Pushkar

Pushkar

Er zijn veel heilige bestemmingen in India, maar Pushkar behoort tot de heiligste. De stad in het midden van Rajasthan dankt deze status vooral aan het gelijknamige meer. Volgens de legende verscheen het meer toen Brahma er een lotusbloem liet vallen. Pushkar heeft een echte ‘hippie vibe’ en is al jaren een populaire bestemming onder backpackers. De sfeer is hier ook anders – volgens veel backpackers leuker – dan andere steden in Rajasthan. In de stad zie je veel pelgrims, backpackers en tijdens het jaarlijkse kamelenfestival vooral heel veel kamelen.

Bezienswaardigheden in Pushkar

Begin je verkenningstocht van de stad bij het meer. Veel locals wassen zich in de ghats van dit heilige meer, of doen hier hun was. Beide raden wij niet aan. Dit is wel heel bijzonder om te zien en dankzij de goede sfeer is dit een leuke plek om even te zitten. Bezoek verder de Brahma tempel, een van de weinige tempels in zijn soort in de wereld. Iets buiten de stad zijn een aantal Shiva tempels te vinden die ook een bezoek waard zijn.


pushkar


Savitri Tempel

Net buiten de stad, gelegen bovenop een berg ligt de Savitri Tempel. Deze tempel zelf stelt weinig voor, maar het uitzicht over Pushkar en de omgeving is prachtig. Probeer hier rond zonsondergang te zijn, dan is het uitzicht extra fraai. Je kunt in ongeveer een halfuur omhoog lopen, maar het is wel een pittige wandeling in de hitte. Een alternatief is de speciaal hiervoor gebouwde kabelbaan.

Kamelenritten

Net zoals in andere steden in Rajasthan kun je hier kamelenritten maken. In Pushkar zijn deze leuk, maar in Jaisalmer zijn ze nog een stuk leuker. Als je daar ook heen gaat raden we aan om daar een tocht te maken. Zo niet, dan is het zeker leuk om hier een paar uur rond te rijden en de omgeving te verkennen.


Pushkar


Het kamelenfestival

Een keer per jaar, in oktober of november, vindt in Pushkar het kamelenfestival plaats. Hier komen jaarlijks zo’n 200.000 mensen op af en maar liefst 50.000 kamelen. Dit is dan de grootste verzamelingen van kamelen ter wereld. Er vinden meerdere religieuze en culturele evenementen tijdens het festival plaats. Daarnaast is er ook een grote markt waar kamelen worden verhandeld. Het wordt tijdens deze tijd behoorlijk druk in Pushkar, maar het is wel erg bijzonder om dit evenement mee te maken.

Eten en drinken

Zoek een restaurant met rooftop op voor mooie uitzichten. Omdat het een heilige bestemming is, is er alleen vegetarisch eten beschikbaar. Zelfs het eten van eieren is hier verboden, net zoals het drinken van alcohol. Veel restaurants hebben echter een geheim menu, waar wel het een en ander mogelijk is.


pushkar


Overnachten in Pushkar

De populariteit onder backpackers heeft ervoor gezorgd dat er ook veel accommodaties gericht op backpackers te vinden zijn in Pushkar. Veel van deze keuzes liggen dichtbij het meer. Zeker tijdens het kamelenfestival is het aan te raden om van te voren een kamer te reserveren. Op Booking.com vind je het grootste aanbod en kun je gemakkelijk een kamer of bed reserveren.

Hoe kom ik er?

Pushkhar ligt dichtbij de grotere stad Ajmer. Vanaf daar is het een halfuur met de bus. Ajmer is vanuit de gehele regio goed bereikbaar per trein en bus.

Ons oordeel
7/10

Pushkar is een hele relaxte plek, die dankzij deze sfeer met name onder backpackers erg geliefd is.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.