Kathmandu

Kathmandu

Kathmandu is de hoofdstad van Nepal en tevens de grootste stad. Het ligt samen met de steden Patan en Bhaktapur in de Kathmandu vallei, aan de voet van de Himalaya. Door deze ligging in de vallei en het groeiende aantal gemotoriseerde verkeer in de stad hangt er helaas wel een smog laag boven de stad. Kathmandu is de perfecte uitvalsbasis voor het verkennen van Nepal. De stad zelf heeft een paar bezienswaardigheden die zeker een bezoek waard zijn en ook gewoon door de stad rondlopen is leuk om te doen.

Durbar Square

Durbar Square is het bekendste plein van de stad en beschermd door UNESCO. Hier vind je prachtige oude tempels en het is terecht het centrum van de stad. Je betaalt 15.000 roepies voor één dag. Echter kun je dit nog gratis verlengen voor de dag erna. Het plein is na de aardbeving in opbouw, maar er staan nog steeds genoeg prachtige tempels die een bezoek meer dan waard zij. Het plein is geliefd bij de toeristen maar ook onder de lokale bevolking. Je kunt dus naast het bewonderen van de tempels ook zien wat de bevolking allemaal laat en doet. Naast Durbar Square ligt de ‘Freak Street’. Vroeger vooral bekend om de hippies die hier marihuana rookte maar deze zijn hier tegenwoordig niet meer te vinden. Toch is het leuk om hier even rond te lopen.


Kathmandu


Thamel

Thamel is de backpackerswijk van Kathmandu. Heerlijk om doorheen te lopen. Hier vind je veel hotels, hostels, restaurants, cafés en winkels. Heb je spullen nodig voor je trekking? Je kunt ze hier gemakkelijk kopen.

Monkey Temple

Swayambhunath wordt ook wel de Monkey Temple genoemd en ligt ten westen van Thamel. De tempel is een van de belangrijkste symbolen van Nepal. Het is een prachtige boeddhistische tempel met een mooi uitzicht over de stad en zoals de naam als doet vermoeden met veel apen. Als je eindelijk, na een stuk of honderd treden, boven uitgeput op de berg aankomt, zul je een prachtige grote stoepa zien met veel gebedsvlaggen. De eerste stoepa is het grootste en het mooiste maar als je verder doorloopt zul je nog meer tempels en stoepa’s tegenkomen.


Kathmandu


Garden of Dreams

Wil je even ontsnappen aan alle drukte in Kathmandu? Breng een bezoek aan de mooie tuinen: Garden of dreams. Even waan je je in een compleet andere wereld. Je zult versteld staan van de prachtig aangelegde tuin met mooie planten en bloemen. Ga lekker op het gras liggen en relax.

The people on the streets

Een van de leukste activiteiten in Kathmandu is mensen kijken. Loop door de smalle straatjes en bekijk hoe de mensen hier wonen, leven, werken. Van mensen in prachtige gekleurde kleding tot mensen die op straat leven. Van mensen die hun groente proberen te verkopen tot mensen die tijgerbalsem verkopen. Kijk om je heen en geniet. Dit is het leven in Nepal.

Overige bezienswaardigheden in Kathmandu

In het oosten van Kathmandu kun je de Boudhanath Stupa bewonderen. Het is een van de grootste stoepa’s ter wereld en erg vereerd. Het is leuk om aan het einde van de dag de veel traditioneel geklede Tibetaanse monniken te zien. Rondom de stoepa vind je veel winkels, cafés en restaurantjes. Voor een paar euro kun je vanuit het centrum een taxi nemen naar deze tempel.

India Chowk is één van de drukste pleinen in Kathmandu waar veel mensen komen om spullen te kopen. Kijk goed om je heen want je zult hier van alles tegenkomen van pashmina sjaals tot lokale kunst.

De Kathsimbu Stupa ligt midden in het centrum. De stoepa ligt tussen Thamel en Durbar Square in en ligt wat verborgen tussen de smalle straatjes. Het is een 17e-eeuwse kopie van de Monkey Temple maar dan in het klein. Hier zie je echter geen apen maar je zult omringd worden door de vele duiven.


Kathmandu


Vervoer in Kathmandu

Van een modern openbaar vervoersnetwerk is hier geen sprake. Er zijn enkele buslijnen, maar dit zijn oude, niet al te comfortabele bussen. Het is soms wat lastig om te begrijpen welke bus je precies moet nemen, hoeveel dit kost en waar je er uit moet maar de vriendelijke lokale bevolking helpt je hier graag mee. De meeste reizigers verplaatsen zich echter per rickshaw of taxi door de stad. Zorg dat de meter wordt gebruikt als je een taxi neemt, neem er geen genoegen mee als de taxichauffeur dit eerst niet wilt.

Overnachten in Kathmandu

Hoewel de hippies niet langer meer in grote aantallen komen wordt de stad nog steeds door veel toeristen bezocht. Backpackers zal je dan ook genoeg tegenkomen. Vooral in de wijk Thamel verblijven de meeste budget reizigers, hier zijn dan ook de meeste guest houses en hostels te vinden. Op Booking.com vind je het grootste aanbod en kun je gemakkelijk een kamer of bed reserveren.

Hoe kom ik er?

Kathmandu is per vliegtuig vanuit zowel binnen Nepal als vanuit andere landen in Azië goed bereikbaar. Dankzij de aanwezige lowcost airlines vlieg je bovendien nog goedkoop ook. Vanuit Nederland gaan er echter geen rechtstreekse vluchten naar Nepal, je zult minimaal een overstap moeten maken. Bekijk onze tips over het boeken van de goedkoopste vliegtickets Nepal.

Vanuit de noordelijke steden in India kun je nog relatief makkelijk naar Kathmandu, en de rest van Nepal, reizen. Ook vanuit Tibet is het goed te doen. Vanaf beide locaties kun je de bus pakken richting de hoofdstad van Nepal.

Ons oordeel
8/10

Kathmandu is niet de reden dat je Nepal bezoekt, maar de bezienswaardigheden en leuke sfeer maken dit toch een leuke stad om een paar dagen in te verblijven.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.