Agra

Agra

Agra is een industriestad waar je eigenlijk niet al te veel tijd in wilt doorbrengen. Toch vind je hier één van de absolute hoogtepunten van Azië en zelfs van de hele wereld; de Taj Mahal. Dit maakt Agra een populaire bestemming voor Indiase en internationale toeristen. Zoals gezegd is de stad zelf echter weinig bijzonder. Het is er, zelfs voor Indiase standaarden, ontzettend druk. Wij raden aan alleen de belangrijkste bezienswaardigheden te bezoeken.

Taj Mahal

De Taj Mahal is het symbool van India en een van de zeven wereldwonderen. Keizer Sjah Jahan liet dit schitterende mausoleum bouwen voor zijn favoriete vrouw. Het gebouw is daardoor een symbool voor de liefde geworden. Als je echt mooie foto’s wilt maken van dit indrukwekkende gebouw, zul je vroeg moeten zijn. Verder is het fijn om bij zonsondergang op een dakterras met zicht op de Taj Mahal te zitten. Lees meer over een bezoek aan de Taj Mahal.


Agra


Musea

In het Taj Mahal museum vind je uitgebreide uitleg over de bouw van het symmetrische, marmeren bouwwerk en wat eraan vooraf ging. Je vindt het museum binnen de poorten van de Taj Mahal. Verder is er in Agra een spiritueel museum gevestigd. Je leert er over voorouders, zingeving, religie en andere spirituele onderwerpen. Daarnaast worden er yoga- en meditatiesessies georganiseerd.

Agra Fort

Het Agra Fort, vanwege de kleur ook wel het Rode Fort genoemd, zou in de meeste andere steden het symbool van de stad zijn maar heeft hier de ‘pech’ dat de Taj Mahal ook in Agra staat. Toch blijft het Agra Fort een schitterend gebouw. Het is ooit gebouwd als verdedigingswerk maar tegenwoordig vooral een populaire bezienswaardigheid onder toeristen. Het fort is gemakkelijk te bereiken vanaf Taj Mahal en beide bezienswaardigheden liggen op slechts een paar kilometer afstand van het station van Agra.


Agra


Parken

Om even aan de drukte te ontsnappen, kun je een wandeling maken of een boek lezen in het park. Het park ligt tegen het centrum van Agra en is groen en rustig. Een groter park vind je tegenover de achterkant van de Taj Mahal; Mehtab Bagh, wat maantuin betekent. Je kunt er wat rondlopen, een boek lezen en het uitzicht op de Taj Mahal is er perfect. Tussen deze mooie, grote tuin en de Taj Mahal ligt een rivier, waardoor je niet naar het park kunt wandelen. Met een auto-riksja kom je er het gemakkelijkst.

Markt

Kinari Bazaar is een drukke markt waar van alles verkocht wordt. Zowel Indiërs als toeristen bezoeken de kraampjes waar alledaagse producten, souvenirs en eten verkocht wordt.


Agra


Overnachten in Agra

Accommodaties zijn in Agra over het algemeen niet van hoog niveau. In de buurt van de Taj Mahal zijn een aantal luxe hotels gevestigd, maar er is ook een aantal accommodaties geschikt voor backpackers. Verwacht geen toppers. Je mag blij zijn als je voor een normale prijs een redelijke kamer hebt. Op Booking.com vind je het grootste aanbod en kun je gemakkelijk een kamer of bed reserveren.

Hoe kom ik er?

Agra heeft een klein vliegveld, dat bereikbaar is met directe vluchten vanuit onder andere Varanasi en Mumbai. Bekijk onze tips voor het boeken van de goedkoopste vliegtickets India.

Over land kun je naar Agra het best de trein nemen. Vanuit Jaipur ben je dan ruim drie uur onderweg. Reken op zes uur vanuit Lucknow en twee uur vanuit Delhi. De trein uit Mumbai doet er drieëntwintig uur over.

Ons oordeel
7/10

De Taj Mahal is prachtig, maar de stad Agra is totaal niet leuk. Hier valt niks te doen en word je continu afgezet.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.