Alleppey

Alleppey

De magneet die toeristen naar dit plaatsje in Kerala trekt zijn de backwaters van Alleppey. Het is een systeem van kanalen en slootjes dat in de eerste plaats bedoeld is voor transport voor de locals, maar door de schoonheid veel bezoekers van buitenaf lokt. Er zijn diverse manieren om de backwaters te verkennen. Van ongekende luxe tot eenvoudige stilte.

Houseboat

De bekendste en meest geziene boot die toeristen gebruiken is de houseboat, een enorme woonboot waarin je gewoonlijk overnacht in luxe. Houseboats hebben meerdere kamers, zodat je ook met een groep vrienden kunt chillen. Wel betaal je hiervoor. Er zijn goedkopere alternatieven en die geven je zelfs een beter kijkje achter de schermen van de backwaters.Kano

Geen zin om op een logge boot alleen maar de grote waterwegen te zien? Regel een kano en bootsman, vaar onder de nauwe bruggen door en vind jezelf terug in een wonderbaarlijk landschap. Een visser verkoopt zijn vangst vanaf zijn kano terwijl vrouwen hun wasgoed droog slaan langs de oevers en kinderen met een draadje vissen proberen te vangen.

De kanalen waar de kano doorheen kan varen zijn smal, waardoor je het lokale leven van heel dichtbij kunt ervaren. De stilte is overweldigend, zeker wanneer je net een hoofdkanaal hebt verlaten met ronkende motorboten.

Go local

Voor degenen die geen tours willen regelen en zelf alles op eigen tempo willen zien, is het originele transportmiddel de beste optie: de lokale ferry. De mensen die langs de backwaters wonen gebruiken deze boot om van en naar Alleppey te komen en gaan te voet verder naar hun huis. Losse kaartjes kosten omgerekend ongeveer vijftien cent. Vanaf aanlegsteigers kun je de dorpjes langs de backwaters zelf bekijken. Als je verder wilt kijken, kun je teruggaan naar de steiger en simpelweg wachten op de volgende ferry. Dit is veruit de goedkoopste manier om de backwaters te verkennen met veel vrijheid. Het kost alleen iets meer research om erachter te komen waar je precies heen wilt.


Alleppey


Heilige gebouwen

De basiliek van St. Mary is een plek met bijzondere historische waarde in Alleppey. Sinds het jaar 424 staat op deze plek al een kerk, waarmee het een van de oudste bewijzen van christelijke cultuur in India is.

Even buiten Alleppey ligt de eeuwenoude tempel Sree Subramanya Swamy. Dit bijzonder kleurrijke complex is toegewijd aan Subramanya, een zoon van hindoe oppergod Shiva en tevens god van oorlog. De tempel is meer dan duizend jaar oud. De tempel straalt zowel heiligheid als uitbundigheid uit, met muurschilderingen en andere vormen van kunst.

Strand

Het strand klinkt als iets dat je op duizenden andere plekken kunt bezoeken. Maar het strand van Alleppey bruist van het leven tijdens zonsondergang en erna. Artiesten met frisbees, rijdende kraampjes met ijs en pinda’s en tientallen vliegers veranderen dit strand ’s avonds in een vermakelijke plek om de lokale vibe te ervaren.


Alleppey


Vuurtoren

De meest geschikte plek om het strand te overzien is ongetwijfeld de vuurtoren van Alleppey. Geschilderd met klassiek rood-witte strepen wijst de vuurtoren schepen al sinds 1862 de weg. Toen het scheepsverkeer in de 19de eeuw enorm toenam besloot men een eenvoudige lamp op de pier te vervangen door deze vuurtoren. Het iconische gebouw is enkele uren per dag open voor publiek.

Overnachten in Alleppey

Er zijn meerdere hele leuke hostels te vinden in Alleppey. Deze beschikken over slaapzalen waar je al voor enkele euro’s kunt overnachten. Op Booking.com vind je het grootste aanbod en kun je gemakkelijk een kamer of bed reserveren.

Hoe kom ik er?

Vanuit Kochi is het een klein uur met de trein. Reken op een uur extra reistijd vanuit Varkala.

Je kunt in Kochi ook de bus nemen, dan ben je anderhalf uur onderweg.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.