Beste reistijd Nepal

Beste reistijd Nepal

De beste reistijd Nepal is, nog meer dan andere landen, afhankelijk van wat je wilt gaan doen tijdens je verblijf. Het klimaat in de bergen is totaal anders dan in de hoofdstad Kathmandu. De gemiddelde backpacker gaat niet de Mount Everest beklimmen en hoeft daarmee dan ook geen rekening te houden. Voor andere zijn de weer condities juist, letterlijk, van levensbelang. Maar wat je ook in Nepal wilt gaan doen, er zijn een aantal maanden waarin de omstandigheden duidelijk het beste zijn.

Het regenseizoen

Nepal heeft een behoorlijk heftig regenseizoen. Het is tijdens deze maanden weliswaar het warmst, maar de vele regen die er dan valt maakt het zeker niet de beste tijd om er je reis in te plannen. Het regenseizoen in Nepal duurt van juni tot en met september, in de Nederlandse zomermaanden dus. De temperatuur is met een gemiddelde van bijna 30 graden Celsius dus goed, maar het kan zo hard regenen dat hele wegen overstromen en daardoor dicht moeten. Als het tegenzit zou het dan zomaar kunnen dat je met de bus niet van het ene naar het andere stadje kunt. Toch kun je Nepal in deze maanden prima bezoeken als je voornamelijk in de Kathmandu-vallei wilt blijven en niet al te veel van de grotere wegen afwijkt.

Klimaat in de bergen

Tijdens deze moessonmaanden is een bezoek aan de bergen al helemaal geen goed idee. De dichte bewolking verslechtert het zicht dan behoorlijk. Niet alleen voor de logistiek onhandig, maar je uitzicht verdwijnt dus ook. De beste maanden voor een trektocht door de bergen zijn daardoor oktober – november en maart – april. Tijdens deze maanden is het droog en zijn de temperaturen goed. In november kan het wel wat koud worden, maar in de echte winter maanden wordt het nog een stuk kouder.

Beste reistijd Nepal

De drie beste maanden om Nepal te bezoeken zijn in onze ogen maart tot en met mei. In deze drie maanden in de lente is het warm en relatief droog. Ook oktober en november zijn prima maanden, hoewel de temperaturen in november wel wat beginnen te dalen.

Maand Oordeel Graden Regen
Januari 18 ºC 19 mm
Februari 21 ºC 15 mm
Maart 25 ºC 30 mm
April 28 ºC 36 mm
Mei 29 ºC 101 mm
Juni 28 ºC 201 mm
Juli 28 ºC 375 mm
Augustus 28 ºC 325 mm
September 27 ºC 189 mm
Oktober 26 ºC 54 mm
November 23 ºC 3 mm
December 20 ºC 10 mm

Regelen voor je reis

Regel onderstaande zaken voordat je vertrekt.

Lees verder over Nepal