Haridwar

Haridwar

Zo’n twintig kilometer van het welbekende yogaoord Rishikesh vind je de heilige stad Haridwar, letterlijk ‘Poort naar de goden’. Bijna al het toerisme naar Rishikesh komt via het treinstation in Haridwar, maar in de stad zelf zijn voornamelijk pelgrims te vinden die naar deze speciale plek aan de Ganges trekken.

Over Haridwar

Haridwar is een drukke stad met veel winkeltjes en markten. De hoofdweg, die langs het treinstation en verschillende hotels loopt, is druk en is aan beide kanten voorzien van winkels en restaurants. Als je binnendoor naar de Ganges loopt kom je in een compleet andere wereld, met kleine winkeltjes in super smalle straatjes. De meeste winkeltjes verkopen sieraden of offers en als toerist word je opvallend genoeg redelijk met rust gelaten. Aangekomen bij de oevers van de Ganges heeft al helemaal niemand meer aandacht voor de verdwaalde westerlingen. Iedereen ligt in het water en niemand maakt zich zorgen om wat er om zich heen gebeurd.


Haridwar


Har Ki Pauri

De reden dat Haridwar zo’n belangrijke stad is, is te vinden bij Har Ki Pauri. Dit is een stuk aan de oever van de Ganges waar Shiva en Vishnu geweest zouden zijn. Er is zelfs een enorme voetafdruk te zien, waarvan men gelooft dat deze van Vishnu afkomstig is. De Har Ki Pauri oever is ook belangrijk omdat het verhaal gaat dat er op deze plek een druppel uit de hemel is gevallen, waaruit eigenlijk de hele wereld is voortgekomen. Om deze twee redenen is er elke avond rond 19.00 uur een ritueel op deze plek. Pelgrims vanuit heel India komen hierheen om de goden te aanbidden en onder andere lantaarntjes in de Ganges te laten.

Festivals

Omdat Haridwar een heilige stad is worden hier veel festivals georganiseerd en is er altijd wel een ritueel of feest aan de gang. Handig om hier dus even op te letten als je een tripje naar Haridwar op de planning hebt staan. Ook handig om te weten is het alcohol en vleesverbod. In veel heilige steden is dit het geval, maar hoewel je dit in toeristische steden als Rishikesh wel een beetje met een korreltje zout kan nemen, is dit in Haridwar zeker niet het geval.


Haridwar


Vervoer in Haridwar

Het centrum van de stad is relatief compact en goed beloopbaar. Als de afstanden wat te groot worden kun je een fietstaxi nemen. Ook rijden er genoeg reguliere taxi’s rond die je onder meer van en naar het treinstation kunnen brengen.

Overnachten in Haridwar

Omdat Haridwar niet echt een backpackers bestemming is zijn er niet veel hostels te vinden. De goedkoopste overnachting voor backpackers is waarschijnlijk BedHubs, dit ‘hostel’ bestaat eigenlijk uit een mega slaapzaal in een hotel, waar backpackers voor een klein prijsje kunnen overnachten. We raden wel aan om hier van tevoren de boeken, anders worden er weer extra kosten opgelegd en kom je ongeveer op de hotelprijs uit. Naast dit hostel zijn er heel wat hotels en Ashrams, echter kan je alleen in de Ashrams slapen als je samen met pelgrims reist. Op Booking.com vind je het grootste aanbod en kun je gemakkelijk een kamer of bed reserveren.

Hoe kom ik er?

Haridwar heeft een groot treinstation met heel veel verbindingen naar andere steden. De reis vanuit Delhi duurt zo’n vijf uur.

Als Haridwar je volgende bestemming is na Rishikesh kun je het beste de lokale bussen pakken. Mannetjes met Rikshaws zullen je vertellen dat er geen bussen gaan of dat deze pas super laat gaan, maar als je zelf naar de busstop loopt zul je zien dat er waarschijnlijk wel gewoon bussen gaan waarmee je voor een paar euro in Haridwar bent.

Vervolg je reis

Vervolg je backpack reis naar een van onderstaande locaties.