Ladakh

Ladakh

Ladakh is een gebied in het noorden van India. Het ligt in de bergen. Het Himalayagebergte welteverstaan. De sfeer is er heel vredig. Overal waar je kijkt, zie je bergen en mogelijkheden om die te verkennen. In Ladakh wonen voornamelijk Tibetanen. Er staan veel witte stoepa’s en kleurrijke tempels en kloosters in de regio. Leh is veruit de grootste en meest toeristische plaats in Ladakh.

Pangong Tso

Het hoogtepunt van Ladakh is Pangong Tso, een gigantisch meer gelegen op ruim vierduizend meter hoogte. In de zomermaanden komt dit meer het beste tot haar recht. Door de stand van de zon krijgt het meer meerdere keren per dag een andere kleur. In combinatie met de bergen op de achtergrond levert dit schitterende plaatjes op. Ook in de zomer kan het hier behoorlijk koud worden, dus neem warme kleding mee. In de wintermaanden is meer volledig bevroren.

Je bereikt Pagong Tso na een lange, maar schitterende rit vanuit Leh. Dwars door de bergen zie je vele schitterende landschappen aan je voorbij gaan. Je gaat onder meer over de Changla Pass, een schitterende route.


Ladakh


Leh verkennen

In het centrum van Leh staat een oud paleis, een moskee (Jama Masjid) en achter de Main Bazaar vind je Chowkhang Gompa. De markten en winkeltjes maken Leh een walhalla voor souvenir zoekers. Verderop, op lage bergen, staat de Shanti Stupa. De Shanti Stupa is groot en staat op een plek vanaf waar je mooi zicht over Leh hebt, vooral bij zonsondergang. Het Tsemo Fort is ook wat verder lopen en een stukje bergop. Ook na die wandeling kun je genieten van goed uitzicht.

Op twintig kilometer van Leh ligt het Thiksey Monastery. Dit klooster ligt op een heuvel en is gebouwd in de typische Tibetaanse boeddhistische stijl. Een schitterend complex, wat je zeker gezien moet hebben als je in Leh bent.

Outdoor sporten

Om de bergen van dichterbij te bekijken kun je het best iets sportiefs ondernemen. In Leh zijn de mogelijkheden eindeloos. Lopend, op een mountainbike of klimmend kun je de berg op. Raften en kajakken kan ook. Bij een touroperator kun je een plekje in een homestay reserveren. Handig als je meerdere dagen op pad gaat. In andere gevallen regelt het bureau een tent en een warme slaapzak voor je. In februari kun je je wagen aan een ijstrekking.


Ladakh


Motor of scooter huren

Een scooter is passend als je Leh’s omliggende dorpen wilt verkennen. In elk dorp staat wel een boeddhistisch klooster of een mooi paleis. Een scooter is minder handig als je de bergen op wilt gaan. Het voertuig heeft onvoldoende vermogen om dat comfortabel te kunnen doen.

Motors zijn ideaal in de bergen, maar let wel op. Als je valt, kan het je fataal worden. De afgrond is altijd dichtbij. In Leh bieden veel motorrij-instructeurs lessen aan. Met hen oefen je de basis nog eens. ‘s Werelds hoogste weg voor gemotoriseerde voertuigen, Khardung La, ligt in Leh. Het uitzicht vanaf deze weg lijkt een droom en het wordt na elke kilometer beter. Rij je vanaf de top door, dan kom je in Nubra valley. De vallei is groen, een ander landschap dan dat van Leh.

Meditatie en yoga

Leh heeft een aantal yogacentra. De yogi leert je de basics of juist oefeningen voor gevorderden. Als je meer wilt leren over meditatie, dan kan dat ook.


Ladakh


Overnachten in Ladakh

Leh barst van de guest houses en hotels. Luxe en schoon of smerig en goedkoop. Het is er allemaal. Op Booking.com vind je het grootste aanbod en kun je gemakkelijk een kamer of bed reserveren.

Hoe kom ik er?

De snelste manier om van Delhi naar Leh te gaan, is vliegen. Toch is dit niet voor iedereen een goed idee. Als je vliegt, dan acclimatiseer je tussendoor niet. Veel mensen hebben last van hoogteziekte, omdat er op hoogte minder zuurstof in de lucht zit. Je bespaart een aantal dagen door te vliegen, maar het zou kunnen dat je een paar dagen ziek bent van het hoogteverschil. Van Leh naar Delhi heb je niet met dit probleem te maken.

Je kunt Ladakh vanuit twee plaatsen bereiken, dit zijn Manali en Srinagar. Op de route vanaf Manali ligt Keylong, waar de local bussen stoppen voor een overnachting. In een keer doorrijden zou te lang duren. Het duurt dus twee dagen om van Manali naar Leh te reizen. De weg vanaf Srinagar is beter. De afstand tussen Leh en Srinagar leg je af in een nacht (jeep) of met een overnachtingsstop in Kargil (local bus), een plek die niet iedereen prettig vindt.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.