Eten in Taiwan

Eten in Taiwan

Eten is voor Taiwanezen een van de belangrijkste dingen die er is – en gelijk hebben ze. In iedere stad op het eiland vind je nachtmarkten waar tot laat allerlei lekkernijen geserveerd worden. De keuken lijkt vanzelfsprekend flink op die van het vasteland van China, uit alle regio’s is er wel iets te vinden. Verder zijn Taiwanezen dol op vis en ei, twee ingrediënten die je dan ook in veel gerechten tegen zult komen.

Lekkerste Taiwanese gerechten

Taiwanezen eten graag noedels met rundvlees en dumplings. Wie naar Taiwan gaat zal ook ‘Buddha jumps over the wall’ tegenkomen, een bijzonder gerecht. De soep van haaienvinnen kost twee à drie dagen om klaargemaakt te worden en er zitten maar liefst dertig ingrediënten in. We raden echter af om dit te eten, de haaien populatie is sterk afgenomen door de consumptie van dergelijke soepen. Ook Gua Bao (gestoomd broodje met vlees) en ananascake zijn populair, Tea Egg is daarnaast een bekende snack die je in veel winkels tegenkomt. Tot slot mag je ‘Stinky Tofu’ niet missen. Deze – ja echt – stinkende tofu wordt door veel mensen niet geprobeerd door de vervelende geur, maar als je die kunt negeren kan het best smakelijk zijn.

Dit zijn de bekendste Taiwanese gerechten:

Gerecht: Pittigheid: Beschrijving:
Ananascake Een soort boterkoek gevuld met ananas.
Cong Zhua Bing Een krokante, hartige pannenkoek met bosui.
Danzai noedels Een kleine noedelsoep, vaak gegeten als tussendoortje.
Gua Bao Een gestoomde bun met varkensbuispek.
Niu Rou Mian Taiwanese noedelsoep met rundvlees.
Stinky Tofu Populair onder Taiwanezen, minder onder westerlingen.
Xiaolongbao Dumplings gevuld met een soep.

Eten Taiwan


De kosten

In Taiwan betaal je met de Taiwanese dollar en die is een stuk duurder dan landen in bijvoorbeeld Zuidoost-Azië. Op straat kun je snacks voor circa €1 halen, maar voor een echte maaltijd ben je op marktjes ook al snel €4-€7 kwijt. In een lokaal restaurant ben je meer kwijt; zo’n €8 tot €12. Westers eten is prijzig en in restaurants eet je al snel voor rond de €25.

Uit eten in Taiwan

Net als het grootste deel van Azië eet men in Taiwan met stokjes en de lokale bevolking vindt het over het algemeen wel zo netjes als jij dat ook doet. Je bord leegeten in restaurants is absoluut geen must en soms zelfs een tikkeltje beledigend – dan lijkt het alsof er niet genoeg geserveerd was. In Taiwan vind je zowel high end sterrenrestaurants, als marktkraampjes met noedels. Voor liefhebber van fastfood is er ook genoeg, de meeste westerse ketens vindt je in de steden. Daarnaast zijn er ook veel gekke themarestaurants in Taiwan, waar je eten in bijzondere vormen vindt. Een bekende is bijvoorbeeld Modern Toilet, waar je je eten geserveerd krijgt uit een toiletpot (google maar ;)).

Streetfood

Een bezoek brengen aan een van de vele nachtmarkten van hoofdstad Taipei is ontzettend leuk om te doen in Taiwan. Op de nachtmarkten, die vanaf eind van de middag worden klaargezet, vindt je de gekste hapjes en gerechten. De Shilin Night Market is verreweg de grootste nachtmarkt in Taipei en er is keuze te over. Toch heeft elke wijk in de stad wel een goeie nachtmarkt, dus een culinair bezoek aan meerdere wijken kan zeker geen kwaad. Ook in Kenting is veel heerlijk streetfood verkrijgbaar.Drinken

Thee is dé drank in Taiwan en wordt er in alle soorten en maten gedronken, al is ‘bubble tea’ verreweg het populairst. Door het subtropische klimaat is er bovendien veel fruit verkrijgbaar en daardoor zijn er op markten vaak de lekkerste fruitshakes te krijgen, bijvoorbeeld met watermeloen of appel. Taiwanezen zijn geen grote alcohol-drinkers, maar bier is prima verkrijgbaar. Bij het ontbijt wordt traditioneel sojamelk gedronken.

Kookcursussen

In Taipei vind je de meeste kookcursussen, waar je bijvoorbeeld leert je eigen dumplings en steamed buns te maken. Veel cursussen nemen je ook mee voor een tour over de nachtmarkt – een leuke en leerzame aanvulling. Voor de liefhebbers van thee is er ook de mogelijkheid om meer over de Taiwanese gebruiken te leren. Op Cookly kun je de leukste kookcursussen zien en gemakkelijk een plek reserveren.

Lees verder over Taiwan