Rishikesh

Rishikesh

Rishikesh is een stad in het district Dehradun in de Noord-Indiase staat Uttarakhand en wordt ook wel ‘The Meditation Village’ of de yoga hemel van de wereld genoemd. Omgeven door bergen, aan de voet van de Himalaya, met als centrum de heilige rivier de Ganges, is Rishikesh werkelijk een bijzondere plek. Rishikesh wordt gezien als de toegangspoort naar de Himalaya. Je kunt vanuit Rishikesh de Himalaya in over de indrukwekkende Ram Jhula, een hangbrug boven de Ganges. Voor veel Hindoes is Rishikesh een heilige stad. Het is het beginpunt voor pelgrimsreizen naar de plaatsen die de Chardham Yatra vormen: Badrinath, Kedarnath, Gangotri en Yamunotri.

Yoga

Rishikesh is onder andere bekend geworden door het bezoek van The Beatles aan de Maharishi Mahesh Yogi Ashram. Het stadje zit vol met yogacentra, ashrams, meditatieplekken en op iedere straathoek vind je een ayurvedische arts, een reikimaster, een astroloog of een palmlezer. Een waar paradijs voor de spiritualiteit- of yogafan!


Rishikesh


Rishikesh


Avontuurlijke activiteiten rond Rishikesh

Naast de talloze ashrams en diversiteit aan spirituele workshops, kun je hier ook terecht voor wild water rafting op de heilige Ganges rivier en het maken van prachtige hikes in het Himalaya gebergte. Voor ieder wat wils dus!

Trekking naar de Neer Gaddu watervallen van Rishikesh
Dit is een hike van drie tot vier uur naar de Neer Gaddu watervallen. Een hike door een prachtig landschap, waarbij je kunt genieten van een spectaculair uitzicht met de watervallen aan de ene kant en de Himalaya aan de andere kant. Verleng de hike met een extra uurtje als je nog een nabijgelegen dorpje wilt bezoeken.

Trekking van Rishikesh naar Kunjapuri
Een perfecte manier om van de bergen en dorpen in de omgeving van Rishikesh te verkennen is de trekking naar Kunjapuri, op 1.645 meter hoogte, zo’n twintig kilometer van Rishikesh. Onderweg zie je veel dorpjes, beekjes, watervallen en de heilige Kunjapuri tempel. Vooral de zonsopgang en zonsondergang over de grotere Himalayan Peaks en de uitgestrekte Indo Gangetic vlakten zijn de moeite waard.


Rishikesh


Chillen

Mocht je niet van plan zijn al te veel te ondernemen, dan is Rishikesh ook de perfecte locatie om heerlijk een paar dagen niets te doen en wat over de gevarieerde marktjes te slenteren en te genieten van het geweldige eten wat er in Rishikesh te vinden is. De keuken is over het algemeen veganistisch ingesteld en er zijn genoeg leuke restaurantjes te vinden waar je de hele dag, onder het genot van de lekkerste hapjes en drankjes, met een goed boek kunt vertoeven met een uitzicht over de Ganges rivier en de Himalaya.

Overnachten in Rishikesh

Er zijn meerdere hele leuke hostels gelegen in Rishikesh. Je kunt hier voor een uitstekende prijs overnachten in een slaapzaal. Tevens zijn er genoeg andere accommodaties te vinden in de stad. Op Booking.com vind je het grootste aanbod en kun je gemakkelijk een kamer of bed reserveren.

Hoe kom ik er?

In Delhi kun je de trein pakken naar Haridwar. Deze doet er zes uur over. Vanaf Haridwar kun je ter plekke overstappen op één van de vele bussen die je in een halfuur naar Rishikesh brengt of gebruik maken van een gedeelde taxi.

Je kunt in Delhi ook de bus pakken, deze brengt je in zeven uur naar Haridwar, waarna je vervolgens dezelfde route als hierboven omschreven naar Rishikesh kunt afleggen. Je kunt ook in Agra de bus pakken, deze doen er acht tot elf uur over.

Ons oordeel
7/10

Rishikesh is eigenlijk niet te vergelijken met andere steden in India. Hier is het heel rustig, wordt veel aan yoga en meditatie gedaan en vind je verrassend veel hipstertentjes.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.