Amritsar

Amritsar

Amritsar is het thuis van de Sikh religie. Dit maakt het een drukke, maar vredige stad. Voor een bezoek aan de Golden Temple kom je in deze stad terecht, net als veel Indiase toeristen en pelgrims. Waarschijnlijk ontmoet je onder hen mensen die van alles van je willen weten. Schroom niet en stel ook vragen over de Indiase cultuur.

Golden Temple

In Amritsar kun je er niet omheen: alles draait om de gouden tempel van de Sikh. De tempel die Sri Harmandir Sahib wordt genoemd, is het belangrijkste bedevaartsoord voor de Sikh. De tempel staat voor broederschap en gelijkheid en iedereen die er komt mag er gratis eten en slapen, als je je schoenen en sokken maar uittrekt en je hoofd bedekt. Alles is vredig binnen de muren van het complex. Bezoekers baden in het heilige water, eten in de drukke hallen en natuurlijk bezoeken ze de Golden Temple.

‘s Ochtends wordt het heilige boek van de Sikh (Goeroe Granth Sahib) de tempel binnengebracht. In de winter kun je deze ceremonie zien om 5.00 uur. In de zomer gebeurt dit om 4.00 uur. ‘s Avonds wordt het boek met veel toewijding teruggebracht naar de Akal Takht, de troon. ‘s Winters start deze ceremonie om 21.40 uur en ‘s zomers om 22.30 uur. Zolang het heilige boek in de Golden Temple is, wordt eruit geciteerd.


Amritsar


Amritsar


Grensceremonie met Pakistan

Amritsar ligt dichtbij de Pakistaanse grens. Deze grens draagt de naam Wagah. Dagelijks wordt de Wagah grens officieel gesloten. In India en in Pakistan sluiten soldaten de poorten en ze halen de vlaggen neer. Met een jeep, ‘shared taxi’, bereik je de grens het gemakkelijkst. Deze taxi’s worden overal in de stad aangeboden.

Buitenlanders krijgen de VIP-plekken. Vanaf daar kun je alles goed zien. Voordat de grensceremonie begint, dansen vrouwen onderaan de tribune. Voel je als vrouw vrij om mee te doen. Tijdens de ceremonie is het wel de bedoeling dat je op je plek blijft zitten. Bekijk dit filmpje voor een impressie.

Overige bezienswaardigheden in Amritsar

De Gouden Tempel is de belangrijkste bezienswaardigheid in Amritsar, maar er is meer te zien. Breng zeker een bezoek aan de Jallianwala Bagh Memorial. Dit monument is opgebouwd om het bloedbad dat hier in 1919 plaatsvond ter herdenken. Het Brits-Indische leger schoot hier toen 379 ongewapende mensen dood, die demonstreerden voor een onafhankelijk India. Het monument staat in het gelijknamige park. Het geheel is mooi opgezet en je leert hier meer over deze treurige geschiedenis.

Het Gobindgarh Fort is niet zo spectaculair als bekendere forten in Rajasthan, maar als je toch in Amritsar bent is het zeker leuk om dit fort te bekijken. In het fort is een redelijk leuk museum gevestigd waar je meer te weten te komt over de historie van het fort en Amritsar.


Amritsar


Overnachten in Amritsar

Amritsar telt veel hotels, hostels en guest houses. De beste slaapplek heb je in de buurt van de Golden Temple. In dit district vind je veel restaurants, riksja’s en taxi’s, die je eventueel ergens anders naartoe kunnen brengen. Bovendien kun je de Golden Temple gemakkelijk meerdere keren bezoeken als je slaapplek dichtbij is. Amritsar is een populaire stad onder (Indiase) toeristen. Boek je kamer vooraf, als je zeker wilt zijn van een fijne kamer. Op Booking.com vind je het grootste aanbod en kun je gemakkelijk een kamer of bed reserveren.

Hoe kom ik er?

Amritsar heeft een vliegveld. Je vliegt snel naar Sri Guru Ram Dass Jee International Airport vanaf Delhi, Mumbai en Srinagar of iets minder snel vanaf Doha (Quatar), Ashgabat (Turkmenistan) en Tasjkent (Oezbekistan). Bekijk onze tips over het boeken van de goedkoopste vliegtickets India.

Amritsar is goed te bereiken per trein. Je kunt de stad onder andere vanaf Delhi, Jammu en de roze stad Jaipur bereiken. Hetzelfde geldt voor Agra, de stad die met de Taj Mahal pronkt.

Je kunt ook met de bus naar Amritsar. Je kunt de bus nemen vanaf onder andere Delhi, Jammu, Jaipur, Chandigarh, Dharamsala en Manali.

Ons oordeel
7/10

Amritsar is niet een geweldige stad, maar de Gouden Tempel en de grensceremonie maken de stad toch een bezoek waard.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.