Alishan

Alishan

Alishan is het meest bezochte nationale park in Taiwan. Je vindt er prachtige zonsopkomsten- en ondergangen boven de bergen en wolkenzee, een schattig treintje dat je door het bos de berg op naar verschillende locaties brengt en enorme Cipressen die soms wel meer dan duizend jaar oud zijn. Al een hele tijd geleden werd deze prachtige plek ontdekt en sindsdien is het een toeristische trekpleister voor, voornamelijk Chinese, toeristen. Het klinkt misschien niet zo aantrekkelijk om zo’n toeristische plek te bezoeken, maar laat je hier niet door wegjagen! De uitzichten en natuur zijn echt prachtig en als je het goed timed heb je hele delen van het park nagenoeg voor jezelf.

Tip om de massa (zo veel mogelijk) te ontwijken: Ga vooral niet in het weekend of tijdens feestdagen. Kies de minder gebaande paden en maak vooral een wandeling! Je zult zien dat de (minder gebaande) wandelpaden nagenoeg leeg zijn rond de middag en avond.

Zien en doen

Alle bussen naar Alishan stoppen bij het bezoekerscentrum. Hier kan je informatie krijgen over het gebied en er zijn folders in diverse talen beschikbaar met een kaart en informatie over de omgeving. Het park is vooral bekend door de zonsopkomst boven een zee van wolken en de zonsondergang. De meest populaire plek om de zonsopkomst te bekijken is het Zhushan Viewing Point. Wil je dit ook zien? Je kan vanaf Alishan Station ’s ochtends vroeg een speciale trein nemen naar Zhushan Station. Dit treintje brengt je in ongeveer 25 minuten door het bos de berg op. Check van tevoren bij het bezoekerscentrum of je hotel vanaf hoe laat de eerste treinen vertrekken zodat je de zonsopkomst niet mist. Station Zhushan is makkelijk te bereiken met deze trein, maar dit zorgt er ook voor dat het ’s ochtends heel erg druk is. Een iets minder drukke locatie om de zon op te zien komen is Tataya. Deze plek heeft geen eigen station en om bij het uitzichtpunt te komen moet je een heel stuk via een stak naar boven lopen. Vaak kan je via je hotel of guest house een minibus regelen die onder andere deze locatie aandoet.


Alishan


Alishan


Wandelen in het Alishan National Park

Veel toeristen komen alleen voor de zonsopkomst naar Alishan en gaan na een korte wandeling door het park weer weg. Zonde, want er is nog zo veel moois te zien! En daar ligt voor jou de kans om de prachtige natuur van Alishan te verkennen. Zoek een mooie wandeling uit en je hebt het gevoel dat je alleen in het park bent. De langere wandelingen worden door veel toeristen overgeslagen omdat dit niet in hun tijdschema past, maar juist deze wandelingen zijn vaak prachtig. En ga je in het seizoen van de kersenbloesem? Loop dan zeker langs de Cherry Blossom Trail. Het is een korte wandeling, maar tussen de bloeiende bomen voelt het alsof je in een sprookje loopt. Een andere populaire maar mooie wandeling is de Giant Trees Plank Trail waarbij je, de naam zegt het al, over een pad van houten planken tussen de eeuwenoude enorme cipressen loopt. Onderweg kom je ook nog een kleine pagode en tempel tegen. Zorg dat je hier laat in de middag bent, dan is het niet meer zo druk.

Overnachten in Alishan Area vs Chiayi

Alishan National Park heeft een aantal accommodaties waar je kan overnachten. Het overgrote deel van deze accommodaties zijn dure hotels en luxe resorts, maar als je geluk hebt en/of op tijd boekt kan je terecht in een van de weinige ‘goedkope’ accommodaties. Het grote voordeel hiervan is dat je niet zo vroeg op hoeft te staan voor de zonsopkomst en dat je midden in het park zit waardoor je alle bekende plekken makkelijk kan bereiken.

Er zijn ook een aantal hotels en guest houses in de Alishan Area die wat verder vanaf het Alishan National Park liggen. Deze hotels zijn vaak iets goedkoper. Veel accommodaties in deze regio bieden aan om je s’ ochtends vroeg af te zetten bij het bezoekerscentrum zodat je de zonsopkomst kan zien. Er gaan rond deze tijd namelijk nog geen bussen.

Een andere optie is overnachten in Chiayi. Deze stad is goed bereikbaar met de trein vanuit heel Taiwan en biedt diverse hotels, guest houses en hostels in verschillende prijsklassen. In Chiayi hoef je dus niet perse op tijd of ruim van tevoren te boeken. Het nadeel van overnachten in Chiayi is dat het nationale park erg lastig te bereiken is als je de zonsopkomst of zonsondergang wil zien. Bussen rijden vanaf ongeveer 08.00 tot 17.00 uur. Je kunt natuurlijk wel een taxi nemen. Reken er dan op dat je ongeveer tweeënhalf uur onderweg bent naar het bezoekerscentrum/station Alishan.

Op Booking.com vind je het grootste aanbod en kun je gemakkelijk een kamer of bed reserveren.


Alishan


Hoe kom ik er?

Tot 2009 was Alishan te bereiken met de trein. Door een tyfoon is het spoor toen beschadigd en nog steeds niet gerestaureerd. Alishan is daarom alleen bereikbaar met de bus of auto. Je kunt de bus nemen vanaf Chiayi treinstation of Chiayi HSR station. Deze doet er ongeveer tweeënhalf uur over. Chiayi is vanuit heel Taiwan goed bereikbaar per trein. Je kunt ook rechtstreeks de bus pakken van het Sun Moon Lake naar Alishan, deze rit duurt ongeveer vier uur.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.