Palestijnse als door Israëlische organisaties. Wanneer je beide tours volgt, zal je merken hoe één situatie op compleet verschillende manieren kan worden uitgelegd. Een verwarrende combinatie van tegenstrijdige informatie, die je erg aan het denken zet.

Hoogtepunten van de stad

De Ibrahimi moskee ofwel de grot van Patriarchen is een van de oogappeltjes van de stad. Het bijzondere aan deze plek is dat het een gebedsplaats is voor zowel Moslims als Joden. Daarnaast kom je het heiligdom niet zomaar in; de plek is streng beveiligd vanwege de onrust in de stad en een dodelijke aanslag in 2009. In de geschiedenis heeft deze plek sowieso voor veel onrust gezorgd.

In de stad zijn nog traditionele glas en keramiek fabrieken te vinden, waar de meeste tours langskomen. Daarnaast is de oude stad zelf een plek om te verdwalen, waarbij nog vele historische gebouwen de ouderdom en historie van de stad laten zien. Daarnaast wordt ook de barre kant van het Israël-Palestina conflict hier duidelijk; een deel van de oude stad wordt niet meer gebruikt en wordt bewaakt door Israëlische militairen, als scheidingslijn tussen de Palestijnse inwoners en de Joodse ‘settlers’, die zich in bepaalde delen van de stad hebben gevestigd. Rondom deze Joodse wijken voel je het conflict het meest.


Hebron


Sjabbat

Hoewel het overgrote deel van de stad Palestijns is, zorgt juist Sjabbat ervoor dat de conflicten wekelijks oplaaien in Hebron. Daarnaast zullen Joodse tours gedurende Sjabbat niet plaatsvinden. Hoe dan ook is het Palestijnse deel van de stad gewoon te bezoeken en is een Palestijnse tour wel mogelijk tijdens Sjabbat. Een tour is dus zeker mogelijk, maar zal het bezoek iets beperken.

Overnachten in Hebron

Overnachten in Hebron wordt doorgaans niet gedaan door toeristen, zowel vanwege veiligheidsoverwegingen als de dagtours die voldoende van de stad laten zien. Verwacht dan ook niet te veel van een overnachtingsplaats – de mogelijkheden zijn er, maar de voorzieningen vallen veelal tegen.


Hebron


Hoe kom ik er?

De stad is bereikbaar met een Israëlische en Palestijnse bus. Voor de Palestijnse kant is er vanuit Jeruzalem een overstap nodig op het station van Bethlehem, waar je je weg zal vervolgen in een zogenaamde shared taxi. Vanaf Jerusalem is er wel een directe bus naar het Israëlische deel van de stad. Daarnaast zijn de tours ook vanaf Ramallah te boeken en is de stad ook vanaf daar bereikbaar.