Mumbai

Mumbai

Mumbai, vroeger Bombay genaamd, is de grootste stad van India. Waar dit in de meeste landen al de nodige drukte veroorzaakt is dit in India al helemaal het geval. Mocht je niet tegen deze chaos kunnen raden we je ook aan Mumbai over te slaan. Als je hier wel tegen kan kun je in de stad wel degelijk leuke dingen vinden. Er zijn een aantal bezienswaardigheden die zeker de moeite waard zijn, een sfeervolle wijk waar je heerlijk kunt eten en winkelen en er is zelfs een strand. Nu is dit niet bepaald een verlaten strand met prachtig schoon water, maar een strand op zo een korte afstand van de stad is toch lekker.

Bezienswaardigheden in Mumbai

Het symbool van de stad, en daarmee leukste bezienswaardigheid, is de ‘Gateway of India’. Deze 26 meter hoge poort werd in 1911 gebouwd ter ere van een bezoek van de Britse koning en koningin. Zowel dit gebouw als enkele andere in Mumbai stammen uit de tijd van de Britse overheersing en hebben dan ook een duidelijk andere bouwkunst. Zo ook bijvoorbeeld het Victory Station, tegenwoordig Chhatrapati Shivaji Terminus, wat al sinds 1853 actief is. Gandhi liefhebbers kunnen een paar uurtjes doorbrengen in het Mani Bhavan. Dit is het huis waar Gandhi verbleef tijdens zijn bezoek aan Mumbai en het heeft een kleine tentoonstelling over dit fenomeen.


Mumbai


Bollywood

Mumbai is het centrum van Bollywood; de grootste filmindustrie ter wereld. Veel van de grootste filmstudio’s van het land zijn dan ook hier te vinden. Zeker leuk om even een kijkje bij te nemen. Bij een aantal studio’s kun je van dichtbij kijken hoe het er allemaal aan toe gaat. Nog leuker is het om zelf een – kleine – rol te spelen in een Bollywood film. Ook kun je tours maken naar de huizen van bekende acteurs, net zoals je dit Los Angeles kunt doen.

Marine Drive

Mumbai ligt aan de westkust van India en wordt daardoor geflankeerd door de zee. Hierdoor beschikt de stad over een strand, maar dit is niet echt een fijn strand om langdurig op te liggen. De Marine Drive grenst aan deze zee en is dé boulevard van de stad. Maak een wandeling over deze boulevard om mensen te kijken en doe hier een drankje of hapje. Probeer hier rond zonsondergang te zijn, dan zie je de zon ondergaan boven de skyline van Mumbai.


Mumbai


Elephanta Caves

Vanaf de Gateway of India kun je een boottocht maken naar de Elephanta Caves, gelegen net buiten Mumbai. Deze boottocht naar Elephanta Island zelf is al leuk om mee te maken, maar de grotten gelegen op dit eiland zijn het hoogtepunt. Hierin zijn op indrukwekkende wijze tempels en beelden uitgegraven in de rotsen. De grotten hebben daardoor een vermelding gekregen op de UNESCO Werelderfgoedlijst

Tempels

Uiteraard beschikt Mumbai tevens over een aantal tempels die je kunt bekijken. Dit zijn niet de mooiste tempels van India, maar als je wat tijd over hebt hier kun je hier toch een kijkje nemen. Shree Siddhivinayak is de bekendste tempel van Mumbai en zeker een bezoek waard. Andere fraaie tempels zijn de ISKCON tempel, de Babulnath tempel en de Mahalakshmi tempel.


Mumbai


Wijken in Mumbai

Helaas is niet elke wijk in Mumbai even leuk voor de gemiddelde toerist. Miljoenen mensen wonen in gigantische sloppenwijken in en rondom de stad. Leukere wijken zijn Colaba en Malabar Hill. In de eerste wijk kun je vooral goed winkelen en in de tweede kun je de beroemde hangende tuinen zien.

Overnachten in Mumbai

Er is meer dan genoeg keuze voor backpackers. Er zijn tientallen hostels te vinden in Mumbai, waarvan er een groot aantal erg leuk zijn. Op Booking.com vind je het grootste aanbod en kun je gemakkelijk een kamer of bed reserveren.

Hoe kom ik er?

Het grote vliegveld van Mumbai is met directe vluchten bereikbaar vanaf de meeste steden in India en steeds meer steden in het buitenland. Bekijk onze tips voor het boeken van de goedkoopste vliegtickets India.

Mumbai ligt behoorlijk ver van andere populaire bestemmingen in India, dus reken op lange treinreizen naar deze enorme stad. Zo ben je vanuit Agra tweeëntwintig uur onderweg, vanuit Delhi zestien uur en vanuit Jaipur achttien uur. Als je uit Goa komt kun je de trein pakken in Madgaon, deze brengt je in negen uur in Mumbai. Treinkaartjes koop je online het gemakkelijkste via 12Go.Asia.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.