Speel mee in een Bollywood film

Speel mee in een Bollywood film

Lang reizen zonder een groot budget, is dat mogelijk? Met 8 euro per dag reisde de 30-jarige Kroaat Tomislav Perko de wereld rond en bewees dat het kan. Hij bezocht ruim veertig landen en had bijna geen geld op zak. Eind april vertelt hij in Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven hoe hij dat deed en zijn ‘colleges’ waren binnen no time uitverkocht. Acht euro per dag is een ware uitdaging. Maar door met een open mind te reizen en nooit een uitnodiging af te slaan kom je op (te) gekke onverwachtse plekken terecht, waar je soms ook nog wat kan bijverdienen.

It’s all about connections

Via speurwerk op expat fora vinden we af en toe leuk werk! Tijdens ons verblijf in Colombo zijn er opnames voor een Bollywood film. Ze zijn op zoek naar figuranten. De naam van de film is Solar Eclipse: Depth of Darkness en verschijnt begin 2017 in de bioscoop. Na research blijkt Karim Traïda (dé broer van Hakim uit Sesamstraat) de regisseur en spelen er meerdere a en b list sterren mee. Bollywood blijkt Hollywood. De film wordt opgenomen in de Stein Studio’s in Mount Lavinia.
De opnames

Bij aankomst om 08:00 uur ’s ochtends bij de studio worden we direct naar de make-up begeleid. Vijf wat vrouwelijke Sri Lankanen staan klaar om de honderd figuranten op te maken en nog eens vijf om het haar te doen. Hierna worden we begeleid naar de kleedkamers om avond kleding uit te zoeken. De scènes die vandaag worden geschoten spelen zich af tijdens een kerstdiner op de Indiase ambassade in 1950. De dresscode is gala. Strak in pak en nieuwsgierig stappen we voor het eerst de set op. In de film speelt het kerstgala zich af in een chique paleis. Maar de shoot is in een studio met felgroene muren. Het paleis wordt er later in gemonteerd. De ruimte staat vol met netjes gedekte ronde tafels waar de figuranten aan plaats nemen. Zodra er action wordt geroepen lacht en proost iedereen tot de cut. We zitten aan tafel met een journalist uit Colombo, een blogger uit Londen, een model uit Kongo een pr dame uit Brazilië en een Italiaanse hotel eigenaresse. Reizen is all about meeting people. Bijna alle figuranten zijn freelancers en de opnames zijn net een netwerk borrel. Interessant voor een mogelijke volgende klus.

Na een heerlijk Indiaans lunch buffet, is de middag gereserveerd om de ‘feest beelden’ op te nemen. Een groep professionele Indiase dansers danst in kleurrijke jurken en op hoge hakken een strakke choreografie. De figuranten dansen uitbundig in een kring rond de dansvloer. Het laatste uurtje komen de ‘echte’ acteurs de set op. Vinnie Jones (Snatch) neemt naast ons aan tafel plaats. Het is een buitenkans om zo’n grote acteur van dichtbij aan het werk te zien. Om 22:00 uur ’s avonds zijn we uitgefeest en dood moe, maar dol blij met het extra reisbudget van 100 euro per persoon.
Meedoen

Wij vonden deze klus dus in Colombo, Sri Lanka. Voor het spelen in een Bollywood film kan je echter het beste terecht in Bombay – tegenwoordig beter bekend als Mumbai – in India. Hier kan je zonder al te veel moeite een leuke figuranten rol vinden.