Delhi

Delhi

Delhi is de hoofdstad van India en is ondanks de 14 miljoen inwoners ‘slechts’ de derde grootste stad van het land. De stad is min of meer opgebouwd uit twee delen; het ontzettend drukke oude Delhi waar je veel moskeeën, forten en andere oude bezienswaardigheden vindt en het modernere New Delhi met brede straten en hoge kantoren. Zoals je ook in de rest van India zult zien, is het contrast er groot. Delhi is een logisch startpunt voor een reis door Noord- of Midden-India, maar absoluut niet het hoogtepunt. De stad is zo druk dat je vooral snel wilt doorreizen.

Bezienswaardigheden in Old Delhi

Er zijn genoeg bezienswaardigheden in Delhi om je dagen bezig te houden. Het Rode Fort (Lal Quila) is in de 17de eeuw gebouwd door Shah Jahan die onder andere ook de Taj Mahal liet bouwen. Vroeger was het een belangrijk militair gebouw, tegenwoordig heeft het nauwelijks een functie meer. In 1947 werd in het fort de onafhankelijkheid van India uitgesproken en jaarlijks geeft de president op Onafhankelijkheidsdag (15 augustus) een speech. Jahan liet in dezelfde eeuw de Jama Masjid Moskee bouwen. Dit is vandaag de dag nog steeds de grootste moskee van India en tevens een van de grootste in Azië. Ook niet gelovigen kunnen de moskee bezoeken en de duizenden mensen zien bidden. Deze en andere (de Sunehri Masjid bijvoorbeeld, de gouden moskee) bezienswaardigheden liggen aan het drukste plein van Delhi; Chandni Chowk. Behalve deze hoogtepunten zijn er in deze straat veel kraampjes en winkeltjes waar je kunt winkelen.


Delhi


Meer bezienswaardigheden in Delhi

Eind 12de eeuw begon de bouw van de Qutb Minar – ook wel geschreven als Qutab Minar –, een minaret van 73 meter hoog. Het complex is terug te vinden op de UNESCO-Werelderfgoedlijst en zeker een bezoek waard, ondanks de wat langere reis vanuit het centrum die eraan vooraf gaat.

De Humayuns Tombe geldt als inspiratiebron voor de beroemde Taj Mahal. Het is dan ook een indrukwekkend bouwwerk. Een nieuwere bezienswaardigheid in Delhi is de Lotus Tempel, een groot gebedshuis dat dagelijks 10.000 mensen ontvangt. Ook de Gurudwara Bangla Sahib tempel is indrukwekkend. Deze drukke, maar rustieke plek is een tempel van de Sikh. Bezoek je de Golden Temple in Amritsar niet, dan is dit een mooi alternatief in Delhi.

In de hectiek van winkelstraat Chandni Chowk, leer je India kennen. Winkelen met minder chaos om je heen, doe je op de Dilli Haat markt.

Wanneer alle tumult even te intens is, is het fijn om een park op te zoeken, de Lodhi Gardens in New Delhi bijvoorbeeld. Dit vredige park met tombes is prachtig.

Musea

Delhi telt veel musea. Ze zijn niet alleen groot in aantal, maar ook zeer divers; van treinmuseum tot toiletmuseum. In het National Museum worden onder andere eeuwenoude beelden, instrumenten en schilderijen tentoongesteld. Ook bij National Gallery of Modern Art kun je terecht voor een flinke portie kunst.

Op Gandhi’s laatste residentie en tevens de plek waar hij vermoord werd – die nu Gandhi Smriti genoemd wordt – kun je over zijn daden leren. Ook zijn zijn bescheiden bezittingen er te zien. Voor meer foto’s van Mahatma Gandhi ga je naar Gandhi Darshan en het National Gandhi Museum.


Delhi


Cursussen en massages

Hoewel de Indiase keuken heel uitgesproken is en waarschijnlijk veel mensen er meer over willen weten, is het moeilijk een kookcursus te vinden. Wil je er graag een volgen, zoek dan in in de hoofdstad. Het is een van de weinige plekken waar je een kijkje in de keuken kunt nemen.

Yoga- en meditatiecursussen zijn minder schaars in India. Ook in Delhi is het aanbod groot. Het aanbod aan spa’s en massages is in Noord-India niet zo groot. In Delhi zijn er wel een heleboel, wat fijn is als de drukte je even teveel wordt!

Eten in Delhi

Als je een Delhiër vraagt welke factoren Delhi laten uitblinken als stad, zullen ze je al snel naar de geschiedenis en het eten verwijzen. Dit is namelijk waar talloze verschillende culturen en rassen door de geschiedenis heen zijn samengekomen. Op vrijwel iedere plek in de stad ben je omringt door streetfood karretjes die, ongeacht je dieet of culinaire voorkeuren, een feestje op je bord zullen toveren. De geurige straten brengen je al snel in de verleiding een bestelling te plaatsen voor vegetarische momo’s, verse parantha brood, kruidige kebabs en nog veel meer. Houd er wel rekening mee dat de hygiënevoorschriften in India beperkt zijn en je dus waarschijnlijk ook last kan krijgen van een ‘Delhi-belly’. Probeer de rauwe groente te laten liggen en kies grotendeels voor gefrituurde maaltijden.


Delhi


Overnachten in Delhi

Er zijn genoeg accommodaties te vinden in Delhi, zowel luxe als hele goedkope. Op de bonnefooi naar Delhi gaan en ter plekke een kamer zoeken is zeker mogelijk. Er is altijd wel wat vrij. Houd er wel rekening mee dat Delhi een grote stad is en je na een lange reis misschien niet veel zin hebt om wat te zoeken en dan toch moeite zal moeten doen. Op Booking.com vind je het grootste aanbod en kun je gemakkelijk een kamer of bed reserveren.

Hoe kom ik er?

Indira Ghandi International Airport is de grootste internationale luchthaven van India en is gemakkelijk te bereiken vanuit steden in de hele wereld. Binnenlandse vluchten vertrekken ook op dit vliegveld. Bekijk onze tips over het boeken van de goedkoopste vliegtickets India.

Vanuit heel India rijden (rechtstreekse) treinen naar Delhi. Reken op twee uur reizen vanuit Agra, zes uur vanuit Amritsar, een kleine vijf uur vanuit Jaipur, zestien uur vanuit Mumbai en vanuit zowel Udaipur als Varanasi ben je ruim twaalf uur onderweg met de trein. Treinkaartjes koop je online het gemakkelijkste via 12Go.Asia.

Ons oordeel:
4/10

Er zijn mooie bezienswaardigheden te vinden in Delhi, maar het is geen fijne stad om te verblijven. Het is er simpelweg te druk om prettig rond te lopen. Veel Indiase steden zijn intens, maar Delhi is het heftigst.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.