Beste reistijd Taiwan

Beste reistijd Taiwan

Taiwan heeft een subtropisch klimaat. Het is hierdoor het hele jaar redelijk warm, zonder gigantische temperatuurverschillen. Toch kan het in de zomer behoorlijk warm worden, eigenlijk net iets te warm om comfortabel te reizen. In de winter is het juist net iets te koud, qua temperatuur is het in de lente en herfst ideaal. Helaas moet je in Taiwan ook nog rekening houden met de aanwezige regenseizoenen en zelfs de tyfoons. Tussen de verschillende regio’s in Taiwan zit bovendien ook een verschil. Op deze pagina lees je alles over de beste reistijd Taiwan.

Taipei

In Taipei kan het name in de winter best fris worden. Deze winter loopt ongeveer gelijk aan de Nederlandse winter. Vanaf eind november kan je ‘s avonds niet meer in je t-shirt rondlopen. Rond april beginnen de temperaturen te stijgen. In de zomer daarentegen kan het ook goed warm worden in Taipei, met een gemiddelde temperatuur van boven de 30 graden Celsius. In Taipei valt ook aanzienlijk meer regen dan in de rest van Taiwan. Het gehele jaar door kan er wel eens een bui vallen, maar de meeste regen valt in mei en juni.

Maand Oordeel Graden Regen
Januari 17 ºC 105 mm
Februari 18 ºC 168 mm
Maart 20 ºC 185 mm
April 24 ºC 163 mm
Mei 27 ºC 215 mm
Juni 30 ºC 163 mm
Juli 32 ºC 196 mm
Augustus 32 ºC 202 mm
September 30 ºC 184 mm
Oktober 26 ºC 122 mm
November 23 ºC 98 mm
December 19 ºC 87 mm

Kenting

Kenting ligt helemaal in het zuiden van Taiwan, het is er dus warmer dan in de rest van het eiland. Het hele jaar door is de temperatuur hier lekker, alleen in hartje winter kan het in de avond afkoelen. In Kenting heb je minder regenachtige dagen, maar een flinke tropische bui wil hier nog wel eens voorkomen. Met name in de zomer kan er in een paar uur behoorlijk wat regen vallen.

Maand Oordeel Graden Regen
Januari 24 ºC 95 mm
Februari 24 ºC 82 mm
Maart 26 ºC 75 mm
April 29 ºC 81 mm
Mei 31 ºC 175 mm
Juni 31 ºC 327 mm
Juli 32 ºC 370 mm
Augustus 31 ºC 436 mm
September 31 ºC 250 mm
Oktober 30 ºC 148 mm
November 28 ºC 132 mm
December 25 ºC 121 mm

Overige regio’s

In de rest van Taiwan zijn de verschillen niet zo groot. Hoe verder je naar het zuiden gaat, hoe warmer het wordt. De meeste regenachtige dagen heb je dus rondom de hoofdstad.

Beste reistijd Taiwan

In de zomermaanden is het tyfoonseizoen. Met name van juli tot september kunnen er tyfoons aan land komen in Taiwan. Deze variëren van weinig schade tot hele gevaarlijke stormen. Als je hier geen last van wilt ondervinden kun je deze maanden dus beter vermijden. De beste reistijd Taiwan is de lente en de herfst. De echte beste maanden zijn april en oktober, maar de maanden daaromheen zijn ook goed. Sowieso kan je Taiwan het hele jaar door wel prima bezoeken. Als je rekening houdt met wat kouder weer is er niks mis met een bezoek in de winter.

Hoog- en laagseizoen

De zomermaanden zijn wat ons betreft niet de beste maanden om Taiwan te bezoeken, maar toch zijn dit wel de maanden dat er de meeste toeristen zijn. Wat uiteraard zo is omdat er dan meer mensen vakantie hebben. Daarnaast is het rondom nieuwjaar en in de herfst relatief drukker, terwijl er in de eerste maanden van het jaar de minsten toeristen in Taiwan zijn.

Reizen in het regenseizoen in Taiwan

Bij het regenseizoen denk je wellicht aan hele dagen regen, waarin je de hele dag binnen moet zitten. Dit in Taiwan zelden het geval. De regen die valt komt vaak aan het einde van de middag, in de vorm van een korte, maar heftige regenbui. Tijdens deze regenbui moet je echt wel even binnen schuilen. De rest van de dag kun je over het algemeen echter prima van alles ondernemen. Als je de activiteiten om de buiten heen plant valt hier dus goed mee te leven. Reizen in het regenseizoen kent daarnaast ook een aantal voordelen, hieronder benoemen we deze voordelen en nadelen van het reizen tijdens deze periode.

Voordelen reizen in het regenseizoen:

  • Het is rustiger. Er zijn minder toeristen bij de bezienswaardigheden, de stranden liggen minder vol en je hoeft je minder druk te maken dat de accommodatie vol zit.
  • Het is goedkoper. Met name hotelovernachtingen zijn aanzienlijk goedkoper tijdens het regenseizoen. Ook voor binnenlandse vluchten betaal je over het algemeen minder.
  • De natuur is mooier. Met name aan het einde van het droge seizoen kan de natuur wat kaal en dor zijn. Als er meer regen valt wordt de natuur weer mooi groen. Ook de watervallen zijn in het regenseizoen het spectaculairst.

Nadelen reizen in het regenseizoen:

    • Meestal valt de regen dus in het einde van middag, maar het kan voorkomen dat je eens een dag hebt dat het de hele dag minder weer is. Door bijvoorbeeld wat tijd doorbrengen in een winkelcentrum, een boekje lezen in een gezellige koffiezaak of een museum bezoeken los je dit probleem ook makkelijk op.
    • In sommige bestemmingen kunnen accommodaties of restaurants dicht zijn. Omdat er minder bezoekers zijn kunnen de eigenaren besluiten om tijdens die periode zelf op vakantie te gaan.
    • Er kunnen overstromingen voorkomen. Het komt echter zelden voor dat je hier echt last van hebt.

Lees verder over Taiwan