Kodaikanal

Kodaikanal

Een paar uurtjes verwijderd van zowel Madurai als Kochi ligt het heuvel station Kodaikanal, ook wel simpelweg Kodai genoemd. Kodai ligt in en tussen de bergen, en is daarom heel verschillend van de meeste plekken in het zuiden van India. De temperaturen liggen lager en de dennenbomen die alle meertjes en bergen omringen geven Kodaikanal een mysterieuze en toch aantrekkelijke vibe. Met een heldere lucht zijn de uitzichten fenomenaal, maar zelfs al is het bewolkt is dit plaatsje een bezoekje waard.

Over Kodaikanal

Kodai is een kleine stad, gebouwd rondom het Kodai Lake. Dit meer, met een omvang van ongeveer vijf kilometer is de hotspot van de stad en wordt omgeven door winkeltjes, cafeetjes en plekken waar je bootjes kunt huren of een rondje kunt paardrijden. Het meer is het mooist rond zonsondergang. Je kunt dan een rustig plaatsje langs de kant zoeken en je te goed doen aan het Street food wat op straat verkocht wordt. Het populairste op straat zijn de gerookte maïskolven, maar je kunt Kodai niet verlaten zonder de lokale chocola geproefd te hebben. De stad zit bomvol met de fabrieks winkeltjes, waar je eerst alle chocola kan proeven voordat je de keuze maakt welke je mee naar huis neemt. Waar cacao gemaakt wordt, wordt vaak ook koffie gemaakt. Mis je dus je lekkere kopje koffie uit Nederland, dan kun je hier zeker een waardige concurrent vinden. Achter Kodai Lake vind je de Coakers Walk, een soort boulevard langs de vallei, waar je tevens allerlei Street food kan halen, en een aardig eind kan komen met het inslaan van je souvenirtjes.


Kodaikanal


Uitkijkpunten

Waar Kodai verder om bekend staat zijn haar uitkijkpunten. De Pillar Rocks zijn langwerpige rotsen waar je een mooi uitzicht op krijgt. Onderweg hiernaartoe vind je Green Valley (ook wel suicide point genoemd) wat ook een uitzichtpunt is.

Vattakanal

Vlak naast Kodaikanal ligt het nog kleinere dorpje Vatakanal. De voornaamste attractie van Vatakanal is Dolphin Nose. Dit is een uitzichtpunt in de vorm van de neus van een dolfijn. Vanaf de weg naar Dolphin Nose zul je een klein kwartiertje moeten lopen. Het paadje gaat steil naar beneden, maar als je even wilt uitrusten zijn er genoeg kleine kraampjes onderweg waar je iets te eten of te drinken kunt halen. De meeste toeristen komen naar Dolphin Nose om mooie plaatjes te schieten op de gevaarlijk ogende rots. Een stukje voorbij Dolphin Nose ligt Echo Point, waar je de onderliggende vallei van de andere kant te zien krijgt. Als je achterlangs van Dolphin Nose naar Echo Point loopt, kom je langs een weggetje wat redelijk steil naar beneden loopt. Als je dit paadje volgt kom je na een uurtje of anderhalf a twee aan bij Vellagavi. Dit kleine dorpje is alleen lopend te bereiken. In het gehele dorpje mag je niet op schoenen lopen, dus deze moet je laten staan bij de tempel waar je als eerst tegenaan loopt. Meestal zijn hier groepjes kinderen aan het spelen die je precies zullen laten zien waar en wanneer je je van je schoenen hoort te ontdoen. Het dorpje zelf bestaat uit minder dan honderd huizen. De voornaamste dagbesteding van de bevolking is het werken in de tuinen en het oogsten en verwerken van koffiebonen. De productie van koffie is dan ook een van hun grootste inkomstenbronnen. De bonen worden meegenomen naar Vatakanal en Kodaikanal en worden hier voor mooie prijzen doorverkocht. Je kunt bij een aantal huisjes vragen om een kopje koffie (of thee) en je zal zien dat de kwaliteit inderdaad redelijk hoog ligt.


Kodaikanal


Mannavanur Lake

Ongeveer vijfendertig kilometer van Kodai Lake vandaan ligt het Mannavanur Lake. Dit is een onwijs mooi en rustig meer. De meeste toeristen blijven hangen in Kodaikanal zelf, waardoor je hier niet veel andere reizigers zult vinden. Als je op zoek bent naar mooie natuur en een beetje rust is dit zeker een aanrader. Aan het meer zit één mannetje dat bootjes verhuurd, wat tevens het enige kraampje is dat er te vinden is. Bij de in- en uitgang kun je wel wat lokaal fruit en de gebruikelijke chai halen.

Vervoer

Als je genoeg tijd hebt in Kodaikanal kun je ervoor kiezen om de bezienswaardigheden te voet of met bussen te bezoeken. De meeste plekken zijn met de bus te bereiken, maar soms zul je een stuk moeten lopen om bij het daadwerkelijke uitzichtpunt te komen. Als je wat minder tijd hebt is het handig om een scooter of motor te huren, waardoor je in principe in één dag de hoogtepunten kunt bekijken.


Kodaikanal


Overnachten in Kodaikanal

Kodaikanal heeft een ruim assortiment aan hostels en guest houses, variërend van goedkoop en primitief tot luxe en wat prijziger. Je kunt ervoor kiezen om naar Kodai af te reizen en ter plekke iets te zoeken, of je kunt voor de zekerheid online een reservering maken.

Hoe kom ik er?

Vanaf veel grote steden gaan bussen naar Kodai, vaak zul je wel een of twee keer moeten overstappen. Kodaikanal zelf is niet meer met de trein te bereiken. Het dichtstbijzijnde treinstation is Kodai Road, zo’n tachtig kilometer van Kodaikanal verwijderd. Vanaf hier vind je genoeg bussen naar Kodai.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.