Jodhpur

Jodhpur

Zodra je in Jodhpur aankomt voel je een compleet andere sfeer dan in andere steden in Rajasthan en de rest van India. De inwoners zijn minder opdringerig en allemaal bijzonder vriendelijk. Ook valt meteen op dat alle huizen blauw zijn geverfd, hierdoor heeft de stad ook de bijnaam blue city gekregen. Zonder dat je al te veel gestoord wordt kun je dan ook rustig door de straten van het centrum van Jodhpur lopen en lekker winkelen en eten. Vooral op de Sadar Bazaar kun je goed inkopen doen.

Mehrangarh Fort

Overal vanuit de stad heb je uitzicht op dit indrukwekkende fort, het grootste van heel Rajasthan. De klim naar boven is heel steil maar absoluut de moeite waard. Vanuit het fort zie je pas echt hoe blauw de stad is, wat schitterende foto’s oplevert. Nu kom je hier natuurlijk niet alleen voor het uitzicht maar ook voor het fort. De entree is vrij prijzig maar je krijgt hier wel een hele goede, twee uur durende, audiotour voor.


Jodhpur


Ziplinen door het Mehrangarh Fort

De leukste manier om het Mehrangarh Fort te bekijken is met de Flying Fox Jodhpur. Dit is wat ons betreft zelfs een van de leukste outdoor activiteiten in Rajasthan. Het biedt een supertof zipline parcours dat dwars door het Mehrangarh Fort in Jodhpur gaat. Waar de meeste mensen alleen door het fort heen lopen, krijg je vanaf het zipline parcours een adembenemend uitzicht over het fort.

Voordat je begint met het ziplinen is er een korte uitleg en nemen ze de veiligheidsregels met je door. Als de hele groep een testrondje heeft gemaakt op een laaghangende zipline, loop je naar het begin van het parcours. Het parcours van zes ziplines dat je gaat afleggen is in totaal meer dan een kilometer lang, waarbij de kortste baan zeventig meter is en de langste driehonderd meter! Je ziplined heen en weer van de stadsmuur naar het fort, waarbij je over verschillende meren en tuinen vliegt. Je krijgt het fort op deze manier van een hele andere kant te zien, waar de normale toeristen niet kunnen komen.

Het is wel wat prijziger dan een standaard bezoek aan het fort, met 1.899 roepies als basisprijs (als je het kaartje koopt bij de ingang), maar als je online een kaartje koopt betaal je 1.700 roepies. Als student betaal je 1.500 roepies op vertoon van je studentenkaart. Ook kun je via de meeste hostels of guesthouses een kaartje kopen. Met het hele parcours (inclusief de uitleg) ben je ongeveer een uurtje tot anderhalf uur bezig, dit ligt aan de grootte van de groep. We raden aan de sessie van 16:30 of 17:00 uur te boeken, zodat je tijdens zonsondergang langs het fort vliegt! Gegarandeerd het mooiste uitzicht over het fort wat je maar kunt hebben.

Jaswant Thada

Op twee minuten lopen van het Mehrangarh Fort ligt Jaswant Thada. Dit is een schitterend mausoleum, dat in 1899 werd gebouwd door de toenmalige Maharadja. Het gebouw is met name van buiten bijzonder mooi. Je kunt ook naar binnen gaan, maar hier valt niet zoveel te zien.


Jodhpur


Blauwe huizen

Van bovenaf lijkt het of alle huizen blauw zijn, maar als je door de straten loopt kom je er al gauw achter dat niet het geval is. Je zult wat meer moeten zoeken om bij de echt blauwe huizen terecht te komen. Des te leuker als je daadwerkelijk bij de fotogenieke huizen bent. Je vindt de meeste blauwe huizen rondom de klokkentoren van de stad.

Umaid Bhawan Palace

Aan de andere kant van Jodhpur ligt het Umaid Bhawan Palace. Dit is de bijzonder luxe woning van de Maharadja van Jodhpur. Een gedeelte in ieder geval. Een groot deel van het paleis is omgebouwd tot een vijf sterren hotel. Iets te prijzig voor de gemiddelde backpacker wellicht maar wel bijzonder mooi. Ook zit er een museum in het paleis.


Jodhpur


Streetfood in Jodhpur

Jodhpur staat bekend om zijn streetfood en vele eettentjes. De meeste traditionele eettentjes bestaan al jaren en serveren nog steeds de originele recepten waarmee ze ooit begonnen zijn. Er zijn dan ook een paar ‘traditional shops’ die je zeker niet mag missen wanneer je in Jodhpur bent. Het traditionele eten is over het algemeen redelijk hetzelfde als in de rest van Rajasthan, met hier en daar wat variaties. Maar de meeste delicatessen en toetjes zijn ontstaan in Jodhpur.

De Lassi´s die je in Jodhpur kunt bestellen zullen anders smaken dan dat je gewend bent in de rest van India. In tegenstelling tot in andere steden, waar het vaak echt een yoghurtdrankje is, is het hier een veel dikker, romiger drankje. De Lassi wordt bijna altijd geserveerd met een lepel en je kunt bijna altijd wel een ´topping´ op de Lassi verwachten.

De nummer één Lassi die wij aanraden om in Jodhpur te proberen is de Makhani Lassi bij het Shri Mishrilal Hotel, gelegen aan het pleintje bij de Clock Tower. ‘Makhan’ is Indiaas voor boter, wat je bij deze Lassi bovenop het drankje geserveerd zal krijgen. Deze heerlijke verfrissende Lassi kost je maar 30 roepies (minder dan €0,40). Dit is natuurlijk maar een voorbeeld van de vele Lassi shops in Jodhpur. Elke shop heeft zijn eigen variatie op de klassieke Lassi, maar wanneer je een Lassi besteld in Jodhpur; verwacht een dikkere Lassi met een topping van boter, gedroogd fruit, noten of room.

Misschien een handig weetje over Lassi’s: pas op dat je geen Special Lassi of Bhang Lassi besteld. Hier zit namelijk een wel heel ‘speciaal’ smaakje aan; ze stoppen hier Cannabis in de Lassi.

Een andere aanrader in Jodhpur is het traditionele Shahi Samosa, wat zeer populair is onder de locals. Je krijgt hier heerlijke Samosa’s geserveerd in een stukje oude krant en eventueel met sneetjes brood voor 16 roepie (ongeveer €0,21). Het is hier altijd druk en je zal jezelf tussen de menigte moeten wringen om een Samosa te kunnen bemachtigen, maar dit is het zeker waard. Tip: zorg dat je het bedrag gepast hebt zodat je snel kunt betalen. Je kunt een rustig plekje opzoeken om te genieten van je Samosa, maar het is ook leuk om tussen de locals te genieten van deze hartige snack.

Een echt traditioneel, lokaal restaurant in Jodhpur is Vijay Restaurant. Hier gaan de locals uit eten als ze echt lekkere authentieke gerechten uit Jodhpur willen eten. Vraag de medewerkers wat ze aanraden en probeer hier ook zeker de Lassi. Je kunt van bijna alle gerechten een kleine of grote portie bestellen. Probeer eerst de kleine portie en bestel eventueel later bij als je het echt lekker vindt. De gerechten staan binnen no time op tafel.


Jodhpur


Overnachten in Jodhpur

Er zijn tientallen hostels gelegen in Jodhpur. De gemiddelde kwaliteit is hoog en de prijzen liggen laag. Ideaal dus. Ook zijn er genoeg andere accommodaties waar je terechtkunt. Op Booking.com vind je het grootste aanbod en kun je gemakkelijk een kamer of bed reserveren.

Hoe kom ik er?

Jodhpur heeft een klein vliegveld, met verbindingen met onder andere Delhi en Mumbai. Bekijk onze tips voor het boeken van de goedkoopste vliegtickets India.

Vanuit zowel Jaisalmer als Bikaner, als Ajmer (voor Pushkar) en Jaipur ben je ongeveer zes uur onderweg met de trein naar Jodhpur. De trein uit Delhi doet er langer over, ruim elf uur. Als je vanuit Mumbai komt kun je hier nog vijf uur bij optellen. Treinkaartjes koop je online het gemakkelijkste via 12Go.Asia.

Ons oordeel
7/10

Een fijne stad met mooie pleinen en heerlijk eten, met als hoogtepunt het fort en het schitterende uitzicht op de blauwe huizen.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.