Havelock Island

Havelock Island

Als je het over het paradijs hebt, dan heb je het over de Andaman eilanden. De zee is er heerlijk warm, de stranden zijn parelwit en de bossen zijn prachtig. Havelock is een van deze prachtige eilanden. Het is een toeristisch eiland, maar gelukkig is het groot genoeg om je volledig af te zonderen.

Stranden

Op Havelock heb je prachtige, witte stranden omringd door prachtige natuur. Omdat de stranden op Havelock erg populair zijn voor de Indische toeristen, hebben we een aantal tips over deze stranden om het toerisme wat te ontwijken:
⁃ Beach nr 7: Dit strand staat bekend als een van de mooiste stranden van Azië. Soms is dat lastig te zien als het hele strand vol staat met, voornamelijk Indische, toeristen. Als je aankomt bij het strand, kun je het beste nog 600-700 meter naar links of rechts lopen en je merkt dat daar bijna geen mensen zijn. Heerlijk om daar je handdoek neer te leggen of je hangmat aan een boom te hangen en echt te genieten van de geweldige plek
Elephant Beach: Ook dit strand is een toeristenplek. Na een prachtige wandeling van twee kilometer door de jungle, kom je bij een strand aan waar de jetski’s en de toeristenboten in de branding liggen. Toch wel een tegenvaller als je op zoek bent naar rustige stranden, maar wederom loop 500-600 meter naar links en je komt op de prachtige mooie stranden zonder toeristen en waar je helemaal alleen bent. Indiërs hebben de neiging om bij elkaar op één plek te blijven waardoor de beste plekjes vaak helemaal leeg zijn.
⁃ Beach nr 5: Dit strand is lekker rustig en de zee is er prachtig blauw. Houd rekening met eb en vloed, want soms moet je meters lopen voordat het water verder dan je knieën komt. Dit strand is erg lang en kun je dus ook makkelijk de toeristen ontwijken.


Havelock IslandInternet

Wifi is zoals op alle Andaman eilanden ook erg zwak op Havelock, maar er zijn een paar spots waar je gebruik kunt maken van de Wifi, zoals het Squid Restaurant in het centrum van Havelock en daar tegenover zit ‘Golden Spoon’. Beide restaurants vragen een vergoeding voor het Wifi gebruik, maar als je er gaat eten, kun je er vaak gratis gebruik van maken. Houd er rekening mee dat alle toeristen die gebruik van het internet willen maken, ook in dit restaurant zitten, dus je kunt vaak alleen Whatsapp gebruiken. Voor andere apps of om gewoon gebruik te maken van het internet is de Wifi vaak te zwak.

Vervoer

Ook kun je op Havelock gebruik maken van een scooter. Het standaard bedrag voor een dag is 500 roepies, maar huur je de scooter voor langer dan een week, dan kun je er vaak wel 350 roepies van maken. Je kunt ook gebruik maken van het openbaar vervoer. Wil je naar Beach nr 7 of naar Elephant Beach, dan kun je vanuit het centrum (the market) elk uur met de bus. Je betaalt hier 12 roepies voor. Uiteraard kun je ook gebruik maken de taxiservice met de tuktuk of per auto, hier zul je ook een stuk meer voor betalen.


Havelock Island


Boottickets naar Neil of Long Island vanuit Havelock

Het vervoer naar Neil Island of Long Island gaat op dezelfde manier als van Port Blair naar Havelock; namelijk met een privéboot of met de overheidsboot. Als je met de overheidsboot gaat, houd hierbij dan weer rekening met lange wachttijden. Je moet ook per persoon een kopie van je permit meenemen bij het kopen van je bootticket en een formulier invullen. Dit formulier kun je bij de ticketbalie halen. Je kunt drie dagen van tevoren je ticket bij de haven kopen. Als je van tevoren je ticket koopt, dan ga je standaard mee met de middagboot. Wil je nou in de ochtend met de boot, dan moet je diezelfde ochtend je ticket halen en kan dit dus niet een paar dagen van tevoren. Houdt hierbij wel rekening met het feit dat locals voor mogen in de rij, dus je neemt het risico dat de tickets uitverkocht zijn als jij aan de beurt bent.

Overnachten op Havelock Island

Havelock kan een duur eiland zijn qua accommodatie. Je zit al gauw op 2.000 roepies voor een prima accommodatie met een warme douche. Wil je een goedkopere accommodatie, neem dan een van de kleine hutjes op het strand. Deze zijn zonder warme douche en vaak ook met een gedeelde badkamer/wc. Op Beach nr 5 zijn dit soort hutjes het best te vinden, de prijs ligt rond de 500 – 800 roepies. Het beste kun je gewoon op het eiland ter plekke een accommodatie zoeken aangezien er vrijwel altijd plaats is en het tevens goedkoper is. Ook is het aanbod online erg karig.

Hoe kom ik er?

Vanuit Port Blair kun je met de boot naar Havelock. Je kunt kiezen voor de overheidsboot voor 400 roepies of voor de privéboot voor 1.100 roepies. Het verschil tussen deze twee boten is dat je voor een privéboot je kaartje kunt kopen bij elk reisbureau in Port Blair en voor de overheidsboot, moet je diezelfde ochtend als dat je naar Havelock wilt, minstens twee uur in de rij staan voor een kaartje.