Chitwan

Chitwan

Het Chitwan National Park is een geweldige plek om wilde dieren te spotten. Het park is in 1973 opgezet en is daarmee het oudste nationale park in Nepal. Het staat bekend om zijn grote diversiteit aan zowel dieren als planten. Er leven meer dan vijftig soorten zoogdieren en honderden verschillende soorten vogels. Je kunt het park door middel van verschillende soorten safari’s bezoeken.

Dieren

Van alle nationale parken heb je in het Chitwan National Park de grootste kans om de eenhoornige neushoorn te spotten. Als je enorm veel geluk hebt kun je zelfs een Bengaalse tijger zien. Deze beesten zijn moeilijk te zien, doordat ze zo schuw zijn. Met het aanleggen van het park zijn grote stappen gemaakt in het redden van de met uitsterven bedreigde neushoorns en tijgers. Sinds ze worden beschermd gaat het met de populatie van deze dieren ook stukken beter. Verder kun je wilde olifanten, beren, verschillende soorten apen en krokodillen spotten. Ook voor vogelliefhebbers is er genoeg te zien, zoals pauwen en zelfs paradijsvogels.


Chitwan


Chitwan National Park bezoeken

Je kunt het park met verschillende soorten safari’s ontdekken. Het leukste is dan ook om meerdere safari’s te doen, omdat het een compleet andere beleving is. Je kunt ervoor kiezen om een jeepsafari te doen. Het voordeel hiervan is dat je dieper het park in gaat en dus grotere kans hebt om dieren als tijgers en beren te zien. Waarschijnlijk de meest avontuurlijke manier om het park te bezoeken is met een lopende safari. Je loopt dan tussen twee gidsen in door de jungle. Dit wordt vaak gecombineerd met een safari over de rivier in een kano (uitgeholde boomstam). De goedkoopste manier is om de safari’s ter plekke te regelen, maar je kunt ze ook in Kathmandu of Pokhara boeken.

Olifantenritjes

Binnen het park worden nog altijd olifantenritjes aangeboden. Wij raden ten sterkste af om dit te doen. Tijdens een dergelijke rit zit je op de rug van de olifant. Hier zijn ze niet voor gebouwd, hoe zwaar ze ook zijn. Bovendien worden de olifanten veelvuldig gemarteld om in staat te zijn om toeristen te kunnen vervoer.


Chitwan


Vervoer rondom Chitwan

De nabijgelegen dorpen Sauraha en Meghauli zijn klein genoeg om lopend te verkennen. Eventueel kun je wel een fiets huren als je zelf de omgeving wilt verkennen. Binnen het nationale park kun je een safari met de jeep doen of een looptocht maken.

Overnachten in Chitwan

Voor een bezoek aan het Chitwan National Park wordt het dorpje Saurara vaak als uitvalsbasis gebruikt. Hier vind je genoeg hotels en guest houses. Voor enkele euro’s heb je al een kamer. Wil je iets meer luxe? Er zijn ook een aantal prima middenklasse hotels, waar je ook niet zo veel voor betaalt. Op Booking.com vind je het grootste aanbod en kun je gemakkelijk een kamer of bed reserveren.

Hoe kom ik er?

Ondanks dat de afstanden klein zijn, doe je er met de bus vanuit Kathmandu al gauw acht uur over. Vanaf Pokhara duurt de busrit zo'n zes uur.

Ons oordeel
8/10

Er is veel te zien en doen in Chitwan. Het is een hele gave plek om de mooie natuur te bekijken en veel wilde dieren te spotten. Hier Een loopsafari doen is een ontzettend leuke ervaring.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.