Jaisalmer

Jaisalmer

In het westen van de bijzondere deelstaat Rajasthan ligt Jaisalmer. Deze stad wordt vanwege de zandkleurige, gouden gebouwen ook wel de Gouden Stad genoemd. De zandkleurige gebouwen passen goed bij de omgeving. Jaisalmer ligt namelijk midden in de woestijn, de Tharwoestijn om precies te zijn. De stad wordt nog niet zoveel bezocht door toeristen als andere steden in Rajasthan, maar je bent zeker niet de enige toerist. Veel locals halen hun inkomen uit deze toeristen; iets wat je gelijk zal merken. Het hoogtepunt van Jaisalmer is het gelijknamige fort, maar ook een kamelenrit door de woestijn is een geweldige ervaring.

Jaisalmer Fort

Het enorme zandkleurige Jaisalmer Fort is een prachtig complex. Het is niet zomaar een gebouw, maar eigenlijk een stad op zich. Binnen het fort zijn namelijk veel woningen, waar ongeveer 3000 mensen wonen. Ook stikt het van de (souvenir)shops, allemaal gericht op toeristen. Shopaholics kunnen hier hun hart ophalen, want ze verkopen werkelijk waar alles op de vele marktjes in de stad. Vergeet natuurlijk niet goed af te dingen.

Plan een dag in om het fort te verkennen. In de ochtend zal het drukker zijn dan in de middag, dus om de drukte te ontwijken, ga je wat later op de dag heen. Vergeet niet genoeg drinkpauzes te nemen, want het kan erg heet worden in Jaisalmer. Loop door de nauwe steegjes, bezoek het paleis en bekijk een paar van de tempels die in het fort zijn gelegen. Let ook zeker op de zogenaamde haveli’s: statige huizen die ooit gebouwd zijn voor de rijke kooplieden uit de achttiende en negentiende eeuw. De gevel, compleet in Indiase stijl, zitten bomvol details en zijn prachtig om te zien. Patwon Ki Haveli, de Nathmal Ki Haveli en de Salim Sing Ki Haveli zijn de bekendste haveli’s.


Jaisalmer


Jaisalmer


Bezienswaardigheden in Jaisalmer

De grootste bezienswaardigheid in de stad is het Jaisalmer Fort. Daarnaast zijn er nog enkele highlights die leuk zijn om te bezoeken. Zo vind je op tien minuten rijden vanaf het centrum de Bada Bagh. In dit tuinencomplex staat namelijk een bijzonder bouwwerk. Andere bijzondere ‘bouwwerken’ vind je in de vorm van tempels. Binnen het Fort vind je een aantal Jain tempels (alleen te bezoeken in de ochtend), maar ga je richting Lodhruva, dan vind je er nog meer. Dichtbij de grens met Pakistan vind je ook de Tanot Mata tempel.

Ook het bekijken van de zonsondergang is uniek in Jaisalmer – vanuit de woestijn welteverstaan. Sam Dune of het rustigere Khuri zijn hier dé plekken voor.

Het meer van Gadisar is tevens een mooie bezienswaardigheid. Het is een aangelegd meer in een prachtige omgeving. Je kunt hier bijvoorbeeld een boottocht maken.

Wil je alle highlights in Jaisalmer meepakken? Dan boek je een sightseeing tour. Deze twee uur durende tour brengt je langs alle bezienswaardigheden van de stad. Je krijgt daarbij genoeg tijd om mooie plaatjes te schieten!

Kamelenrit

Jaisalmer ligt zoals gezegd in de Tharwoestijn. In deze zandbak kan je een tocht maken op een kameel, absoluut een aanrader. Het is een populaire activiteit – in de hele stad worden de tours aangeboden -, maar dit maakt het niet minder leuk. Op een kameel rijd je door de woestijnen rond en krijg je een idee van het leven hier. Het leukste vinden wij echter de tweedaagse trip, waarbij je dus overnacht in de woestijn. De stilte, de sterrenhemel en de frisse lucht maken dit een ervaring om nooit te vergeten. Bekijk ook ons artikel over de kamelensafari door de Tharwoestijn voor meer informatie.


Jaisalmer


Vervoer in Jaisalmer

Jaisalmer is een kleine stad. Binnen het centrum kun je alle afstanden wel lopend afleggen. Als je wilt kun je ook een fiets huren. Voor grotere afstanden – zoals van het vliegveld naar het centrum – kun je een taxi of een riksja nemen.

Overnachten in Jaisalmer

Net zoals in de meeste steden in India is overnachten hier ontzettend goedkoop. Je kunt goede hotels krijgen voor een prima prijs, of je kiest voor nog nog goedkopere guest houses. Ook zijn er een paar accommodaties die zich richten op backpackers. Op Booking.com vind je het grootste aanbod en kun je gemakkelijk een kamer of bed reserveren.

Hoe kom ik er?

Jaisalmer beschikt over een bescheiden vliegveld, dat sinds 2017 weer open is en enkele vluchten per week verwerkt. Er zijn directe verbindingen met onder meer Delhi, Ahmedabad, Jaipur en Mumbai. Bekijk ook onze tips over het boeken van vliegtickets in India.

Je kunt uiteraard de trein pakken. Vanuit Jodhpur ben je dan een kleine zes uur onderweg, de trein uit Bikaner doet er iets langer over en vanuit Delhi ben je een uur of achttien onderweg. Treinkaartjes koop je online het gemakkelijkste via 12Go.Asia.

De bus is in de meeste gevallen de snelste optie om in Jaisalmer te komen. Vanuit Jodhpur is het ongeveer vijf uur met de bus, de bus uit Bikaner doet er zes uur over, de rit uit Jaipur duurt elf uur en vanuit Udaipur nog een uur langer.

Ons oordeel
8/10

Het kleinere en rustigere Jaisalmer is een welkome afwisseling van de andere drukke steden in Rajasthan. Bovendien is het fort prachtig en is de kamelenrit inclusief overnachting een van de gaafste activiteiten in India.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.