Sikkim

Sikkim

In een van de noordelijke puntjes van India, grenzend aan Nepal, China en Bhutan, ligt de deelstaat Sikkim. Deze deelstaat is een onderdeel van India, maar heeft in vele opzichten meer weg van Nepal. De cultuur is gebaseerd op het leven in de Himalayas, de straten zijn redelijk schoon, de mensen zijn openhartig, de taal die gesproken wordt is Nepali en het voedingspatroon bestaat voornamelijk uit rijst en Dal.

Permit

Gelegen in de Himalayas zijn er niet veel mogelijkheden om Sikkim binnen te komen, wat de meeste toeristen eerst naar Siliguri brengt. Van hier gaan dagelijks bussen, jeeps en taxi’s Sikkim in. Om als buitenlander Sikkim te bezoeken, heb je een permit nodig. Deze kan je tegelijk met je visa aanvragen, in een van de grote steden in India (zoals Delhi of Siliguri), of in Melli, de eerste controlepost in Sikkim. Een permit is gratis en is in eerste instantie geldig voor vijftien dagen. Hierna kan je je permit gratis laten verlengen in Geyzing, Namchi of Gantok.

De meeste toeristen komen naar Sikkim om de bergen in te gaan en treks te volgen. Voor buitenlanders is dit echter moeilijker dan je zou denken. In heel Noord-Sikkim mag je als buitenlander niet komen, om problemen te voorkomen die zouden kunnen ontstaan aan de grens met China. Voor treks in andere delen van Sikkim heb je weer aparte permits nodig, en deze treks kan je niet doen zonder gids, wat betekend dat je heel wat geld kwijt bent, of afhankelijk bent van andere groepen toeristen die dezelfde trek willen gaan doen, of allebei.


Sikkim


Sikkim


Bestemmingen in Sikkim

De bekendste en grootste steden in Sikkim zijn Gantok, Yuksom, Pelling, en Namchi. Gantok staat bekend om het bruisende avond- en nachtleven in MG road. Hier vind je bars, restaurants, en casino’s, en is al het verkeer verboden. Verder vind je in Gantok veel handgemaakte authentieke souvenirs. In Gantok staat een groot Boeddhabeeld, waarbinnen informatie over Boeddha en de herkomst van het boeddhisme te vinden is. Op 30 tot 40 kilometer afstand van Gantok vind je het Rumtek klooster, wat een van de belangrijkste in Sikkim is.

Yuksom staat vooral bekend als het startpunt van veel wandel en klimroutes in Sikkim. Een van de bekendste is Goechele. Dit is een high altitude trek met geweldige uitzichten en omgevingen. Voor deze trek is een gids en een permit noodzakelijk. Vanaf Yuksom zijn verschillende korte treks te doen in de omgeving, waarvan de meeste van dorp naar dorp gaan. Deze routes zijn in een dag te doen en zullen voor een deel over de grotere wegen gaan, maar zijn zeker de moeite waard als je niet zo veel geld wilt spenderen aan de lange afstand streks met gids en permits. Een van de kortere routes is de Rododendron trek. Dit is een tocht die in een of twee dagen gelopen kan worden, met een eventuele overnachting halverwege. Onderweg zul je maar één homestay vinden, dus als je onderweg wilt overnachten raden we je aan om een tent mee te nemen. Het beste seizoen om tochten te volgen in of rondom Yuksom is oktober t/m december.

Pelling is de bekendste stad in het Westen van Sikkim. Veel lokalen vanuit omliggende dorpen komen in het weekend naar Pelling om te picknicken op de Helipad. Hoewel deze nog in gebruik is, is het meestal een verlate vlakte waar men komt om te genieten van het uitzicht. Als het weer het toelaat (meestal niet) kan je vanaf hier verschillende sneeuwpieken bewonderen. Een andere plek voor het spotten van pieken zijn de Rabdentse Ruins. Vanaf hier kan je, als je geluk hebt, Kanchenjunga zien. De Rabdentse Ruins zijn waarschijnlijk gebouwd in de 18e eeuw, wanneer de koning van toen daar leefde. Een van de belangrijkere kloosters van Sikkim is ook te vinden in Pelling. Het Pemayngetse klooster wordt momenteel gebruikt als leerschool voor monniken, maar is makkelijk te bereiken voor een kort bezoek en is zeker de moeite waard, aangezien er het grootste gedeelte van de dag lessen gegeven worden. Hierdoor is er een grote kans dat je een van de rituelen of gebeden meemaakt tijdens een bezoek.

In Namchi vind je een groot standbeeld van Padmasambhave. Ook heeft Namchi een van de vier Chardham tempels. In heel india zijn vier Chardham tempels, en elke tempel heeft miniaturen van de andere tempels. De tempels zijn geweid aan Shiva, en deze tempel bezit over een groot standbeeld van Shiva.

Gaat je interesse uit naar kloosters, dan is Tashiding zeker nog een aanrader. Dit is een heilige plek in Sikkim, en heeft een hele hoop belangrijke kloosters.

Buiten de grotere steden heeft Sikkim een hoop kleine dorpjes waar je makkelijk voor een paar uurtjes heen kan. Gemiddeld zal een jeep je zo’n 200-250 roepies (ongeveer €3) kosten voor een reis van vier tot vijf uur, waardoor je veel verschillende plekken kan bezoeken met relatief weinig uitgaven. Daarbij is een van de voordelen van de steden in de Himalayas dat er niet zo veel vervuiling is (in ieder geval niet zoals in Delhi of Mumbai) waardoor je bijna overal op straat kan eten. Die samosas die je liet staan in Agra zullen hier (waarschijnlijk) niet voor problemen zorgen.


Sikkim


Sikkim


Beste reistijd Sikkim

Een ding wat van groot belang kan zijn in Sikkim is het seizoen. In de maanden juni t/m september zit Sikkim in haar regenseizoen. Dit heeft verschillende gevolgen voor verschillende plekken, maar een algemeen probleem is dat het kan gebeuren dat de gehele weg naar Siliguri onbegaanbaar is. Dit betekend in eerste instantie dat het moeilijk tot onmogelijk is om Sikkim in of uit te komen, en deels dat er geen transport van levensmiddelen is tussen de steden in Sikkim en Siliguri, wat zorgt voor een schaarste aan bepaalde voedingsmiddel (lees: alleen aardappels en rijst) of voor extreem hoge prijzen. Daarbij zijn veel attracties waarschijnlijk niet de moeite waard, aangezien je geen mooie uitzichten te zien krijgt, en lange bergtochten afgeraden worden met oog op mogelijke landverschuivingen.

Overnachten in Sikkim

Goedkoop overnachten in Sikkim kan soms best een uitdaging zijn. Aangezien veel steden niet gemaakt zijn op backpackers, zijn er buiten Gantok en Yuksom geen hostels te vinden. Veel kleinere steden beschikken wel over plekken waar overnachtingen mogelijk zijn, hiervoor is het alleen het beste om gewoon te gaan en ter plekke te kijken waar je zou kunnen overnachten. Een aanrader is heel Sikkim is wel om bijtijds bij je plek van bestemming aan te komen, aangezien het grootste deel van de inwoners waarschijnlijk voor 22.00 uur al gaat slapen.

Hoe kom ik er?

Sikkim is het makkelijkste te bereiken vanaf Siliguri, vanaf hier gaan elke dag bussen, taxi’s, en gedeelde jeeps (makkelijkste optie en niet veel duurder dan bussen) naar Sikkim. Siliguri is een stad gebouwd op het vervoeren van toeristen van en naar Sikkim, waardoor zij heel goed te bereiken is. Siliguri heeft een vliegveld, maar is ook makkelijk te bereiken met de trein of met de bus. Het meeste treinverkeer komt vanuit Kolkata. Een trein of bus vanaf daar doet er ongeveer 12 uur over. In vergelijking met Delhi (32 uur) is dit vaak een van de beter opties. Ook nachtbussen zijn makkelijk te doen en gaan elke dag van en naar Kolkata.