Jaipur

Jaipur

Jaipur is een van de meest toeristvriendelijke steden in India. De typische Indiase cultuur, de goede infrastructuur en de vele bezienswaardigheden maken de stad een leuke bestemming als onderdeel van je reis door India. Samen met de steden Agra en Delhi vormt Jaipur ‘de gouden driehoek’ van India. Ondanks de betere infrastructuur, kan het verkeer ook hier vaak één grote chaos zijn met hier en daar een kameel. Sinds 1853 wordt Jaipur ook wel de roze stad genoemd. De hele stad werd toen roze geverfd ter ere van het bezoek van de Prins van Wales.

Bezienswaardigheden in Jaipur

Een van de meest opvallende bouwwerken in Jaipur is de Hawa Mahal, het Windpaleis. Dit in 1799 gebouwde paleis kent een ongebruikelijk hoog aantal ramen. Deze werden geplaatst zodat de vrouwen van Maharadja Pratap Singh naar buiten konden kijken zonder zelf gezien te worden. Zowel van buiten als van binnen is het paleis prachtig.

Jantar Mantar is een verzameling van 18 astronomische instrumenten, die het grootste stenen observatorium ter wereld vormen. De in 1727 gebouwde astronomische bouwwerken staan op de UNESCO-werelderfgoedlijst. We raden zelden aan een gids te nemen, maar bij een bezoek aan Jantar Mantar is dit wel aan te raden. Zonder de nodige achtergrondinformatie zijn het namelijk slechts een aantal vreemde objecten die je niet veel zeggen.

Een bijzondere tempel is de Galtaji tempel, ook wel de Monkey Temple genoemd. Hier leven namelijk honderden apen. De apen zoeken hier verkoeling in de heilige zwembaden van het tempelcomplex. Als je graag de apen van dichtbij wilt zien is een bezoek het overwegen waard. Als je hier niet zoveel behoefte aan hebt zijn er mooiere tempels in Jaipur. Zo is de Birla Mandir tempel erg fraai om te zien. Dit is een compleet witte tempel, wat een welkome afwisseling is ten opzichte van andere tempels in het land. Je hebt het snel gezien hier, maar het is toch leuk om een bezoek aan deze tempel mee te pakken tijdens je bezoek aan Jaipur.

Andere indrukwekkende gebouwen in Jaipur zijn het City palace, waar tegenwoordig kunst, kostuums en wapens tentoongesteld worden en Jal Mahal, een paleis in het midden van een meer. Wil je meer bezittingen van het vroegere koningshuis bekijken, ga dan naar Albert Hall.


Jaipur


Amber Fort

De indrukwekkendste bezienswaardigheid van Jaipur is het Amber fort, wat ook wel Amer of Ajmer fort genoemd wordt. De imposante citadel staat op een berg, zo’n elf kilometer van Jaipur. Met de bus of per riksja is Amber fort gemakkelijk te bereiken. Tijdens een bezoek aan het fort, ontsnap je even aan de drukte van de stad. Het fort ziet er van buiten al indrukwekkend uit met de rode zandstenen look, maar van binnen is het nog mooier. Loop je verder de berg op, dan beland je bij Jaigarh fort. De klim is stevig, maar er rijden ook golfkarretjes. Het uitzicht is daar waanzinnig, er staat een gigantisch kanon en je kunt er over de grote muur lopen. Al dit moois kun je ook bekijken vanuit een luchtballon.

Bollywood-films, winkelen en chillen

Voor een Bollywood-film ga je naar de enorme, sfeervolle Raj Mandir bioscoop. Je kijkt je ogen uit! Daarnaast kun je in Jaipur goed winkelen voor souvenirs. Er zijn ontelbaar veel kleurrijke winkels. Johari bazaar is het grootste en oudste winkelcentrum van de stad. In Central park kun je even weg van de drukte en picknicken of een boek lezen. Verder zijn er in Jaipur veel luxe resorts en hotels. Op de meeste plekken mag je tegen betaling een paar uur gebruik maken van het zwembad.


Jaipur


Chand Baori

Gelegen aan de National Highway 11 tussen Jaipur en Agra ligt de Chand Baori. In de 8e eeuw werd dit gebouwd om enorme waterput te dien, om het regenwater op te vangen in het zo droge Rajasthan. De waterput werd omringt door 3500 tellende trappen, zodat iedereen bij het regenwater kon. In de 18e eeuw werd het bovenste gedeelte van Chand Baori omgebouwd tot paleis. Vandaag de dag is het vooral een bijzondere locatie om een paar gave foto’s te maken. Je kunt Chand Baori bezoeken als tussenstop tussen Jaipur en Agra, of je kunt vanuit Jaipur een dagtrip maken naar deze unieke plek.

Like a Local

Er is geen betere manier om een stad te verkennen dan aan de hand van tips van locals. Wij interviewden Jaipur local Shambhavi over haar favoriete spots in de roze stad.


Chand Baori


Overnachten in Jaipur

Er zijn tientallen hostels gelegen in Jaipur, waarvan er veel hostels ontzettend leuk zijn. Ook qua andere accommodaties is er genoeg aanbod. Op Booking.com vind je het grootste aanbod en kun je gemakkelijk een kamer of bed reserveren.

Hoe kom ik er?

Het bescheiden vliegveld van Jaipur heeft directe verbindingen met steden als Delhi en Mumbai. Bekijk onze tips voor het boeken van de goedkoopste vliegtickets India.

Vanuit de gehele regio kun je de trein naar Jaipur nemen. Reken op een kleine vijf uur durende rit vanuit Agra. De trein uit Bikaner doet er ongeveer zeven uur over, vanuit Jodhpur ben je minimaal vijf uur onderweg, uit Udaipur en vanuit Pushkar zit je slechts twee uur in de trein. Treinkaartjes koop je online het gemakkelijkste via 12Go.Asia.

Ook met de bus kun je gemakkelijk naar Jaipur reizen. Je bent vaak iets langer onderweg, maar het is een goed alternatief als je even niet met de trein wilt reizen. Bussen gaan vanuit praktisch alle bestemmingen in Rajasthan.

Ons oordeel
7/10

Jaipur is een drukke stad, maar wel met een aantal prachtige tempels die je zeker gezien moet hebben.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.