Eten in India

Eten in India

Wie het over de Indiase keuken heeft, heeft het eigenlijk over een verscheidenheid aan keukens. Dat komt onder meer door de verschillende bevolkingsgroepen in het land. Het grootste deel van de inwoners in hindoeïstisch; voor hen is de koe heilig en daarom eet deze bevolkingsgroep geen rundvlees. Moslims daarentegen eten juist geen varkensvlees. Een groot deel van de bevolking eet overigens helemaal vegetarisch – en dat levert overheerlijke, smaakvolle, kruidige gerechten vol groenten op.

Lekkerste Indiase gerechten

India heeft zó veel bekende gerechten, dat het bijna onmogelijk is om alles op te noemen. Ten eerst heb je de curry; een verzamelnaam voor allerlei kruidige gerechten, vaak geserveerd met rijst. Een curry kan vlees, vis of alleen groente bevatten en kan mild tot extreem gekruid zijn. Zorg dan ook dat je altijd iets verfrissends in de buurt hebt staan als je een onbekende curry bestelt. Ook heel populair zijn bijvoorbeeld Kip Tikka Masala (gekruide, gebakken kip in een tomatenachtige saus), Tandoori en natuurlijk Roti. Samosa (gefrituurd gebakje) is een populair bijgerecht. Voor de broodliefhebbers is er ook genoeg te krijgen; denk bijvoorbeeld aan Naan, Chappati en Paratha.

Dit zijn de bekendste Indiase gerechten:

Gerecht: Pittigheid: Beschrijving:
Aloo Tikki Chaat gemaakt van aardappelpuree en linzen.
Alu Gobi Een vegetarisch gerecht met aardappelen, bloemkool en lokale kruiden.
Biryani Rijst met kip en veel verschillende kruiden.
Chaat Gebakken aardappels met chutney, yoghurt en groenten.
Chicken Tikka Masala Kip gekookt met een tomatenyoghurtsaus en kruiden.
Chole Bhature Gekookte kikkererwten met kruiden en luchtig brood.
Dal Makhani Een Noord-Indiaas gerecht met zwarte linzen en rode bonen.
Korma Gestoofd vlees met gebakken ui en yoghurt.
Malai Kofta Vegetarische balletjes gemaakt vaan paneer kaas.
Matar Paneer Een vegetarisch gerecht met paneer kaas en erwten.
Murg Makhani (Butter Chicken) Malse kip gemaakt met veel boter met een milde tomatensaus.
Naan Plat brood, heerlijk naast curry’s.
Nihari Stoofpot met vlees en veel kruiden.
Palak Paneer Een vegetarisch gerecht met spinazie en paneer kaas.
Rogan Josh Lamsvlees in een pittige, kruidige tomatensaus.
Samosa Gefrituurde bladerdeeg, met verschillende vullingen.
Tandoori Chicken Kip geroosterd in een speciale tandoori oven.
Vindaloo Een populaire curry in Goa, met Portugese invloeden.

Eten India


De kosten

Eten in India is relatief goedkoop – al blijven de kosten altijd afhankelijk van je wensen en behoeften. Bij straattentjes en lokale restaurants kan je voor €1 à €2 een volledige maaltijd eten, in restaurants ben je daarvoor iets meer kwijt; zo’n €4. Eet je liever westers? Dan kan een maaltijd je zomaar €10 kosten. Voornamelijk vleesgerechten zijn wat duurder. Ook water moet je vooral niet uit de kraan drinken. Gelukkig kost een fles water slechts rond de €0,30.

Uit eten in India

Mensen in India eten traditioneel met hun rechterhand. De linkerhand mag het eten niet aanraken; die hand wordt als onrein beschouwd (en is bedoeld voor het toilet). Bovendien zitten Indiërs niet aan tafel, maar op de grond. Als je op een lokale plek uiteten gaat, zal dat dus even wennen zijn. Aangezien het bestek in India niet altijd even schoon is, is dat misschien maar beter ook. Naast lokaal eten is er in de steden in India ook genoeg westers voedsel te krijgen in restaurants.

Streetfood

India staat bomvol straattentjes waar je allerlei heerlijke gerechten en snacks kunt bestellen. Afhankelijk van het gebied in India waar je bent, zijn verschillende maaltijden afwisselend populair. Eten op straat in India is goed mogelijk. Je gaat bij een lange reis door het land zeker een keer last krijgen van maagproblemen, maar laat je je daar vooral niet door tegenhouden. Het straateten is kruidig, kleurrijk en overheerlijk. Let wel op dat het producten niet lang in de zon hebben gelegen, en eet bij voorkeur dingen die vers worden bereid.Drinken

Net als in veel Aziatische landen is Chai (thee met melk en véél suiker) populair in India. Bij ieder tentje krijg je ‘m net anders, soms ook gevuld met veel kruiden. Ook Lassi wordt veel gedronken. Lassi is een soort yoghurtdrank met fruit, vergelijkbaar met een milkshake. Alcohol is ook te krijgen in het land, maar niet overal even gemakkelijk; in sommige delen van India is alcohol verboden en bovendien verschilt de minimumleeftijd van plek tot plek. Zorg er bovendien voor dat je alleen alcohol bij bedrijven met een geldige licentie koopt (of van een merk dat je kent). Geregeld komen mensen in het land om doordat ze goedkoop, vergiftigd alcohol drinken.

Kookcursussen

Wie graag de geurige en kleurige Indiase maaltijden wil leren maken, heeft het in India relatief lastig. Er zijn kookcursussen in het land – maar deze zijn vergeleken het oppervlak relatief schaars. Op Cookly staan de leukste kookcursussen vermeld en kun je gelijk reserveren.

Lees verder over India