Varkala

Varkala

Varkala ligt in de provincie Kerala, een van de leukste en mooiste regio’s van India. De stranden in Varkala worden ook wel de mooiste stranden van India genoemd. Het is dan ook niet gek als je hier wat langer blijft dan dat je in eerste instantie had gepland. Naast het feit dat er een prachtig strand is, hangt er ook een hele relaxte sfeer en zijn er tientallen restaurantjes en winkeltjes om te ontdekken.

Stranden

Varkala Beach is het meeste bekende en daardoor ook het drukste strand van de kustplaats. Het is een mooi strand dat geleidelijk langs een vijftien meter hoge rode klif loopt. Het strand is te bereiken via een lange trap naar beneden. Heb je geen zin in deze trap? Betreed dan het strand via Papanasam Beach. Dit is een strand dat eigenlijk gewoon het verlengde van Varkala Beach is, maar het is iets makkelijker te betreden (lees: geen lange trap!), het strand ligt namelijk gewoon direct aan de weg.


Varkala


Varkala Cliff

De klif langs het strand heet Varkala Cliff. Hier vind je tientallen winkeltjes en restaurantjes met een prachtig uitzicht over de zee. In de meeste restaurants vind je een ruim aanbod aan verse vis en kun je zelfs de vis die je wilt zelf uitkiezen! Je kiest een vis of soort vis en ze bereiden het naar wens. De winkeltjes hebben een ruim aanbod aan kleren, souvenirs en sieraden. Let wel goed op de prijs en probeer goed af te dingen! Omdat het een redelijk toeristische plek is zijn de prijzen soms wat hoger dan in de rest van India.

Overige stranden

Naast Varkala Beach en Papanasam Beach zijn er meerdere stranden die zeker een bezoekje waard zijn. Kappil Beach en Edava Beach zijn voorbeelden van wat rustigere, minder toeristische, prachtige stranden. Het is leuk om een dagje een scooter te huren en naar deze strandjes te rijden. Onderweg zal je ook kleinere, ‘onontdekte’, afgelegen strandjes ontdekken. Alhoewel het verkeer in India altijd chaotisch is, valt dit in Varkala reuze mee. De wegen zijn veel minder druk en over het algemeen is het redelijk veilig om hier rond te rijden. Blijf natuurlijk wel altijd goed opletten wat er allemaal om je heen gebeurt!


Varkala


Tempel

Ter afwisseling van de stranden, is er ook de mogelijkheid om de Janardhana Swami Tempel te bezoeken. Dit is een 2000 jaar oude tempel, ook wel bekend als Varkala Temple. Het is niet een hele speciale tempel vergeleken met andere tempels in Azië, maar het is wel leuk een te bezoekje te brengen als je even iets anders wilt doen dan op het strand liggen!

Yoga

Ben je opzoek naar iets actiefs? Er worden heel veel yogalessen aangeboden in Varkala! De meeste zijn wel s ‘ochtends vroeg, nog voor zonsopgang, of juist later op de dag, omdat het rond deze tijden natuurlijk wat koeler is dan in de middag.

Overnachten in Varkala

Er is een ruim aanbod aan goedkope accommodaties in Varkala. De meeste hostels zijn gelegen in de buurt van Varkala Cliff of Varkala Beach; vanaf hier is het meeste gewoon op loopafstand! Wil je een keertje wat meer luxe? Er zijn genoeg privékamers en hutjes in Varkala voor een goedkope prijs. Op Booking.com vind je het grootste aanbod en kun je gemakkelijk een kamer of bed reserveren.

Hoe kom ik er?

Het treinstation in Varkala heet Varkala Sivagiri. Het is ongeveer een half uurtje met de trein van/naar Trivandrum (Thiruvananthapuram). Kom je vanaf het noorden gereisd? Het is ongeveer twee uur vanaf Alleppey (Alappuzha), of een half uurtje vanaf Kollam.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.