Chennai

Chennai

Chennai is de hoofdstad van de Indiase deelstaat Tamil Nadu en daarnaast is het een van de grootste steden van het land. Door de vele stranden en mooie architectuur kun je het drukke Chennai – ook wel bekend als Madras – toch als relaxte tussenstop gebruiken tijdens je reis door India.

Bezoek Fort St. George

Een gebouw in Chennai dat veel aandacht opeist is Fort St. George. Deze sneeuwwitte fortificatie werd in 1639 ter verdediging van een Britse handelspost gebouwd en staat symbool voor de geboorte van de stad Chennai, die toen nog Madras werd genoemd. Fort St. George is zeer goed bewaard gebleven en heeft een grote historische betekenis. Zo kun je op het terrein van het fort een bezoek brengen aan St. Mary’s Church, de oudste Anglicaanse kerk in India. Deze kathedraal werd in 1678 gebouwd en heeft een prachtig interieur. Je kunt ook een kijkje nemen in het Fort Museum, waar veel voorwerpen uit de Britse koloniale tijd te zien zijn.

Liefhebbers van historische architectuur kunnen ook hun hart ophalen bij de Portugees-koloniale Santhome Basiliek, een sierlijke witte kathedraal die uit de 16e eeuw stamt. Ook het Madras High Court Building is met zijn koepels en rode kleur een opvallende verschijning in Chennai.


Chennai


Chennai


De Kapaleeshwarar tempel

Dicht bij het strand ligt een van de oudste tempelcomplexen in Zuid-India, Kapaleeshwarar genoemd. Deze hindoe tempel is gewijd aan Shiva en werd in de 7e eeuw gebouwd. De hoofdtempel is veertig meter hoog en is gedecoreerd met menselijke en dierlijke beeldjes. Zes keer per dag kun je hier de rituelen bekijken, die uitgevoerd worden door de priesters. Wanneer je in maart of april in Chennai bent, word je mogelijk getuige van het Aurbathimoovar Festival. Tijdens de festiviteiten worden de 63 heiligen van Shiva geëerd met kleurrijke optochten, versierde huizen, dans en een traditionele poppenvoorstelling.

Nanmangalam Reserve Forest

Als je even aan alle bedrijvigheid van de metropool Chennai wil ontsnappen, vind je niet ver buiten de binnenstad een heerlijk toevluchtsoord. Voor een natuurpark dat in theorie nog binnen de stadsgrenzen ligt, heeft Nanmangalam Reserve Forest een ongekende biodiversiteit in een gebied dat slechts 320 hectare groot is. In een gebied dat bestaat uit meertjes en bos groeien bijna 450 soorten planten en bloemen. Daarnaast leven hier ruim honderd soorten vogels en veertig soorten vlinders, waardoor je je op dertig kilometer van het stadshart in een ongerept paradijs bevindt. Houd er wel rekening mee dat je het natuurgebied niet zonder toestemming van het Forest Department kunt betreden. Je kunt je accommodatie vragen om je in contact te brengen met het Forest Department.


Chennai


Uitstapje naar het strand van Chennai

Dankzij de ligging aan de Golf van Bengalen en de grootte van de stad heeft Chennai een lange kustlijn. Veel locals genieten dagelijks van een uitstapje naar Marina Beach. Dit strand is met een lengte van dertien kilometer een van de grootste stedelijke stranden ter wereld en trekt dagelijks tot 50.000 bezoekers. Zwemmen is hier vanwege gevaarlijk stromingen verboden (hoewel het verbod nauwelijks wordt nageleefd). Je kunt hier wel terecht voor de ultieme Indiase strandervaring. Je zult mensen zien paardrijden op het strand, hun vliegers zien oplaten en er zijn talloze kraampjes waar je snacks kunt halen. Dit is waarschijnlijk niet het mooiste strand dat je zult zien in je leven, maar de culturele ervaring is er een om mee naar huis te nemen.

Overnachten in Chennai

Er zijn meerdere leuke hostels gevestigd in Chennai. Zo kun je onder meer terecht in een vestiging van de populaire Zostel keten, die door heel India en Nepal te vinden is. Omdat het aanbod van hostels niet enorm groot is raden we aan om op tijd te reserveren. Wel zijn er voldoende hotels te vinden in Chennai, waar je uiteraard wel wat meer voor betaald.

Hoe kom ik er?

Chennai staat in directe verbinding met Aziatische steden als Bangkok, Singapore, Hongkong en Colombo. Vanuit Nederland reis je met een tussenstop naar Chennai. Bekijk onze tips over het boeken van vliegtickets naar India.

Er gaan rechtstreekse treinen naar Chennai vanuit grote Indiase steden als Bangalore, Mumbai, Delhi en Kolkata.

Bussen bedienen de steden die voor Indiase begrippen dicht bij Chennai liggen. Zo reis je eenvoudig rechtstreeks van Tirupati, Bangalore en Coimbatore per bus naar Chennai.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.