Vervoer Taiwan

Vervoer Taiwan

Het openbaar vervoer in Taiwan is uitstekend geregeld. Over het hele eiland loopt een uitstekend treinnetwerk, wat ons favoriete vervoersmiddel hier is. Tevens zijn er goede bussen, kun je relatief makkelijk zelf een auto huren en kun je zelf grote afstanden per fiets afleggen. Als je weinig tijd hebt zijn binnenlandse vluchten ook een mogelijkheid.

Trein

De trein is de makkelijkste en snelste manier om je tussen de verschillende steden te verplaatsen. De treinen rijden stipt op tijd, ze rijden regelmatig en ze rijden lekker snel. Op sommige trajecten rijdt ook een hogesnelheidstrein. Alle treinen in Taiwan hebben vaste zitplaatsen. Als je een kaartje koopt krijg je dus een vaste plek toegewezen. Als alle zitplaatsen zijn er verkocht zijn er nog een paar sta-kaartjes verkrijgbaar. De verkoper van de kaartjes geeft dan duidelijk aan dat je geen vaste zitplek kunt krijgen, aan jou dan de keuze of je toch meewilt of wilt wachten op de volgende trein. Kaartjes voor de trein koop je op het treinstation. Je kunt voor maximaal twaalf dagen vooruit een treinkaart kopen. Gewoon een kwartier/halfuur voor vertrek op het station arriveren en een kaartje kopen is ook een optie, wel met het risico dat je geen zitplek hebt of zelfs helemaal niet mee kunt. Vraag bij je hostel of de route die je wilt afleggen populair is en je er verstandig aan doet om van te voren een kaartje te kopen. Op deze site kun je online de actuele reisschema’s bekijken. Hier zie je ook gelijk hoe lang de trein er over doet en wat de kosten van de rit zijn.

Kaartjes kopen: Op het treinstation of online via 12Go.Asia.

Koop een kaartje

Vervoer Taiwan


Bussen

Je kunt ook gebruik maken van het prima busnetwerk, ook voor lange afstanden. Het vervoer met de treinen is echter zo goed geregeld dat wij aanraden daarvoor te kiezen. Als je toch gebruik wilt maken van de bus kun je het beste even navraag doen bij je hostel voor het dichtstbijzijnde station en de actuele vertrektijden. Voor kortere afstanden is de bus vaak wel de beste optie. Binnen grote steden of naar nationale parken kun je vaak alleen de bus pakken, deze zijn dus ook prima in orde.

Kaartjes kopen: Op de desbetreffende busstations.

Bus Taiwan


Fietsen

Fietsen is populair in Taiwan. Niet alleen vanwege de gezondheidsvoordelen, maar ook vanwege de schitterende fietstochten die je er kunt maken. In Taipei en andere grote steden kun je beter niet fietsen, daarbuiten kun je overal heen op je fiets. Vooral aan de oostkust zijn hele mooie routes die je ter fiets kunt afleggen.

Vervoer Taiwan


Taxi

Voor afstanden binnen steden of andere korte afstanden is de taxi ook een goede optie. Maak gebruik van de app Uber om kosten te besparen en om gemakkelijk een rit te regelen. Hiermee weet je vooraf hoeveel de rit kost, hoe lang het duurt en voorkom je de kans op miscommunicatie over de route met je chauffeur.

Auto huren

Voor backpackers op een klein budget is dit niet echt een optie, maar Taiwan is prima te verkennen per auto. Een auto huren is geen probleem, men rijdt een stuk veiliger dan in andere landen in Azië en de vrijheid die het geeft is heerlijk.

Binnenlandse vluchten

Als je weinig tijd in Taiwan hebt is een binnenlandse vlucht een goede optie. Echter is de hoge snelheidstrein vaak een betere en goedkopere optie. Kijk voor binnenlandse vluchten op Cheaptickets.nl.

Populaire afstanden in Taiwan

Onderstaande routes worden vaak afgelegd door reizigers in Taiwan.

Afstand Vervoermiddel Duur
Taipei naar Hualien 2 uur
Taitung naar Kenting & 4 uur
Tainan naar Taichung 1 uur
Kenting naar Kaohsiung 2,5 uur
Hualien naar Taitung 1,5 uur
Tainan naar Alishan & 3,5 uur
Hualien naar Kaosiung 5 uur
Taichung naar Taipei 1 uur
Kaohsiung naar Tainan 0,5 uur
Taipei naar Jiufen of 1,5 uur