Mandawa

Mandawa

In het noordoosten van Rajasthan ligt het plaatsje Mandawa. Dit kleine stadje staat bekend om haar havelis. Omdat Mandawa vroeger een stad was die bewoond werd door rijke koopmansfamilies staat zij vol met grote, rijk versierde huizen en villa’s – de havelis. Deze traditionele stadhuizen zijn in Mandawa goed bewaard gebleven, waardoor het zeker een bezoekje waard is.

De havelis bezoeken

Aangekomen in Mandawa zul je overspoeld worden door tourguides, die je alle havelis willen laten zien en die beweren dat dit absoluut niet alleen mogelijk is. Natuurlijk is het af en toe leuk om een beetje meer informatie te krijgen, maar zelf een rondje lopen is ook prima te doen. De belangrijkste havelis zijn makkelijk te vinden en bij deze gebouwen staan tegenwoordig borden met wat achtergrondinformatie erop. De meeste havelis zijn goed onderhouden, waardoor oude beschilderingen nog goed te bekijken zijn. De schilderingen laten verschillende thema’s zien, variërend door de tijd waarin ze gemaakt zijn. Zo zijn er schilderingen van jagende mannen en lokale legendes tot afbeeldingen van de eerste treinen en grammofoons. Een groot deel van de grotere huizen is opgeknapt en omgetoverd tot hotel. Binnengekomen in zo’n hotel waan je je in een geheel nieuwe wereld. De muren staan vol met schilderingen en de je stoot je hoofd bijna aan de gigantische kroonluchters. Een nachtje hier doorbrengen is toch wel een hele ervaring en hoeft niet eens een rib uit je lijf te zijn.


Mandawa


Niet te missen

Een van de belangrijkste havelis in Mandawa is de Hanuman Prasad Goenka Haveli. Deze haveli heeft een religieuze afbeelding van Indra Dev op een olifant, en Shiva. De Goenka Double haveli is een haveli met twee poorten, welke rijkelijk versierd zijn met kamelen, olifanten en paarden. Via allebei de poorten is de haveli te betreden. Op de Mumruria haveli zijn afbeeldingen van een trein te zien, naast de traditionele beelden van onder andere goden en olifanten. Ook de Jhunjhunwala is een bezoekje waard, voornamelijk omdat delen hiervan in bladgoud geschilderd zijn.

Overige bezienswaardigheden

Naast de havelis is Mandawa niet heel erg interessant. Er is een lokaal marktje en er zijn wat souvenirwinkeltjes, maar het stadje draait voornamelijk op het toerisme voor de havelis.


Mandawa


Overnachten in Mandawa

Voor de complete ervaring is het het leukste om te overnachten in een van de vele opgeknapte havelis. Deze hotels zijn redelijk sjiek maar kunnen voor prima prijsjes geboekt worden. Op Booking.com vind je het grootste aanbod en kun je gemakkelijk een kamer of bed reserveren.

Hoe kom ik er?

Mandawa zelf is niet per trein of vliegtuig te bereiken. De meest toegankelijke manier is om vanaf Delhi de trein naar Jhunjhunu te pakken en hier een bus te nemen. Mandawa is ook vanaf Jaipur met de bus te bereiken. Een andere optie is een taxi. Dit is natuurlijk wat prijziger, maar wel comfortabel. De wegen zijn over het algemeen goed, waardoor taxi’s snel van stad naar stad kunnen komen.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.