Khajuraho

Khajuraho

Khajuraho is een stad gelegen in Chhatarpur, redelijk centraal in India. Khajuraho staat voornamelijk bekend om de vele tempels die hier te vinden zijn, waarvan een groot deel erotische afbeeldingen van de Kamasutra laten zien. De meeste (voornamelijk Hindoeïstische) tempels zijn verdeeld in groepen, waardoor je ze makkelijk allemaal kunt vinden. Omdat de tempelcomplexen op de werelderfgoedlijst staan worden ze goed onderhouden en zijn er enkele complexen waarvoor je een kleine entreeprijs moet betalen. Dit is niet veel en zeker de moeite waard. Bij de tempels is het vaak even zoeken naar de ‘stoute’ afbeeldingen, want deze staan verstopt tussen doodnormale afbeeldingen en vallen hierdoor niet heel erg op. De locals kunnen ze echter direct aanwijzen, en zullen je al giechelend de hele tempel laten zien. Als je de plaatjes eenmaal gevonden hebt snap je waarom ze verstopt zijn. Sommige afbeeldingen zijn voor ons al vrij extreem, laat staan voor de relatief preutse Indiër.

Kastensysteem

In Khajuraho wordt nog steeds geleefd volgens het Kastensysteem. Hoewel hier in principe een stop op is gezet door de overheid, is het moeilijk om deze leefwijze helemaal te veranderen in bepaalde delen van India. In Khajuraho zijn de verschillende kasten voornamelijk te herkennen aan het werk wat de families doen, wat wordt afgespiegeld in verschillende soorten huizen en kledingstijlen. In Khajuraho zijn deze verschillen heel goed te zien. Hoewel het hele kastensysteem een beetje duister in de oren klinkt, is het overal heel gezellig en kan iedereen goed met elkaar overweg.


Khajuraho


Khajuraho


Panna National Park

Niet ver van Khajuraho ligt het Panna National Park. Hier zijn verschillende watervallen te zien, maar lopen ook nog veel wilde dieren rond. Je hebt een grote kans om wilde herten, koeien en paarden te zien, en als je geluk hebt kun je zelfs krokodillen spotten! Om de dieren en bijzondere planten te kunnen vinden kun je het beste een medewerker vragen om een kleine tour, zo loop je makkelijk voor een paar euro twee uur door de wildernis.

Vervoer

Omdat alles in en buiten de stad toch wel een stukje van elkaar af is, is het wel zo makkelijk om het grootste deel met een rickshaw te doen. Zoals op veel plekken zullen de bestuurders altijd een zo hoog mogelijke prijs proberen te hanteren. Als je van plan bent veel met de rickshaw te doen kan het daarom slim zijn om een dealtje te maken met één iemand. Wil je bijvoorbeeld alle tempels zien, en ook naar het park, dan is het slim om van te voren een vaste prijs af te spreken om de hele dag of een gedeelte van de dag rondgereden te worden.


Khajuraho India


Overnachten in Khajuraho

Khajuraho barst van de goedkope hotels en hostels, en de eigenaren hiervan zal je vast en zeker tegenkomen als je het treinstation of vliegveld verlaat. Het beste is om met degene met de goedkoopste rickshaw prijs mee te gaan en hem je af te laten zetten bij zijn hostel. Hier kun je een rondje lopen langs de andere hostels en naar aanleiding hiervan een keuze maken. Khajuraho heeft ook het vertrouwde Zostel, maar er zijn genoeg andere gezellige, betaalbare plekjes. Op Booking.com vind je het grootste aanbod en kun je gemakkelijk een kamer of bed reserveren.

Hoe kom ik er?

Khajuraho is per vliegtuig bereikbaar, maar de enige directe verbinding is met Varanasi.

Khajuraho is makkelijk met de trein te bereiken vanuit de grotere steden in het noorden van India. Sommige treinen gaan niet elke dag, dus van te voren boeken is aan te raden.

Met de bus kun je vanuit verschillende omliggende stadjes naar Khajuraho. De bussen hebben geen vaste tijden maar komen meestal een paar keer per uur, of een keer per uur voor verder gelegen steden.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.