Annapurna

Annapurna

Als je Nepal bezoekt kun je, letterlijk en figuurlijk, niet om het Himalaya gebergte heen. Een trek door dit gebergte is voor velen dan ook het hoogtepunt van een reis door Nepal. Veel reizigers kiezen ervoor om de trekking in het Annapurna gebied te doen. De populariteit van dit gebied komt voornamelijk door de verschillende dorpjes die je onderweg tegenkomt. Zo kun je nooit echt in de problemen komen en heb je altijd een plek om eten en drinken in te slaan en ergens te overnachten. De meest bekende trekkingen in dit gebied zijn de Poon Hill trek en de Annapurna Base Camp trek. Deze kunnen ook gecombineerd worden. De uitvalsbasis voor de trekking is Pokhara, vanaf waar je de lokale bus of een taxi kunt nemen naar het beginpunt van je trek.

Poon Hill trek

De vier tot vijf daagse trekking naar Poon Hill is een goede optie als je minder tijd hebt of een niet al te zware trek wilt lopen. De trek is relatief makkelijk, maar ook hier kom je behoorlijk wat zware klimmen tegen. In principe is de trek voor iedereen toegankelijk met een basisconditie. Het hoogtepunt bereik je op dag drie, wanneer je al vroeg opstaat om te stijgen naar de 3210 meter hoge Poon Hill. Vanaf hier kun je de zonsopgang bekijken over de prachtige besneeuwde Annapurna toppen. Het landschap tijdens de trek varieert van bossen en rijstvelden, tot een dichtbeboste jungle met rivieren en kleine watervallen.


Annapurna


Annapurna Base Camp trek

Als je meer tijd hebt is de Annapurna Base Camp trek, ook wel ABC genoemd, een geweldige ervaring. Reken op ongeveer tien dagen voor de gehele trek. In ongeveer vijf dagen loop je naar het Base Camp, gelegen op 4130 meter. Onderschat deze trek niet. De hoogte zorgt ervoor dat het een stuk vermoeiender wordt om te lopen. Zorg ervoor dat je op je eigen tempo stijgt en niet hoger gaat als je verschijnselen van hoogteziekte krijgt. Het is handig om een goede conditie te hebben voor deze trek, maar een portie doorzettingsvermogen is belangrijker. Door de vele dorpen die je tegenkomt, kun je er altijd voor kiezen om langer over de klim te doen. In de nacht is het vaak erg koud en is een warme slaapzak zeker geen overbodige luxe. Je kunt je trek naar het Base Camp uitbreiden met de Poon Hill trek.

Alleen of met een gids/porter?

Vanwege de populariteit van de Annapurna trek is een gids niet perse nodig. De route is duidelijk en het is makkelijk om zelf een accommodatie te vinden. Ook zijn er, zeker in de warmere maanden, genoeg andere avonturiers die deze route lopen. Het voordeel van een gids is dat deze meer vertelt over de natuur en cultuur in het Annapurna gebied. Mocht je niet al te goed op conditie zijn of gewoon geen zin hebben om je tas mee te dragen, dan kun je een porter inhuren om deze voor je te dragen. Zorg er wel voor dat je minstens met zijn tweeën loopt en dus nooit alleen.


Annapurna


Tips voor een trekking in het Annapurna gebergte:

• Vertrek zo vroeg mogelijk in de ochtend. In de ochtend is het uitzicht vaak het mooiste en heb je de minste kans op regen. Daarbij kom je dan als een van de eersten aan en heb je meer keuze qua accommodatie.
• Geef de avond ervoor al door wat je de volgende ochtend wilt eten en hoe laat, zodat dit al klaar staat.
• Drink voldoende water om hoogteziekte te voorkomen. Ten minste twee liter per dag is aan te raden.
• Neem voldoende geld mee, want je komt hier geen pinautomaten tegen.
• In Kathmandu en Pokhara kun je overal kleding en attributen, zoals wandelstokken en een slaapzak voor je trekking kopen of huren.

Online boeken

Het is tegenwoordig steeds makkelijker om online een trekking rondom Annapurna te boeken. Een groot voordeel hiervan is dat je van tevoren weet waar je aan toe bent. Je weet zeker dat je op jouw gewenste datum mee mag, je weet hoe het programma er uit ziet en je weet de kosten. Door een losse trekking te boeken in plaats van een complete rondreis heb je zelf de vrijheid om de rest van je reis door Nepal in te delen. Wij raden aan om Bookatrekking.com te gebruiken. Hier worden de aanbieders beoordeeld en vergeleken, waardoor je de leukste trekking in Annapurna kunt boeken.


Annapurna


Overnachten in Annapurna

Er zijn genoeg hotels en guest houses te vinden tijdens een trekking in het Annapurna gebied. Deze kun je makkelijk ter plekke regelen, maar je kunt er ook steeds meer online vinden. Voor enkele euro’s heb je al een kamer. Soms kun je zelfs gratis verblijven als je belooft er twee maaltijden te nuttigen. Houd er wel rekening mee dat de accommodaties niet altijd even comfortabel zijn en er niet altijd een warme douche beschikbaar is.

Hoe kom ik er?

In Pokhara reis je met de bus of een taxi naar het beginpunt van je trek in Annapurna. Pokhara is per vliegtuig of bus bereikbaar vanuit andere regio's in Nepal.

Ons oordeel
9/10

De Annapurna trek is een pittige, maar geweldige ervaring. Deze trek behoort zonder twijfel tot de allermooiste treks van heel Azië.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.