Munnar

Munnar

Munnar is een stad in de zuidwestelijke provincie Kerala, een van onze favoriete provincies van India. Deze stad is vooral bekend vanwege de prachtige theeplantages in de omgeving en de trekkings die je hier kunt maken.

Hiking

Door de ligging in het gebergte Western Ghats is Munnar de plek bij uitstek om trekkings te ondernemen. Een paar uitstekende touroperators verzorgen hikes van verschillende lengtes, waarbij adembenemende uitzichten gegarandeerd zijn. Door de hoge ligging van Munnar is het zelden te heet om te hiken. Lopend over kronkelwegen door de vele theeplantages kom je via de gids ook meer te weten over de historie en anatomie van thee. Naast vergezichten tijdens de hikes neemt de gids je ook mee langs diverse kruiden en fruitsoorten. Alle zintuigen worden tevreden gesteld tijdens een stevige wandeling door de bergen van Munnar.

Als je de top van Anamudi wilt bereiken, heb je een speciaal certificaat nodig van het Eravikulam National Park. De Anamudi is met 2695 meter de hoogste berg van de Western Ghats en zelfs de hoogste berg in India buiten de Himalayas.


Munnar


Thee

Munnar wordt gerekend tot een van India’s meest belangrijke theeproducenten. In een gebied van veertig bij veertig vierkante kilometer klimmen de felgroene boompjes op tegen berghellingen. Rondom de stad zelf zijn eindeloos veel uitkijkpunten waar je even tot rust kunt komen en de indrukwekkende omgeving in je op kunt nemen. Een interessante plek om meer te weten te komen over Munnar’s befaamde product is de Kannan Devan Tea Factory. Van boven kijk je in de fabriekshal en leer je alles over het proces van theeblad tot verpakt product. Ook het Tea Museum is een leuke introductie voor iedereen die geïnteresseerd is in thee. Met schaalmodellen van een theefabriek krijg je ook hier een heldere uitleg over de verwerking van thee.

Meren

Met hoge bomen en bergtoppen aan beide zijden lijkt het meer van Kundala wel op een Noors fjord. De kunstmatige dam aan het einde van dit meer dateert van 1946. Hiermee is het de oudste stuwdam van Azië en een bekende attractie in de regio. Voor een ontspannende blik over de omgeving zijn waterfietsen en diverse bootjes te huur. Het verderop gelegen meer van Mattupetty is ook veel bezocht vanwege haar eigen dam, maar biedt ook verrassend mooie wandeltochten door naaldbossen rondom het sprookjesachtige meer.


Munnar


Top station

Dit uitkijkpunt is vernoemd naar een voormalig treinstation en biedt een vergezicht over alles waarmee Munnar bekend is geworden: theeplantages, bergen en valleien. Ver weg van de gekte die India op veel plekken kent is dit een prachtige plek om even op adem te komen en een flinke teug berglucht op te nemen. Top station bevindt zich in de staat Kerala, maar de bergen die je ziet liggen in de aangrenzende staat Tamil Nadu.

Overnachten in Munnar

Het aanbod van hostels is beperkt in Munnar. Er zijn met name guest houses te vinden hier. We raden aan om vooraf te reserveren, gezien je niet zo veel keuze hebt. Op Booking.com vind je het grootste aanbod en kun je gemakkelijk een kamer of bed reserveren.


Munnar


Hoe kom ik er?

Vanuit Kochi is het ongeveer vier uur met de bus naar Munnar. Een auto met privéchauffeur huren is ook een goede optie voor deze prachtige rit.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.