Jaipur

Jaipur

Jaipur is een van de meest toeristenvriendelijke steden in India. De typische Indiase cultuur, de goede infrastructuur en de vele bezienswaardigheden maken de stad een leuke bestemming als onderdeel van je reis door India. Samen met de steden Agra en Delhi vormt Jaipur ‘de gouden driehoek’ van India. Ondanks de betere infrastructuur, kan het verkeer ook hier vaak één grote chaos zijn met hier en daar een kameel. Sinds 1853 wordt Jaipur ook wel de roze stad genoemd. De hele stad werd toen roze geverfd ter ere van het bezoek van de Prins van Wales.

Bezienswaardigheden in Jaipur

Een van de meest opvallende bouwwerken in Jaipur is de Hawa Mahal, het Windpaleis. Dit in 1799 gebouwde paleis kent een ongebruikelijk hoog aantal ramen. Deze werden geplaatst zodat de vrouwen van Maharadja Pratap Singh naar buiten konden kijken zonder zelf gezien te worden. Zowel van buiten als van binnen is het paleis prachtig.

Jantar Mantar is een verzameling van 18 astronomische instrumenten, die het grootste stenen observatorium ter wereld vormen. De in 1727 gebouwde astronomische bouwwerken staan op de UNESCO-werelderfgoedlijst.

Andere indrukwekkende gebouwen in Jaipur zijn het City palace, waar tegenwoordig kunst, kostuums en wapens tentoongesteld worden en Jal Mahal, een paleis in het midden van een meer. Wil je meer bezittingen van het vroegere koningshuis bekijken, ga dan naar Albert Hall. Mooie tempels in Jaipur zijn de witte Birla Mandir tempel en de Galtaji tempel, waar apen in het zwembad baden.


Jaipur 1


Amber Fort

De indrukwekkendste bezienswaardigheid van Jaipur is het Amber fort, wat ook wel Amer of Ajmer fort genoemd wordt. De imposante citadel staat op een berg, zo’n elf kilometer van Jaipur. Met de bus of per riksja is Amber fort gemakkelijk te bereiken. Tijdens een bezoek aan het fort, ontsnap je even aan de drukte van de stad. Het fort ziet er van buiten al indrukwekkend uit met de rode zandstenen look, maar van binnen is het nog mooier. Loop je verder de berg op, dan beland je bij Jaigarh fort. De klim is stevig, maar er rijden ook golfkarretjes. Het uitzicht is daar waanzinnig, er staat een gigantisch kanon en je kunt er over de grote muur lopen. Al dit moois kun je ook bekijken vanuit een luchtballon.

Overnachten in Jaipur

Booking.com heeft het grootste aanbod en je kunt er gemakkelijk reserveren.

Overnachten Jaipur

Onze hostel aanradersBollywood-films, winkelen en chillen

Voor een Bollywood-film ga je naar de enorme, sfeervolle Raj Mandir bioscoop. Je kijkt je ogen uit! Daarnaast kun je in Jaipur goed winkelen voor souvenirs. Er zijn ontelbaar veel kleurrijke winkels. Johari bazaar is het grootste en oudste winkelcentrum van de stad. In Central park kun je even weg van de drukte en picknicken of een boek lezen. Verder zijn er in Jaipur veel luxe resorts en hotels. Op de meeste plekken mag je tegen betaling een paar uur gebruikmaken van het zwembad.

Like a Local

Er is geen betere manier om een stad te verkennen dan aan de hand van tips van locals. Wij interviewden Jaipur local Shambhavi over haar favoriete spots in de roze stad.

Hoe kom ik er?

Het bescheiden vliegveld van Jaipur heeft directe verbindingen met steden als Delhi en Mumbai. Bekijk onze tips voor het boeken van de goedkoopste vliegtickets India.

Vanuit de gehele regio kun je de trein naar Jaipur nemen. Reken op een kleine vijf uur durende rit vanuit Agra. De trein uit Bikaner doet er ongeveer zeven uur over, vanuit Jodhpur ben je minimaal vijf uur onderweg, uit Udaipur en vanuit Pushkar zit je slechts twee uur in de trein.

Ook met de bus kun je gemakkelijk naar Jaipur reizen. Je bent vaak iets langer onderweg, maar het is een goed alternatief als je even niet met de trein wilt reizen. Bussen gaan vanuit praktisch alle bestemmingen in Rajasthan.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.

Wees sociaal

Share on Facebook0Pin on Pinterest0Tweet about this on TwitterShare on Google+0