Spiti

Spiti

Tussen de hoge bergpieken in de westelijke Hymalaya’s in India ligt de prachtige Spiti vallei. Afgezonderd van de grotere en meer toeristische steden is dit de perfecte plek om volledig tot rust te komen. De omgeving is ideaal om wandeltochten of motortours te maken, en voor de minder avontuurlijke reizigers is er altijd wat te beleven in de dorpjes en kloosters. De wegen kunnen soms een uitdaging zijn maar de uitzichten die je ervoor terugkrijgt zijn de helse auto/bus/motor ritten volledig waard.

Kaza

De grootste stad in Spiti is Kaza, waar de meeste reizigers hun basis van maken. Kaza ligt op 3800 meter hoogte tussen de rotsachtige bergen. Door de jaren heen heeft Kaza zich ontpopt tot een aantrekkelijk stadje voor reizigers. De kleine straatjes zijn gevuld met winkeltjes en cafeetjes. Deels zijn dit stalletjes waar huishoudelijke benodigdheden worden verkocht, en een ander deel is gericht op toerisme, met zowel souvenirtjes als alles wat je nodig zou kunnen hebben tijdens een tocht in de bergen. Aan eettentjes heb je in Kaza ook genoeg. Zowel lokale dhaba’s als wat luxere restaurants zijn overal te vinden. Kaza is verdeeld in de Main Market en New Kaza. Op de Main Market vind je de meeste levendigheid, met zowel winkels als guesthouses als cafés. New Kaza is een groter gedeelte waar tegenwoordig voornamelijk hotels staan. In New Kaza vind je het klooster van Kaza, wat zeker leuk is om een keertje naar binnen te lopen. In Kaza zelf is niet heel veel te beleven, maar je kan hier wel heerlijk tot rust komen en een boekje lezen in een van de cafeetjes. Aanraders hiervoor zijn Deyzor, in New Kaza, en Sol Café en Zomsa in de Main Market.

Een paar kilometer van Kaza vandaan liggen de dorpjes Langza, Hikkim en Komic. Deze zijn allemaal te bereiken met een auto of motor (of scooter), maar kunnen ook makkelijk liftend gedaan worden. In Langza vind je een groot Boeddhabeeld en een uitzicht over de Cho Cho Kang, een prachtige sneeuwpiek. Hikkim is een dorpje gelegen op 4400 meter, en staat bekend om het hebben van het hoogste postkantoor ter wereld. Voor zo’n 50 roepies kan je hier kaartjes naar je hele familie versturen. Het restaurantje tegenover het postkantoor verkoopt ansichtkaarten met foto’s van het postkantoor, en hier kan je tevens je postzegels halen. Een stukje verder ligt Komic, wat op 4520 meter het hoogste dorpje bereikbaar bij autoweg ter wereld is. In Komic ligt een klooster, en je kan een kopje seabuckthorn theedrinken in het ‘hoogste restaurant ter wereld’.


Spiti


Homestaytrek

Een van de bekendste wandeltochten in Spiti is de Homestaytrek, welke door deze drie dorpjes gaat. Je start in Langza, waar je met een bus of liftend heen kunt, en eindigt in Komic, maar vanaf Komic maak je nog een uitstapje naar Demul. De trek duurt ongeveer drie dagen en is makkelijk alleen te doen. Het enige waar je problemen mee zou kunnen krijgen is de hoogte, daarom raden we aan om eerst een paar dagen in Kaza te acclimatiseren. Tijdens deze trek vind je in alle dorpjes homestays voor 500 roepies, wat inclusief al je maaltijden is. Vanaf Komic gaat er een bus terug naar Kaza, of je kan het liftend proberen.

Key Monastery

Een stukje verder van Kaza (zo’n veertien kilometer) ligt Key Monastery. Dit is het bekendste klooster in de regio en heeft een ongelofelijk mooie ligging. Het klooster ligt op een berg vlak boven Key village en is via een autoweg bereikbaar. Het klooster zelf biedt een mogelijkheid aan om te slapen en te eten in het klooster. Dit kost je zo’n 150 roepies en is een hele interessante ervaring.


Spiti


Kibber

Nog iets verder ligt Kibber. Vanaf hier kan je de bekende Kanamo piek beklimmen. Deze 6000 meter hoge piek is zonder klimervaring te bereiken. Wel raden we je aan om hiervoor een gids in te huren, gezien de hoogte en de grote kans op sneeuw op de summit. Deze trek duurt vanaf Kibber 2 of 3 dagen, en je zal slapen in een tent op hoge hoogte, dus neem voldoende warme kleding mee!

Tabo

Een dorpje wat in de tegenovergestelde richting op zo’n twee uur afstand van Kaza ligt is Tabo. Voor Tabo heb je een vergunning nodig, maar die is binnen een paar minuten in Kaza geregeld. Tabo ligt vlak tegen de Tibetaanse grens aan en heeft onwijs veel cultuur te bieden. Er staat hier een belangrijk klooster wat vooral een bezoekje waard is door de mooie beelden en muurschilderingen.


Spiti


Spiti bezoeken

Het bezoeken van Spiti kan soms best een uitdaging zijn. De tijd waarin je kiest om hierheen te gaan is heel belangrijk, aangezien de winters extreem koud worden. De beste reistijd is van juni tot September. Mei en oktober zijn ook nog goed mogelijk, maar in de rest van de maanden wordt het zo koud dat de wandeltochten moeilijk worden door sneeuw en een deel van de wegen afgesloten zal zijn. Daarnaast ontvluchten vele inwoners van Spiti de kou waardoor de meeste restaurants en winkels gesloten zullen zijn. Echter is het natuurlijk wel een hele leuke ervaring om een winter door te brengen in een van de dorpjes, waar je de authentieke levenswijze in volle gang kan meemaken.

Overnachten in Spiti

Kaza stikt van de guest houses en hotels. Echter zijn er een handjevol hostels te vinden. Het landelijk bekende Zostel zit vlak naast de bus stop, en een stukje verder vind je het ecologisch verantwoorde Wanderers Nest. Richting nieuw Kaza zijn nog een of twee andere hostels te vinden. In de andere dorpjes zijn voornamelijk homestays te vinden, waar je dus voor een nachtje bij een familie intrekt en tevens te eten krijgt (en heel veel chai).

Hoe kom ik er?

Spiti is via twee wegen te bereiken. De meest gebruikelijke weg is vanaf Manali. Een busrit van Manali naar Kaza duurt iets meer dan twaalf uur (afhankelijk van de conditie van de wegen) en is een erg hobbelige rit. De bus gaat van mei tot oktober elke dag om vijf uur (als de weg niet geblokkeerd is). De andere weg naar Kaza is via Reckonpeo. Deze weg blijft het hele jaar door open, maar hiervoor moet je wel een vergunning hebben, aangezien de route door Tabo gaat. Op deze zelfde route kom je langs Pin Valley, wat ook een erg mooi gebied is om een paar dagen te vertoeven.

Als je geen zin hebt in een helse busrit gaan er gedeelde jeeps vanaf Manali. Hiervoor betaal je 800 roepies (600 meer dan de bus) en duurt zo’n tien uur.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.